Pixel 6 și 6 Pro, anunțate oficial cu procesoare proprietare Google Tensor. Cum arată noile telefoane

02.08.2021
Pixel 6 și 6 Pro, anunțate oficial cu procesoare proprietare Google Tensor. Cum arată noile telefoane

Google a anunțat oficial modelele Pixel 6 și Pixel 6 Pro, însă compania nu pare să fie pregătită să le dezvăluie complet. O lansare adevărat va veni la toamnă, însă pentru moment, Google confirmă câteva detalii despre noile telefoane. În primul rând avem design-ul exterior, care se aliniază aproape perfect cu ceea ce am văzut anterior pe internet în imagini neoficiale. Apoi, avem confirmarea componentei principale care stă la baza hardware-ului intern: un nou chipset proprietar numit Google Tensor.

Google Pixel 6 și 6 Pro folosesc hardware de top și procesoare proprietare

Dacă ați văzut anterior fotografii cu Google Pixel pe internet, în care vedeam două dispozitive cu ecrane mari și sisteme de cameră care acoperă spatele telefonului de la stânga la dreapta, noile imagini oficiale nu vor dezvălui foarte multe noutăți. Se pare că modelul Pixel 6 „standard”, cu ecran de 6,4”, rezoluție Full HD+ și refresh rate la 90 Hz este plat, pe când modelul Pixel 6 Pro va folosi un ecran curbat la margini, cu diagonală de 6,7” și rezoluție QHD+ la 120 Hz.

Google Pixel 6 Pro

Google pare să țintească către cei mai mari jucători din piață cu aceste dispozitive, ambele fiind în parametri pentru a concura de la egal la egal cu multe modele high-end de pe piață. Mai mult, construcția celor două modele va fi una premium, cu sticlă pe spate, unele modele fiind chiar și colorate în mai multe nuanțe. Rama metalică va fi mată pe modelele mai ieftine și cromată pe modelele Pro. Aici vedem o strategie similară cu cea de la Apple.

Google folosește pentru prima dată pe smartphone-uri un procesor proprietar numit Tensor. Acesta folosește tot arhitectura ARM și integrează un CPU, GPU și modem-ul 5G, cât și un TPU (Tensor Processing Unit), pentru AI. Pe lângă acesta, avem de a face și cu cea de-a doua generație de cipuri Google Titan numit „M2”, care se ocupă cu securizarea dispozitivelor.

Google Pixel 6
Google Pixel 6

Pentru prima dată în ultimii câțiva ani însă, camerele Pixel primesc hardware îmbunătățit. Pixel 5, lansat anul trecut, folosea practic aceeași cameră pe care am întâlnit-o inițial pe Pixel 2. Ambele modele Pixel 6 vor beneficia însă de un senzor principal îmbunătățit, alături de o cameră ultra-wide nouă, care poate să capteze cu 150% mai multă lumină decât cea de anul trecut. În plus, Pixel 6 Pro va primi și o cameră cu zoom optic 4X cu obiectiv periscopic.

Lansarea oficială va veni cu detalii complete

Din păcate, cam acestea sunt singurele informații pe care Google le dezvăluie în acest moment. Compania spune că performanța cipului Tensor va fi una de top, probabil comparabilă sau chiar mai puternică decât ce este în prezent pe piață în segmentul high-end. Accentul Google pare să fie pe procesare AI, care va asista atât la captura de fotografii și clipuri video (se pare că și filmările vor beneficia acum de stabilizare și îmbunătățirea imaginilor în timp real, la fel ca fotografiile), cât și la interacțiunea cu telefonul prin Google Assistant, procesarea fiind realizată pe dispozitiv.

Google Tensor

Desigur, telefoanele Google Pixel 6 și 6 Pro vor fi livrate cu Android 12 în varianta sa nativă, fără personalizări extra. Având la dispoziție un procesor proprietar, Google dorește să ofere cât mai multe actualizări de software pentru aceste dispozitive, întrucât nu mai depinde de suportul software din partea altor producători. Vom afla probabil cât de lung va fi suportul oficial în toamnă, când Google va prezenta aceste telefoane complet, cu liste clare de specificații hardware și prețuri, care probabil că vor fi comparabile cu cele ale altor dispozitive flagship de pe piață.

sursa:  The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult