Prestigio MultiPhone 4500 DUO – smartphone dual-SIM accesibil, cu ecran IPS de 4.5 inch

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - smartphone dual-SIM accesibil, cu ecran IPS de 4.5 inch

Prestigio este un nume mai puţin cunoscut în piaţa smartphone, unde compania se face remarcată prin gama Prestigio MultiPhone, compusă din telefoane cu ecran între 3.5 şi 5 inch, oferite la preţuri atractive. Dintre acestea, Prestigio 4500 DUO încearcă să convingă cu o cameră foto de 8 MP şi ecran IPS de rezoluţie 540×960 pixeli, cuplate unei platforme hardware cu chipset dual-core la 1.2 GHz, pe care rulează versiunea Android 4.1.1 Jelly Bean.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO

Descriere

Prestigio MultiPhone 4500 DUO se prezintă într-o carcasă albă puţin cam voluminoasă, nu tocmai spectaculoasă la capitolul estetică dar atent construită şi cu finisaje de bună calitate.

Partea din faţă este protejată cu un scut de tip Corning Gorilla Glass, sub care sunt vizibile ecranul de 4.5 inch şi cele trei butoane capacitive, iluminate alb după activarea ecranului. Carcasa are margini uşor proeminente, ce ajută la manevrarea telefonului şi previne alunecarea din palmă.

Spatele şi marginile carcasei sunt acoperite cu un capac detaşabil de mari dimensiuni, decorat cu logo-ul Prestigio şi o siglă în relief cu aspect cromat. Camera foto cu senzor de 8MP este înălţată destul de mult peste profilul carcasei şi încadrată de un ornament roşu confecţionat din aluminiu. Alături se află un microfon şi blitz-ul LED, iar în partea inferioară avem difuzorul extern încadrat de un ornament cromat.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - vedere din spate

În lateral găsim doar butonul Power/Lock şi clapeta pentru volum, iar deasupra avem conectorii microUSB şi cel de tip jack 3.5 mm.

Sub capacul detaşabil găsim cele două slot-uri pentru cartelă SIM de mărime normală, respectiv slot-ul pentru card microSD. Tot aici este acomodat şi acumulatorul Li-Ion detaşabil, cu o capacitate de 1850 mAh.

Designul carcasei nu prevede măsuri speciale de protecţie împotriva pătrunderii de praf şi accidente care implică lichide şi căzături, dar pachetul cu accesorii rezolvă o parte dintre aceste aspecte. Husa de protecţie modelată după forma telefonului este confecţionată dintr-un material cauciucat destul de gros, ce oferă protecţie bună la căzături şi lovire, mai puţin partea superioară unde carcasa telefonului rămâne expusă.

Ecran

Pentru un smartphone cu ecran de 4.5 inch care poate fi achiziţionat cu mai puţin de 1000 Lei, Prestigio MultiPhone 4500 DUO se descurcă admirabil. Ecranul cu tehnologie IPS oferă rezoluţie decentă pentru dimensiunea sa, este bine iluminat şi redă imagini la o calitate ce nu dezamăgeşte.

Totuşi, avem parte şi de mici compromisuri, cum ar fi unghiurile de vizibilitate mai puţin permisive – consecinţă a modului în care panoul de protecţie din sticlă este montat deasupra suprafeţei ecranului. Ceea ce penalizează ecranul mai mult este însă rezoluţia 540×960 pixeli, prea mică pentru ca scrisul redat să atingă claritatea întâlnită la unele telefoane mai costisitoare. Totuşi, limitarea devine aparentă doar dacă privim ecranul de foarte aproape şi nu pune probleme în condiţii normale de utilizare.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - ecranul de 4.5 inch

Tratamentul oleofobic şi anti-reflexie sunt la un nivel minimal, aşa că ştergerea ecranului de amprente rămâne o activitate de rutină în folosirea de zi cu zi. Din fericire luminozitatea oferită este în general suficientă pentru a compensa reflexiile apărute pe ecran la folosirea aer liber şi în spaţii bine iluminate.

Calibrarea culorilor şi contrastul nu pun probleme, astfel că pozele şi filmuleţele sunt redate pe ecranul lui Prestigio MultiPhone 4500 DUO aproximativ fidel cu realitatea.

Hardware

Prestigio MultiPhone 4500 DUO este guvernat de un chipset MediaTek MT6577, cu două nuclee Cortex-A9 la 1.2 GHz şi GPU Power VR SGX din seria 5. Telefonul rulează versiunea Android 4.1.1 Jelly Bean, cu ajutorul a 1 GB memorie RAM DDR2. Spaţiul de stocare oferit totalizează 4GB şi poate fi extins prin ataşarea unui card de memorie.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO

Prestigio MultiPhone 4500 DUO – specificaţii

 • Nume model: Prestigio PAP4500DUO
 • Ecran: 4,5”, 540 x 960 pixeli, IPS, interfaţă touch capacitivă
 • Sistem de operare: Android 4.1.1 Jelly Bean
 • Chipset: Qualcomm MSM8960
 • Procesor: MediaTek MT6577, dual-core, 1.2 GHz
 • Procesor grafic: Power VR SGX Serie5
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 4 GB, din care 1.89 GB disponibili pentru stocare şi 503 MB ROM pentru aplicaţii
 • Card: MicroSD/SDHC/SDXC
 • 3G: HSDPA (numai SIM Slot 1)
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 3.0+HS
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 8 MP, autofocus, zoom digital, blitz LED
 • Filmare: 720p, autofocus
 • Cameră frontală: 0.3 MP
 • Baterie: 1850 mAh
 • Dimensiuni: 135 x 78 x 9.5 mm
 • Greutate: 158 grame
 • Accesorii: husă de protecţie pentru transport, set hands-free cu fir, adaptor AC + cablu microUSB
 • Altele: Wi-Fi Direct, receptor A-GPS/GPS, senzori proximitate/lumină ambientală/accelerometru

Performanţe şi impresii

Cântărind aproape 160 grame şi măsurând 13.5 cm lungime, Prestigio MultiPhone 4500 DUO nu este un telefon pe care să îl pui în buzunar, după care să uiţi de el. Ecranul de 4.5 inch vine şi el cu propriul set de dezavantaje, fiind prea mare pentru a fi parcurs confortabil cu degetul opozant, în timp ce ţinem telefonul cu o singură mână.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - telefon dual SIM

Apelurile telefonice se aud bine prin casca telefonului chiar şi în medii zgomotoase iar microfonul preia cu destulă claritate vocea utilizatorului, fără a satura conversaţia cu zgomot ambiant.

Stabilitatea semnalului GSM este în general bună, însă apelurile purtate la marginea extremă a razei de acoperire pot pune probleme. Spre exemplu, am întâlnit cel puţin o situaţie în care puteam auzi clar ce spune partenerul de conversaţie, însă la celălalt telefon conversaţia se auzea intermitent. În acest caz, este greu de spus dacă problema s-a datorat încărcării reţelei de telefonie, sau telefonul mobil nu transmitea un semnal suficient de puternic.

În ceea ce priveşte funcţionalitatea dual SIM rezultatele sunt puţin dezamăgitoare. Da, telefonul funcţionează în două reţele GSM simultan şi poţi iniţia apeluri către oricare dintre reţele. De primit, poţi primi apeluri telefonice din ambele reţele, în orice moment, dar numai atât timp cât nu eşti angajat deja într-o conversaţie. În timpul apelurilor telefonice utilizatorul rămâne inaccesibil pentru persoanele care încearcă să-l contacteze apelând cealaltă cartelă SIM, în care telefonul apare ca fiind neconectat la reţea. Situaţia se remediază din păcate doar după încheierea apelului, când telefonul se reconectează la ambele reţele de telefonie.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - cele trei butoane capacitive, iluminate la atingere

Pe partea de software, Prestigio MultiPhone 4500 DUO este oferit cu sistemul Android 4.1.1 Jelly Bean, livrat fără prea mari modificări la nivel de interfaţă. Pe durata testelor, telefonul nu a scos la iveală probleme de stabilitate şi doar câteva bug-uri atribuite sistemului de operare. Unul dintre acestea face ca senzorul pentru lumină ambientală să nu funcţioneze corect uneori, lăsând luminozitatea ecranului la valoarea ajustată manual din meniu. Un alt bug software face ca setarea CPU Power Saving să fie activată automat după fiecare pornire a telefonului, chiar dacă opţiunea a fost debifată manual de utilizator. Cu puţin noroc, aceste mici scăpări vor fi corectate printr-un update software.

Chipset-ul dual-core la 1.2 GHz face faţă cu brio activităţilor obişnuite. Listele de meniuri sunt redate cursiv, aplicaţiile se deschid repede iar memoria RAM în cantitate de 1 GB nu pune probleme la folosirea mai multor aplicaţii în paralel. Totuşi, mici întârzieri se fac resimţite la activităţi intensive, cum sunt download-ul şi instalarea de aplicaţii din magazinul Google Play. La navigare pe internet, încărcarea şi derularea paginilor web în versiune desktop nu pune probleme iar filmuleţele vizionate cu playerul YouTube din dotare sunt redate cursiv.

În teste sintetice, Prestigio MultiPhone 4500 DUO se încadrează la un nivel de performanţă similar modelului smartphone Samsung Galaxy Nexus şi tableta Galaxy Tab 10.1 – ambele fiind produse lansate către finalul anului 2011. Chiar şi aşa, Prestigio PAP4500DUO nu este pus în dificultate de aplicaţiile actuale, iar versiunea Android de care dispune este bine optimizată.

 • AnTuTu – Scor 7323 (GPU 3189, RAM 1374, GPU 1942, I/O 818)
 • Quadrant – Scor 3187 (CPU 5831, Mem 3382, I/O, 4350, 2D 400, 3D 1974)
 • GLBenchmark 2.1 (Egypt Classic) – 6.9 fps
 • Vellamo (HTML5) – 132


Performanţe Foto/Video

Prestigio MultiPhone 4500 DUO pune la dispoziţie o cameră foto cu senzor de 8 MP şi autofocus, însoţită de blitz LED.

Ajutate de rezoluţia înaltă, pozele pot atinge un nivel de calitate foarte bun în condiţii de iluminare ideală, însă prezenţa zonelor umbrite scoate în evidenţă procesarea agresivă a zgomotului de fundal, ce taie prea mult din detalii şi conferă imaginilor un aspect pastelat. Acest defect devine aparent mai ales în pozele ce conţin detalii fără prea mult contrast, cum este textura asfaltului sau ramurile unui copac suprapuse peste un fundal umbrit.

Pozele asistate de blitz-ul LED sunt de obicei bine iluminate şi au un nivel al detaliilor mulţumitor. Totuşi, timpul mare de expunere face dificilă stabilizarea imaginii, iar surprinderea obiectelor aflate în mişcare este problematică.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO – Video Sample

Prestigio MultiPhone 4500 DUO – Video Sample 2

Funcţia de filmare dă rezultate surprinzător de bune. Filmuleţele la rezoluţie 1280x720p sunt salvate în fişier cu extensie .3GP dar folosesc compresie H.264 de bună calitate, cu o rată de eşantionare de aproximativ 14 Mbps. Secvenţele rezultate sunt destul de clare, iar un minut de înregistrare necesită aproximativ 100 MB spaţiu de stocare. Din păcate funcţia zoom nu este disponibilă în timpul filmării.

Autonomie

Exhipat cu un acumulator de 1850 mAh, ecran de 4.5 inch şi un chipset nu foarte însetat de energie, Prestigio MultiPhone 4500 DUO oferă o autonomie de aproximativ două zile în condiţiile unui regim de utilizare conservator, cu aproximativ o oră de convorbiri şi acces la internet prin conexiune WiFi.

Folosit intensiv, cu sesiuni de jocuri şi acces la internet prin conexiune 3G/WiFi, Prestigio 4500 DUO face faţă cu bine unei zi de utilizare, fără a împinge la limită autonomia bateriei.

În ambele situaţii testarea s-a făcut cu ambele slot-uri pentru cartelă SIM populate şi luminozitatea ecranului ajustată automat folosind senzorul pentru lumină ambientală.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - cu acumulator de 1850 mAh

Trebuie spus că timpul necesar încărcării acumulatorului este destul de mare, fiind nevoie de aproape 5 ore pentru o încărcare completă.

Concluzie

La un preţ de aproximativ 960 Lei, Prestigio MultiPhone 4500 DUO este o alegere care merită atenţia celor aflaţi în căutarea unui smartphone dual-SIM cu ecran mare, care să ofere performanţe decente şi versiunea Jelly Bean a platformei Android.

Ecranul cu tehnologie IPS are o calitate mulţumitoare, camera foto cu senzor de 8 MP este suficientă pentru poze ocazionale şi filmări la nivel de amator, iar autonomia bateriei nu pune probleme.

Prestigio MultiPhone 4500 DUO - husa de protecţie pentru transport

Cei mai pretenţioşi ar putea critica însă construcţia cam voluminoasă şi greutatea de 160 grame, ce face ca telefonul să atârne puţin în buzunarele mai largi. Nu trebuie trecută cu vederea nici limitarea legată de funcţionalitatea dual-SIM, ce face ca telefonul să nu fie accesibil în ambele reţele de telefonie mobilă atunci când purtăm deja o conversaţie folosind una dintre cartele.

Părţi pozitive

Ecran IPS de bună calitate
Performanţe mulţumitoare
Android 4.1 Jelly Bean
Cameră foto de 8 MP, cu filmare 720p
Autonomie rezonabilă
Suport dual SIM
Preţ competitiv

Părţi negative

Nu poate prelua două apeluri simultan
Construcţie un pic voluminoasă şi greutate peste medie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult