Qualcomm anunță Snapdragon 690, un chipset cu procesor și mai puternic și 5G nativ

17.06.2020
Qualcomm anunță Snapdragon 690, un chipset cu procesor și mai puternic și 5G nativ

Qualcomm își extinde portofoliul de chipseturi compatbile 5G cu seria Snapdragon 690, o actualizare mai semnificativă pentru gama flagship a companiei.

Snapdragon 690 nu doar că modernizează opțiunile pentru conectare la rețele mobile, dar aduce și modificări fundamentale la partea de design, cum ar fi un CPU bazate pe nuclee de înaltă performanță nemaiîntâlnite până acum la soluții pentru dispozitive mobile.

Astfel, Snapdragon 690 vine echipat cu un procesor octa-core „supra-alimentat”, având șase nuclee Kryo 560 (CA50) cu frecvență de 1.7GHz și două nuclee Kryo 560 (CA77), capabilă să susțină frecvența de 2.0GHz la rularea aplicațiilor cele mai solicitante.

Deși Snapdragon 690 menține repartizarea procesorului în ceea ce privește nucleele de înaltă/joasă performanță într-o configurație 2 + 6, includerea cel mai nou design Cortex-A77 pentru nucleele de înaltă performanță aduce o creștere cu 20% a performanțelor resimțite, aceasta rezultând doar din îmbunătățiri la nivel de microarhitectură. Astfel, frecvențele de funcționare comparabile celorlalte chipseturi din seria 600, însă performanțele cresc semnificativ.

Pe partea de GPU, trecerea la noul design Adreno 619L aduce o creștere a performanței cu până la 60% în comparație cu Snapdragon 675 din generația anterioară.

Pe partea de gestionare a memoriei RAM, controller-ul de memorie suportă chip-uri LPDDR4X în configurație dual-channel, oferind suficientă lățime de bandă pentru aplicații solicitante.

Pe lista dotărilor intră și noua generație Spectra iSP, procesorul de imagine suportând până la 192MP la obținerea de poze și 48MP în modul avansat, aplicând efecte cum ar fi reducere de zgomot și filtre de imagine. Cipul suportă procesare pe 10 biți, ceea ce include redare și filmare HDR 4K.

Foarte important pe lista specificațiilor, chipsetul Snapdragon 690 vine la pachet cu modemul X51, care oferă suport 5G în banda sub-6GHz, cu acoperire globală. Din păcate, suportul pentru banda mmWave rămâne rezervat pentru generațiile viitoare de chipseturi.

Primele dispozitive bazate pe Snapdragon 690 sunt așteptate în ofertele magazinelor începând cu a doua jumătate a aestui an, producători OEM precum HMD Global, LG Electronics, Motorola, SHARP, TCL și Wingtech numărându-se deja printre clienții Qualcomm.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult