Prototipurile primului iPhone erau foarte diferite faţă de modelul final

30.06.2017
Prototipurile primului iPhone erau foarte diferite faţă de modelul final

S-au împlinit ieri zece ani de la lansarea originalului iPhone, un dispozitiv pe care mulţi îl consideră revoluţionar pentru piaţa de smartphone-uri şi noile căi de comunicare pe care le-a deschis. Desigur, designul acestuia a influenţat modul în care majoritatea producătorilor produc smartphone-uri în ziua de astăzi, însă acesta nu a arătat întotdeauna aşa. Înainte de telefonul din sticlă şi aluminiu prezentat de Steve Jobs pe scenă au existat nenumărate prototipuri mult mai urâte, precum cele două dezvăluite de unul dintre membri originali ai echipei de dezvoltare.

Ken Kocienda, designerul care a dezvoltat tastatura virtuală de pe primul iPhone, a publicat o imagine pe contul său de Twitter, în care prezintă două dintre prototipurile de telefoane pe care le-a folosit pentru în dezvoltarea software. Acestea amintesc de vremurile de dinainte de iPhone, când telefoanele erau mici, aveau margini mari în jurul display-urilor şi nu beneficiau de design-uri foarte complicate. Cel din dreapta, cu margini gri mai mari aminteşte chiar de un iPod Mini. Cu toate acestea, câteva dintre sensibilităţile de design ale acestor două modele există şi astăzi pe iPhone-uri.

De exemplu, butonul Home, care de curând a fost transformat în buton capacitiv, a fost în plan încă de la început, alături de un senzor de proximitate, care să stingă ecranul atunci când telefonul este dus la ureche. Deşi nu este clar cât de apropiate sunt aceste prototipuri de modelul final, display-ul pare să fie similar în formă şi dimensiuni cu cel pe care l-am întâlnit pe primul iPhone.

Conform postării lui Kocienda, aceste prototipuri erau numite intern „Wallabies”, un nume de cod ataşat prototipurilor de iPhone. Acesta este un nume care descrie o specie de canguri, însă nu este clar de ce a fost ales pentru a descrie smartphone-urile Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult