Primele teste cu Apple A15 bionic, procesorul din iPhone 13. Rezultatele sunt impresionante

16.09.2021
Primele teste cu Apple A15 bionic, procesorul din iPhone 13. Rezultatele sunt impresionante

Apple nu a vorbit foarte mult despre performanța noului procesor Apple A15 în comparație cu generația precedentă, A14, însă a venit cu declarații vagi despre diferența de performanță față de concurența directă. Se pare însă că noul procesor de pe iPhone 13 Pro este într-adevăr semnificativ îmbunătățit față de cel de pe generația iPhone 12, cel puțin la un capitol important: procesare grafică. Primul test de pe GeekBench cu un model iPhone 13 sugerează că avem de a face cu un aport mare de performanță.

iPhone 13 Pro apare pe GeekBench

Testul „Metal” realizat pe GeekBench cu un iPhone 13 Pro testează performanța procesorului grafic din Apple A15. Acesta a obținut un scor de 14.216 puncte, care este cu 55% mai mare decât cel al iPhone 12 Pro de anul trecut, care a obținut aproximativ 9.100 de puncte în același test. De altfel, modelele 13 Pro de la Apple includ anul acesta un cip mai special, echipat cu 5 nuclee grafice, față de patru nuclee pe iPhone 13 Mini și standard.

Astfel, nu toate telefoanele iPhone 13 vor oferi un nivel de performanță la fel de înalt în aceste teste. Totuși, este interesant faptul că Apple spunea că va fi cu 50% mai performant decât cel mai puternic cip al concurenței în performanță grafică, însă în realitate este cu 55% mai rapid decât Apple A14. Modelul de pe iPhone 13 și 13 Mini promitea cu 30% mai multă performanță decât concurența.

iphone 13 apple a15 geekbench

Cu această ocazie se confirmă și cantitatea de memorie RAM: 6 GB pentru modelele Pro, deci nu primesc un upgrade față de anul trecut. Tot pe baza unor teste similare va urma probabil să aflăm și dacă iPhone 13 și 13 Mini folosesc tot 6 GB RAM sau rămân la 4 GB RAM, pentru al treilea an consecutiv (iPhone 11 și 12 aveau tot 4 GB).

Astfel, primele vești despre Apple A15 Bionic sunt încurajatoare, cel puțin la capitolul performanță grafică. Zvonurile afirmă însă că pe partea de CPU, acest cip nu aduce avantaje foarte mari față de generația A14, iar primele teste confirmă acest lucru. Avem de a face cu aport de performanță între 10 și 20% față de generația precedentă, cu mențiunea că noul cip rulează la o frecvență mai înaltă: la 3,22 GHz, față de 3 GHz pe A14. Scorurile sunt de aproximativ 1.700 puncte în Single-Core și de până la 4.800 în Multi-Core:

 

Apple ar putea păstra tehnologia nouă, cu nuclee complet noi, pentru trecerea de la 5 la 3 sau 4 nm, care va avea loc, cel mai probabil anul viitor.

sursa: GeekBench, via MacRumors

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult