Războiul brevetelor: Apple, între scandalagiu şi victimă

29.08.2013
Războiul brevetelor: Apple, între scandalagiu şi victimă

Unul dintre principalele cauze pentru valul de antipatie care se revarsă către Cupertino este tenacitatea, vecină uneori cu isteria, cu care Apple îşi apără brevetele tehnologice sau de design. Conform statisticilor publicate de PatentFreedom, lupta pentru proprietatea intelectuală este unul dur, iar Apple este totodată şi ţinta predilectă a celor în căutare de venituri uşoare.

Apple a acţionat în justiţie multe companii rivale, cel mai celebru episod fiind lupta îndelungată cu Samsung, care s-a soldat cu modificări de design şi penalităţi piperate. O companie atât de valoroasă nu putea scăpa însă atenţiei vânătorilor de venituri uşoare prin specularea brevetelor aflate în portofoliul lor.

Conform PatentFreedom, un „patent troll” este o companie care deţine un portofoliu de patente, dezvoltate intern sau achiziţionate, şi care nu intenţionează să le implementeze, ci doar să obţină venituri din licenţiere sau din penalităţile impuse celor care le-au încălcat.

În ultimii patru ani şi jumătate, Apple a fost victima predilectă a acestor companii, celor din Cupertino fiindu-le imputate încălcările unui număr de 171 de brevete. În topul victimelor, Apple este urmată de HP, Samsung, AT&T, Dell, Sony, HTC, Verizon, LG sau Google, aceste date fiind valabile doar pe teritoriul Statelor Unite. Numai în 2012, 4200 de companii au fost acţionate în justiţie de către deţinătorii de brevete, valoarea medie a penalităţilor plătite în cazul înţelegerilor amiabile fiind de aproape 30 de milioane de dolari.

Conform PatentFreedom, numărul de brevete acordate de United States Patent and Trademark Office (USPTO) s-a dublat în ultimii 10 ani, în timp ce numărul proceselor intentate de deţinătorii de brevete s-a mărit de 13 ori. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News