Problemele TSMC în producție ar putea ține iPhone 14 tot pe procesoare pe 5nm

03.11.2021
Problemele TSMC în producție ar putea ține iPhone 14 tot pe procesoare pe 5nm

Seria de smartphone-uri iPhone 13 integrează unele dintre cele mai performante procesoare de pe piață, A15 Bionic, construit pe cel mai nou proces de fabricație de la TSMC, N5P, cu litografie pe 5nm. Aceasta este cea de-a doua generație pe 5nm, însă era așteptat să fie și ultima, întrucât anul viitor se prefigura trecerea la o nouă arhitectură: de 3nm. Se pare însă că întârzierile de la TSMC vor marca însă o stagnare la acest capitol, iar, în consecință, procesorul Apple A16 Bionic nu va reprezenta un salt important de performanță.

iPhone 14 ar putea folosi un procesor A16 Bionic pe 5nm

Conform The Information, compania Apple va fi forțată de împrejurimi să rămână pe arhitectura de 5nm încă un an și să ofere îmbunătățiri limitate față de ceea ce ar fi adus o nouă miniaturizare. Zvonurile anterioare sugerau măcar trecerea la 4nm, care ar fi oferit un aport mai mic de performanță, dar mai mare decât o a treia generație de 5nm. Se pare însă că abia din 2023, TSMC va putea să ofere producție destul de mare pentru 4 sau 3nm.

Întârzierea ar putea fi în detrimentul Apple nu doar pentru că nu va putea să se laude cu un aport de performanță și reducere al consumului de energie, conform The Information:

„Problemele TSMC ar putea însemna că procesoarele de iPhone vor fi blocate pe același proces de fabricație pentru trei ani consecutivi, inclusiv următorul an, pentru prima dată în istorie, conform analizei cipurilor Apple din anii precedenți. Asta ar putea să prevină anumiți clienți să facă upgrade la dispozitivele lor pentru încă un an și ar putea să ofere concurenților Apple mai mult timp să recupereze teren.”

Qualcomm ar putea fi avantajat în acest caz, întrucât în ultimii câțiva ani folosește fabricile Samsung, care ar ar trebui să înceapă producția de cipuri pe 4nm de la sfârșitul acestui an, Snapdragon 898 și Exynos 2200 putând fi primele de pe piață bazate pe această arhitectură. Anul următor, procesoarele produse în fabricile Samsung ar putea ajunge astfel la a doua generație de 4nm, pe când Apple ar rămâne pe generația a treia de cipuri pe 5nm.

sursa: The Information, via Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult