Qualcomm lansează Snapdragon 8s Gen 3, o soluție dedicată telefoanelor flagship mai ieftine

18.03.2024
Qualcomm lansează Snapdragon 8s Gen 3, o soluție dedicată telefoanelor flagship mai ieftine
Foto: Qualcomm

În acest moment, este limpede că mai toate smartphone-urile cu pretenții de flagship din segmentul celor care folosesc sistemul de operare Android vor fi „motorizate”, în cursul acestui an, de Snapdragon 8 Gen 3. Vorbim despre cipul de top din oferta curentă a celor de la Qualcomm, aceasta urmând să se îmbogățească cu un nou membru. Este vorba despre Snapdragon 8s Gen 3, o versiune mai accesibilă, gândită pentru telefoanele ce țintesc către o experiență de utilizare cât mai high-end, dar și prietenoasă cu buzunarul viitorului posesor.

Este prima subserie marcată de sufixul “s” aplicată cipurilor Snapdragon 8, selecția de top din portofoliul Qualcomm, fiind concepută pentru a oferi o tranziție cât mai lină de la cipurile Snapdragon 8 Gen 2 la cele Gen 3. Noul cip Snapdragon 8s Gen 3 urmează să fie disponibil la nivel global în scurt timp, primele telefoane care îl vor include fiind dezvăluite chiar luna aceasta, momentan pentru piața chineză.

Mai degrabă asemănător cu Snapdragon 8 Gen 2

Chiar dacă poartă numărul 3, noul Snapdragon 8s Gen 3 este mai asemănător cu generația precedentă decât cu cipul propus acum de Qualcomm pentru flagship-uri. Spre exemplu, în porțiunea sa de CPU, în ciuda faptului că 8s Gen 3 utilizează nuclee de ultimă generație de tip Armv9, 8sG3 renunță la unul dintre nucleele “de performanță” în favoarea unuia gândit pentru eficiență energetică, numărul de core-uri și tipul acestora fiind similar cu 8 Gen 2, însă la frecvențe mai reduse.

De asemenea, în timp ce GPU-ul grafic Adreno inclus în 8 Gen 3 oferă suport hardware pentru Ray Tracing și Iluminare Globala, cel inclus în 8s Gen 3 se limitează doar la Ray Tracing. Nu în ultimul rând, decodarea la nivel hardware a rezoluției de fluxuri video în format 10-bit H.265 la rezoluții de 8K30fps sau 4K120fps este rezervată doar pentru cipurile flagship 8 Gen 3 și 8 Gen 2, în timp ce noul Snapdragon 8s Gen 3 trebuie să se mulțumească cu 4K60fps.

Snapdragon 8s Gen 3
Foto: Qualcomm

Sursa: AnandTech.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News