Qualcomm a prezentat chipset-urile Snapdragon 865 şi 765, care vor fi folosite pe cele mai puternice telefoane din 2020

04.12.2019
Qualcomm a prezentat chipset-urile Snapdragon 865 şi 765, care vor fi folosite pe cele mai puternice telefoane din 2020

Qualcomm a făcut în sfârşit mult aşteptatul anunţ în cadrul Snapdragon Tech Summit: chipset-ul Snapdragon 865 există şi promite să fie mai puternic în toate cazurile de utilizare faţă de generaţia precedentă. Totuşi, acest anunţ este puţin dezamăgitor dintr-un punct de vedere: chipset-ul nu integrează şi un modem 5G. De fapt, nu integrează un modem, iar producătorii vor trebui să cumpere un pachet de Snapdragon 865 + un modem 5G X55 din generaţia a doua pentru a-l folosi. În acelaşi timp, noul chipset mid-range Snapdragon 765 vine cu 5G integrat.

Snapdragon 865 – procesorul care va fi folosit de telefoanele de top din 2020

Compania nu a comunicat încă detaliile complete azi-noapte, când a avut loc anunţul oficial pentru Snapdragon 865, urmând ca specificaţiile hardware să fie prezentate astăzi, 4 decembrie în cadrul zilei a doua din Snapdragon Tech Summit. Totuşi, avem câteva informaţii importante, care dezvăluie direcţia în care doreşte Qualcomm să meargă în viitorul apropiat.

De exemplu, ştim că Snapdragon 865 nu integrează un modem de niciun fel. Pentru a folosi acest chipset, producătorii vor trebui să cumpere la pachet şi modem-ul X55 de generaţie a doua. Compania spune că cele două componente nu se vând separat, deci toate telefoanele cu Snapdragon 865 vor fi compatibile cu tehnologia 5G şi nu va exista o versiune cu 4G dedicată.

Totuşi, separarea chipset-ului de modem vine şi cu un dezavantaj: producătorii vor trebui să ocupe mai mult spaţiu fizic pe placa de bază a telefoanelor şi tabletelor, iar în general soluţiile de acest gen consumă mai multă energie. Nu ar fi ieşit din comun să vedem dispozitive cu Snapdragon 865 de dimensiuni mai mari decât în trecut, pentru a face loc atât componentelor extra, cât şi unui acumulator mai generos.

Snapdragon 765 – 5G-ul intră în mainstream

Alături de Snapdragon 865, modelul de top, care cel mai probabil va fi cel mai puternic chipset de pe piaţă la momentul apariţiei, Qualcomm a prezentat şi o soluţie „mainstream”, tot cu 5G: Snapdragon 765. Ciudat este însă că modelul său de medie, realizat pentru telefoane mid-range şi mid-range premium, vine cu un modem 5G integrat. Asemeni generaţiei precedente Snapdragon 730, şi modelul 765 vine într-o variantă „Snapdragon 765G”, care este concentrată pe funcţii de gaming.

Acesta este primul chipset al celor de la Qualcomm care beneficiază de un modem 5G integrat, deci probabil că telefoanele pe care acesta va fi folosit vor fi ceva mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, chiar dacă nu va fi la fel de performant precum varianta 865. Se pare că producătorul american va împinge acest model în special spre pieţele din Asia, unde producătorii concurează intens în gama de preţ pe care o vizează Snapdragon 765.

Vom primi detaliile complete despre Snapdragon 865 şi Snapdragon 765 în această noapte, însă cu siguranţă vorbim despre procesoare construite pe procesul de fabricaţie 7nm+ EUV, cu opt nuclee pentru procesor, procesoare grafice mai puternice, funcţii AI şi procesoare de imagini performante.

Rămâne de văzut cât de mare va fi diferenţa de performanţă faţă de Snapdragon 855 Plus sau Snapdragon 730, însă tradiţional, procesoarele de mobil înregistrează o creştere de aproximativ 30% în fiecare an. Luând în considerare faptul că cel mai puternice chipset-uri Qualcomm din prezent sunt foarte performant deja, probabil că diferenţele în utilizare normală nu vor fi imediat evidente.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult