Piața de smartphone-uri a scăzut cu 12% în T1 2023 față de anul trecut

18.04.2023
Piața de smartphone-uri a scăzut cu 12% în T1 2023 față de anul trecut

Începutul anului 2023 a fost unul foarte aglomerat atunci când vorbim despre lansări de smartphone-uri. Nu doar că majoritatea producătorilor și-au lansat cele mai performante dispozitive ale anului într-o perioadă de numai câteva săptămâni, însă și majoritatea variantelor mid-range pe care le-am fi putut aștepta anul acesta sunt deja disponibile. În ciuda acestei „avalanșe” de lansări, un studiu de piață publicat de Canalys raportează că piața de telefoane a scăzut în 2023 cu 12% la nivel global.

Samsung și Apple conduc piața de smartphone-uri, la mare distanță de concurență

Se pare că piața de smartphone-uri a atins masa critică în trimestrul 1 din 2021, iar de atunci este într-o continuă scădere, cu doar mici momente de creștere de la an la an. T1 din 2023 reprezintă o scădere de 12% față de aceeași perioadă a anului trecut, și ne aflăm astfel în cel de-al cincilea trimestru consecutiv care a înregistrat un astfel de declin.

Spre diferență de anii trecuți, în care exista mai multă varietate și procente mai mari pentru anumiți producători, cele două companii din vârful piramidei par să domine complet piața la începutul acestui an.

Iată care au fost cei mai mari 5 producători de telefoane la început de 2023

  1. Samsung – 22%
  2. Apple – 21%
  3. Xiaomi – 11%
  4. Oppo – 10%
  5. Vivo – 8%
  6. Alții – 28%

market share smartphone t1 2023

Practic, Apple și Samsung se luptă pentru locul 1, fiind la doar un procent distanță, în timp ce Xiaomi, oppo și Vivo se învârt în jurul a 10 procente fiecare. Apple și Samsung au astfel aproape jumătate din piață, în timp ce următorii trei producători nu ating nici măcar o treime atunci când procentele lor sunt adunate. Anul trecut, Samsung se lăuda în T1 cu 24% din piață, în timp ce Apple era la o distanță considerabilă, cu 18%. Xiaomi se ăuda cu 13% atunci, în timp ce Oppo pare să fi crescut de la 9 la 10% din piață. Vivo a rămas constant cu 8%.

sursa: Canalys

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult