Qualcomm pregătește un procesor pe 4nm pentru a înlocui Snapdragon 888. Specificațiile tehnice au ajuns pe internet

04.06.2021
Qualcomm pregătește un procesor pe 4nm pentru a înlocui Snapdragon 888. Specificațiile tehnice au ajuns pe internet

Se pare că următorul chipset Snapdragon de top de la Qualcomm nu va fi o simplă revizie hardware care să ofere frecvențe mai înalte și un aport relativ mic de performanță. Conform informațiilor publicate de Evan Blass, leaker cunoscut în industrie, pe contul său de Twitter, noul procesor high-end ar putea îmbunătățit atât performanța, cât și consumul de energie, cipul grafic dar și conectivitatea 5G, folosind un nou modem, mai performant.

Următorul chipset Snapdragon va integra modem 5G cu viteze de 10 Gbps

Evan Blass a publicat pe Twitter o listă cu specificațiile noului chipset SM8450 de la Qualcomm, care se presupune că va înlocui în ofertă modelul Snapdragon 888. Acesta va fi primul procesor al producătorului american construit pe procesul de fabricație de 4nm, față de procesul pe 5nm folosit pe modelul din prezent. Acesta va folosi în rest o configurație similară, dar va adopta nuclee noi, un GPU îmbunătățit și un modem mai avansat pentru conectivitate 5G.

Trecerea la un proces de fabricație pe 4nm vine și cu adopția noilor nuclee Kryo 780, construite pe noile specificații ARM v9. Acestea vor asigura un nivel crescut de performanță, cu un consum redus de energie la o temperatură de funcționare mai mică. Cel mai probabil, Qualcomm ar putea să aleagă să crească frecvența nucleelor de performanță pentru viteză și mai mare în aplicații complexe.

Se pare că și cipul grafic va fi un model nou, Adreno 730, care ar putea veni cu un aport mare de performanță. Probabil că cei de la Qualcomm se pregătesc să ofere un nivel similar de performanță cu cipul Exynos de la Samsung, care va folosi un GPU de la AMD. Având în vedere că acest procesor și cel de la Samsung vor fi integrate pe aceeași generație de telefoane, cel mai probabil Galaxy S22, performanța trebuie să fie măcar apropiată, dacă nu identică între modele. Este interesant însă când luăm în considerare că GPU-urile Adreno au la origini tehnologii de la AMD, chiar și numele Adreno fiind o anagramă pentru Radeon.

O altă schimbare putem observa la nivelul configurației de conectivitate. Qualcomm integrează noul modem Snapdragon X65 în procesorul SM8450. Astfel, vitezele de download maxime pe 5G cresc de la 7,5 Gbps la 10 Gbps. De asemenea, sistemul Qualcomm FastConnect 6900 va permite conexiuni Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6E.

Nu este clar dacă acest procesor va veni în această vară sub forma lui Snapdragon 888+, sau dacă va fi lansat în iarnă sub noua generație Snapdragon 890.

sursa: Twitter

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult