Realme 11 Pro+ review: încă un mid-range bine dotat, cu aspirații de telefon premium

20.06.2023
Realme 11 Pro+ review: încă un mid-range bine dotat, cu aspirații de telefon premium

Dacă în urmă cu doar câțiva ani existau doar unul sau două telefoane din zona mid-range care puteau fi recomandate fără rețineri, întrucât ofereau performanță bună la mai toate capitolele, în 2023, acest segment de piață a devenit extrem de competitiv. Realme 11 Pro+ este încă un telefon mid-range foarte bine dotat la nivel hardware, dar care reușește să impresioneze și prin aspectul său „premium”. În timp ce alte companii aleg construcții cât mai simple pentru telefoanele lor mai ieftine, Realme pare că acordă o atenție specială design-ului.

Realme 11 Pro+ arată ca un flagship la exterior

Având în vedere că multe companii din zona high-endprezintă capacele din așa-numita „piele vegană” drept o caracteristică premium, este chiar puțin amuzant să vedem un capac realizat din aceleași materiale pe un telefon mid-range. Asta pentru că pielea vegană nu este altceva decât plastic care imită textura materialului natural, iar integrarea unui astfel de capac nu este nici pe departe scump.

Realme 11 Pro+ back handheld

Realme 11 Pro+ are o culoare puțin neobișnuită pentru smartphone-uri: folosește un capac de culoare bej, alături de accente de culoare aurie. Spatele texturat este aderent și plăcut la atingere, însă nu pot spune că apreciez foarte mult acele cusături false de la îmbinări. Consider că această „imitație” de piele ar trebui să aibă și anumite limite, iar plasticul cu siguranță nu este cusut. Chiar și așa, trebuie să recunosc că Realme 11 Pro+ are un design de telefon mai scump decât este deja.

Modulul de cameră este mare și rotund și semnificativ ieșit în relief pentru o cameră foto de pe un telefon de medie. Există însă și un motiv foarte bun pentru asta: camera principală are un senzor foto de 200 megapixeli, adică cea mai înaltă rezoluție disponibilă pe o cameră de smartphone din piață.

Realme 11 Pro+ accessories

Spre diferență de alți producători, Realme a ales să ofere o ramă metalică, de culoare aurie, nu plastic. Din acest motiv, telefonul pare să fie mai bine închegat decât alte mid-range-uri recente, iar ecranul curbat este de asemenea similar cu ce ne așteptăm de la telefoane mai scumpe.

Realme 11 Pro+ este livrat alături de un încărcător cu putere de de 100W, cablu de încărcare USB-A-to-USB-C și cu o folie de protecție aplicată peste ecran. Ce nu oferă acest telefon pentru zona mid-range este un jack de căști de 3,5mm, din păcate.

Realme 11 Pro+ logo

Pentru un mid-range, sunt puține lucruri de reproșat ecranului

Am ajuns în punctul în care nu prea mai ai ce să reproșezi din punct de vedere al performanței ecranelor de telefoane mid-range. Realme 11 Pro+ are un ecran mare, de 6,7”, cu rezoluție Full HD+, refresh rate la 120 Hz, luminozitate de 950 nits în HDR și margini curbate. Poate că marginile curbate ar putea fi un dezavantaj, dar în general publicul pare că preferă acest design, chiar dacă poate încurca în anumite situații.

Singura tehnologie pe care acest ecran nu o are este LTPO, deci refresh rate-ul va fi variabil doar între valori fixe, precum 120, 90, 60 sau 30 Hz, în funcție de cazul de utilizare. Desigur, ecranele mai scumpe sunt ceva mai luminoase, deci mai ușor de utilizat în soare puternic, dar probabil că nu poți justifica diferența de preț doar pentru luminozitate în plus.

Realme 11 Pro+ screen top

Performanța lui Realme 11 Pro+ rămâne în limitele segmentului mid-range

Dacă design-ul lui Realme 11 Pro+ ne poate induce în eroare atunci când ne gândim din ce clasă de dispozitive face parte, cu siguranță testele de performanță îl dau imediat de gol. Noul telefon este echipat cu un chipset MediaTek Dimensity 7050, un procesor destul de modern din gama de medie, dar care se pare că nu este altceva decât un Dimensity 1080 cu alt nume. Vorbim despre un procesor octa-core la 2,6 GHz care poate fi configurat cu 8 sau 12 GB RAM și 256, 512 sau 1 TB stocare internă. Stocarea internă este importantă, întrucât nu există un slot de carduri microSD. Modelul testat a fost cel de medie, cu 12 GB RAM și 512 GB stocare.

Testele de performanță confirmă ceea ce bănuiam încă de la început: avem de a face cu un chipset de performanță medie, care se comportă bine, atât timp cât nu îi dai sarcini peste capabilitățile sale. Experiența de utilizare este foarte fluidă, în special datorită ecranului la 120 Hz, dar și viteza cu care aplicațiile sunt pornite și rulate este mai mult decât satisfăcătoare. Ce nu vei putea face pe acest telefon este să ai pretenții de jocuri video cu setări înalte. Pe setări medii, jocuri precum Call of Duty sau Asphalt 9 oferă o experiență de joc foarte plăcută. Așa cum am mai tot văzut pe telefoane mid-range, performanța nu se degradează în timp, atât timp cât rulezi testele de performanță adecvate.

Realme 11 Pro+ front standing

Atât AnTuTu, cât și 3DMark au sugerat rularea testelor dedicate pentru telefoane mid-range, respectiv Antutu 3D Lite și Wild Life „standard”, nu „Extreme”, astfel, scorurile nu sunt obligatoriu comparabile cu cele ale unor modele din gama high-end.

Benchmarks

  • AnTuTu 10– 606.651
  • GeekBench 6 – Single-Core: 950 / Multi-Core: 2.364
  • 3DMark Wild Life – 2.281
  • 3DMark Wild Life Stress Test – Best Loop: 2.305 / Lowest Loop: 2.289 / Stability: 99,3%
  • PCMark – 13,563

Cu un acumulator mare și încărcare la 100W, 11 Pro+ nu are probleme cu autonomia

Procesorul Dimensity 7050 este destul de economic, având în vedere că este construit pe un proces de fabricație destul de modern, pe 6nm. Acesta, alături de ecranul la 120 Hz care poate să scadă frecvența la valori mai mici în aplicații care nu au nevoie de fluiditate atât de mare, asigură o funcționare destul de economică din punct de vedere al consumului de energie. Totuși, Realme a integrat un acumulator generos, de 5.000 mAh și l-a echipat și cu încărcare foarte rapidă la 100W.

Realme 11 Pro+ charger

Dacă acum un an vedeam încărcare de peste 60W doar pe flagship-uri, acum tehnologia de încărcare rapidă ajunge și pe modele mid-range, iar realimentarea acumulatorului de la 0 la 100% durează puțin peste jumătate de oră. Autonomia este oricum spre două zile, chiar și la utilizare mai „serioasă”, deci nu ar trebui să ai emoții din acest punct de vedere pe Realme 11 Pro+.

Realme UI este decent, dar fiind un telefon ieftin, Realme 11 Pro+ este livrat cu mult bloatware

Am mai discutat despre RealmeUI în alte review-uri ale telefoanelor Realme. Este o variantă de ColorOS de la Oppo cu mici diferențe. Nu este nimic fundamental în neregulă cu aceasta și pot aprecia inclusiv faptul că poți alege de la prima configurare dacă dorești sau nu navigația cu gesturi sau cu butoane.

Ce este neplăcut în mod special pe acest model este cantitatea de bloatware, adică aplicații preinstalate. Câteva ar putea fi utile, pentru că mulți utilizatori instalează oricum Facebook, TikTok sau Spotify, sau chiar Bolt. Totuși, cu siguranță nu la fel de mulți își doresc în meniul principal o avalanșă de scurtături către diverse jocuri simple, LinkedIn, Amazon, Booking sau Genshin Impact.

Realme 11 Pro+ front handheld

O particularitate care mi-a atras atenția este că noile aplicații instalate nu primesc automat scurtături pe ecranul principal, fiind prezente doar în App Drawer. Nu țin minte un comportament similar pe alte telefoane Realme testate  în trecut.

O surpriză plăcută a fost senzorul de amprentă din ecran, care își face treaba mai bine decât alte modele testate anul acesta, chiar și din game de preț superioare. Nu este cel mai rapid, însă nu prea dă rateuri. Ceva surprinzător la acest senzor este că poate servi și drept senzor de puls. Funcția se găsește în meniul Realme Labs și necesită atingerea pentru câteva secunde a zonei de pe ecran unde în mod normal atingi pentru deblocare.

Și sunetul este peste ce am mai întâlnit în gama de telefoane de medie, cu sunet stereo puternic, care include chiar și puțin bas. Desigur, claritatea frecvențelor înalte și medii la volum înalt nu este tocmai la nivel de top. Se putea însă mult mai rău, așa cum am văzut pe alte telefoane.

Senzorul de 200 megapixeli este „vedeta” sistemului de camere

Camera de pe Realme 11 Pro+ are o singură caracteristică cu adevărat interesantă: senzorul de 200 megapixeli de pe obiectivul principal, wide. Vorbim atât despre o diafragmă cu deschidere largă, f/1.7, cât și un obiectiv stabilizat. În rest, avem de a face cu un ultrawide standard pentru mid-range-urile momentului, cu rezoluție de 8 megapixeli și o a treia cameră macro de 2 megapixeli.

Realme 11 Pro+ camera

Performanța camerelor nu mi-a depășit așteptările, întrucât am mai testat în trecut ceva similar: Redmi Note 12 Pro+, tot cu senzor de 200 megapixeli. Avantajul Realme este că a făcut exact ceea ce speram să facă Xiaomi cu acea cameră. În loc să permită doar fotografiere la 1x cu camera principală, compania a ales să ofere și câteva grade de zoom, realizate prin crop pe senzorul de rezoluție mare. Astfel, pe lângă fotografiile ultrawide la o calitate de mid-range, cu detalii destul de limitate și interval dinamic limitat, avem și fotografii wide bune, cât și zoom (2x și 4x) mai mult decât decente, în lipsa unui obiectiv dedicat. Macro-ul există și el, dar la 2 megapixeli nu primești prea multe detalii în fotografiile realizate cu această cameră. Preferam un macro pe camera ultrawide.

Nici camera principală de 200 megapixeli nu este tocmai perfectă. Realme se laudă că acesta este cel mai mare senzor pe care l-a pus pe această serie de telefoane, dar este totuși un senzor mic, de 1/1.4”. În general, rezoluție mare și senzor mic duce la performanță nu tocmai ideală, însă procesarea salvează foarte bine rezultatele. Pe timp de zi avem de a face cu imagini cu detalii foarte bune la 12 megapixeli cu pixel binning, singurul lucru pe care pot să îl reproșez imaginilor pe timp de zi, la orice nivel de zoom este că uneori arde imaginile. Pare să fie o problemă cu timpul de expunere, între timp după ce am terminat testarea, telefonul a mai primit un update care promite că rezolvă anumite aspecte ale capturii foto, este posibil ca astfel de probleme să fie deja rezolvate.

Foto zi

Modul portret este doar decent, cu o decupare bună, dar care nu ține cont de detalii foarte fine, precum firele de păr. Am fost surprins de camera foto frontală, care realizează cadre chiar surprinzătoare pentru un telefon ieftin. Și modul portret de pe această cameră funcționează decent.

Mai rămâne modul nocturn, care, din păcate poate fi recomandat doar pe camera principală la 1x. Rezultatele sunt decente, însă am observat că Realme 11 Pro+ preferă să existe niște lumină în cadru pentru rezultate în care să capteze mai bine detaliile. Atunci când nu ai destulă lumină, imaginile sunt fie foarte zgomotoase fie prea procesate.

Foto noapte

Și filmarea este decentă pentru un telefon ieftin. În 4K, stabilizarea nu este foarte eficientă, însă am observat că se descurcă mai bine pe timp de noapte chiar și decât telefoane cu pretenții, care fac artefacte de imagine atunci când te miști. Există și un mod de stabilizare electronică, foarte eficient, dar limitat la rezoluție 1080p, cu un codec de slabă calitate. Probabil pentru filmări de postat pe rețele de socializare, este de ajuns, dar nu și pentru clipuri mai avansate pentru YouTube, de exemplu. Noaptea, în oricare mod de utilizare, telefonul creează rezultate slabe pe video.

Concluzii

Am fost surprins în mod plăcut de Realme 11 Pro+. Telefonul nu doar că are un design premium, însă mi-a depășit așteptările pentru un dispozitiv din gama mid-range la mai multe capitole. Camera foto este mai avansată decât credeam inițial, performanța este decentă și autonomia și încărcarea sunt peste media acestui segment de piață.

Dacă ești în căutarea unui telefon de medie și ai pe listă modele precum Galaxy A34 sau A54, Redmi Note 12 Pro+ sau alte modele care se învârt pe la prețuri în zona de 2.000 lei (+/- câteva sute de lei), cred că și Realme 11 Pro+ ar trebui să fie considerat pentru a fi inclus pe acea listă. Este un telefon „corect” la prețul cerut, ba chiar mi se pare că își depășește uneori „condiția” de telefon accesibil.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult