Realme 8 și 8 Pro review: AMOLED și cameră de 108 megapixeli la preț accesibil

08.04.2021
Realme 8 și 8 Pro review: AMOLED și cameră de 108 megapixeli la preț accesibil

Realme este o companie relativ nouă pe piața de smartphone-uri, fiind oficial înființată ca entitate separată de Oppo abia în 2018. În cei trei ani de prezență pe piața internațională, acest brand s-a remarcat prin dispozitive mobile construite cu componente performante la prețuri accesibile. Din 2019, compania a început să lanseze oficial smartphone-uri și în Europa, iar de anul acesta, compania Realme este oficial prezentă și în România. Primele modele ale brandului pe care pun mâna în redacția Go4it sunt cele din seria Realme 8 (modelul standard și Realme 8 Pro). Acestea sunt disponibile deja la precomandă și se conformează cu așteptările de la acest brand: prețuri mici și cu specificații hardware cel putin interesante.

Modelele Realme 8 și 8 Pro vin cu design un subțire

Pentru articolul de față mă voi concentra în special pe modelul Realme 8 Pro, care pune accent în special pe camera foto, însă am avut la dispoziție și modelul Realme 8 standard pe care l-am utilizat în paralel. Adevărul este că diferențele între aceste două dispozitive nu sunt majore la nivel de design, însă este clar că vizează tipuri diferite de utilizatori.

Realme 8 Pro este un smartphone mid-range conform specificațiilor, care investește puțin mai mult în camera foto decât ne-am aștepta de la un telefon cu un preț de sub 1.400 lei. Acesta este echipat cu un ecran Super AMOLED de 6,4”, are o ramă metalică care conferă telefonului o construcție robustă, în timp ce spatele este realizat din plastic. Acesta are însă o textură mată, foarte plăcută la atingere și care strălucește plăcut în lumina.

Realme 8 Pro back center

Telefonul este din acest motiv și puțin mai ușor decât alte modele de pe piață, însă asta ar putea fi un avantaj, întrucât nu toată lumea își dorește telefoane mari și grele. Ce nu mi-a plăcut însă la design este faptul că spatele este decorat cu mesajul „DARE TO LEAP”, motto-ul Realme. Aș fi preferat un spate fără astfel de artificii de design.

Dar cam acesta ar fi singurul „minus” al design-ului, întrucât restul telefonului este foarte atrăgător. Vorbim despre un ecran perforat în colțul din stânga-sus, care beneficiază și de un senzor de amprentă în ecran, cât și de un jack de 3,5mm. Modulul de camere este puțin ciudat la prima vedere, fiind similar cu un „aragaz”, având patru obiective dispuse într-un pătrat, însă te obișnuiești repede cu el. Ba chiar încep să mă întreb de ce nu adoptă mai mulți producători o amplasare similară în loc să ocupe mult spațiu cu module cu forme mai complicate.

Realme 8 Pro accessories

Realme 8 Pro vine și cu accesoriile pe care le-am fi așteptat în mod normal de la un smartphone, adică cu un adaptor de priză cu încărcare rapidă la 50W, un cablu USB, cât și cu o husă de silicon de culoare închisă, care se potrivește foarte bine cu gri-ul închis al telefonului.

În cazul lui Realme 8 „standard” sunt puține lucruri de zis în plus. Telefonul vine într-o carcasă aproape identică din punct de vedere al formei, singurul element distinctiv fiind capacul de pe spate, care nu este mat, ci lucios. Și acesta vine cu mesajul „DARE TO LEAP”, dar pe un fundal de tip „oglindă”, care reflectă nuanțele curcubeului în lumină. Singura diferență notabilă a pachetului ar fi că acest model vine cu un adaptor de priză de 30W.

Ecranele Super AMOLED sunt neașteptat de performante

Este surprinzător că putem vedea telefoane cu ecrane Super AMOLED care pot atinge 1.000 nits pe telefoane atât de ieftine. Până de curând, singurele telefoane cu AMOLED din gama mid-range erau variante de la Samsung, în timp ce nici acelea nu erau foarte luminoase. Panelurile de pe telefoanele Realme 8 și 8 Pro sunt identice. Ambele au diagonală de 6,4”, au rezoluție Full HD+ și permit funcționalitatea Always On Display.

Realme 8 Pro screen top

Mulți producători au început să dea mai multă importanță fluidității conținutului de pe ecran, integrând paneluri de 90 sau 120 Hz, chiar și de tip LCD pe modele mai ieftine, însă Realme a ales o calitate superioară a imaginii. Fiecare utilizator are propriile priorități, însă iar cei care preferă un panel de calitate, indiferent de „fluiditatea” lui, vor fi mulțumiți de ceea ce oferă modelele Realme 8, mai ales în această categorie de preț.

Cele două modele aproape la fel de performante

Chiar dacă discuția în jurul telefoanelor mobile s-a mutat în ultimul ani spre 5G, adevărul este că utilizatorii nu prea au nevoie de conexiuni mult mai rapide de date, iar costurile asociate integrării tehnologiei 5G sunt uneori nejustificate. Asta pentru că penetrarea rețelelor 5G este încă la un nivel scăzut, mai ales în România, unde nici licitațiile pentru frecvențe nu au fost duse la bun sfârșit. Astfel, faptul că Realme s-a concentrat pe integrarea de componente fără 5G pare să fie încă un motiv pentru care prețurile au putut fi păstrate atât de jos.

Modelul Realme 8 Pro folosește un chipset Snapdragon 720G de la Qualcomm, un octa-core la 2,3 GHz, alături de 6 sau 8 GB memorie RAM. Performanța oferită nu este cu mult sub ceea ce vedem pe modelele cu Snapdragon 730 sau 765 din ultima perioadă, iar în utilizare normală, cu atât de mult RAM la dispoziție, nu poți sesiza diferențele. S-ar putea ca anumite jocuri mai pretențioase să necesite scăderea detaliilor pe mediu în loc de high, însă experiența ar trebui să fie una foarte bună.

Realme 8 Pro front

Pe partea cealaltă, modelul Realme 8 folosește o soluție de la MediaTek: modelul Helio G95. Acesta este prezentat drept un model de gaming și chiar oferă performanță puțin peste Snapdragon 720G în anumite teste, în special în gaming. Dar acest procesor a fost cel mai probabil ales pentru balansul dintre performanță și preț, iar un avantaj neașteptat este probabil viteza puțin mai mare.

Diferențele între cele două modele pot fi observate în testele de performanță:

Benchmarks

Realme 8 Pro

  • Antutu 9 – 330.717
  • GeekBench 5 – Single-Core: 569 / Multi-Core: 1.685
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 2.440
  • 3DMark Wild Life – 1.049
  • PCMark – 8.428

Realme 8

  • Antutu 9 – 354.236
  • GeekBench 5 – Single-Core: 519 / Multi-Core: 1.676
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 2.456
  • 3DMark Wild Life – 1.319
  • PCMark – 10.069

Realme 8 și 8 Pro au autonomie similară

Când vine vorba despre autonomie, cele două modele par a fi perfect balansate. Modelul Realme 8 Pro vine cu acumualtor de 4.500 mAh, dar cu încărcare rapidă la 50W (0-100% în aproximativ de 40 de minute), în timp ce Realme 8 standard folosește o baterie de 5.000 mAh cu încărcare la 30W, care durează cam o oră.

Totuși, în utilizare reală, diferența de baterie nu se vede. Ambele sunt telefoane de aproape două zile de utilizare moderată, cei 500 mAh în plus fiind folosiți pentru a alimenta procesorul de 12nm de la MediaTek pe Realme 8. Fiind un procesor pe 8nm, Snapdragon 720G consumă mai puțină energie. La final, când tragi linie, ambele modele sunt similare din acest punct de vedere.

Realme 8 back2

Software-ul este inspirat de cel de la Oppo

Realme folosește așa-numitul Realme UI, care pare să fie o versiune personalizată a lui Color OS de la Oppo. Asta înseamnă că avem de a face cu o interfață destul de „curată”, inspirată de Android-ul standard, dar cu mici modificări la nivelul culorilor și altor elemente grafice. Am primit la test un Realme 8 Pro de Europa și un model Realme 8 standard cu etichetă în rusă. De aceea, cred că software-ul modelului Pro este relevant pentru ce găsim în magazinele din România, nu și cel de pe Realme 8 standard.

La capitolul bloatware,  în afară de Facebook și aplicații Oppo/Realme precum Game Space , nu prea ai de ce să te plângi. Modelul Realme 8 de Rusia venea însă cu browser-ul Yandex preinstalat, cât și cu alte aplicații precum WPS Office, Soloop, Whatsapp, Facebook și TikTok.

Realme 8 screen bottom

Din fericire, telefoanele europene par a fi mult mai „curate”.

Realme 8 și 8 Pro au senzori de amprentă în ecran

Un capitol în care se vede, sau mai degrabă… se aude că vorbim despre telefoane mai ieftine este cel audio. Și nu pentru că sunetul redat este slab. Ba chiar sunetul este redat la o calitate bună în limitele unui smartphone mid-range. „Problema”, dacă o putem numi așa, este că fiecare dintre cele două modele Realme 8 folosesc un singur difuzor, nu difuzoare stereo. Ambele sunt la fel de puternice însă, calitatea fiind identică. Totuși, frecvențele sunt destul de bine redate, dar basul este, așa cum era de așteptat, destul de slab.

Realme 8 Pro ports

Ambele modele folosesc și senzori de amprentă în ecran, iar performanța acestora este identică. Nu vor fi senzori comparabili cu cel de pe OnePlus 9 Pro, de exemplu, care deblochează telefonul instant, însă acolo s-ar putea să fie vorba despre o combinație de procesor de top și un ecran la 120 Hz. Aici, pe ecranele de 60 Hz și cu procesoare de medie, există o mică întârziere între momentul atingerii ecranului și deblocare… cam de jumătate de secundă. Este un proces rapid, din mai punctele de vedere, dar puțin mai lent decât pe modelele de top din piață.

Camerele foto reprezintă cele mai mari diferențe între cele două modele

La capitolul cameră foto, avem două „povești”. Ambele telefoane sunt echipate cu același număr de camere și, în teorie, singura diferență între ele la nivel hardware apare în cazul celei principale. Realme 8 Pro folosește o cameră de 108 megapixeli, ceva impresionant la nivelul de preț la care este disponibil acest telefon, în timp ce Realme 8 standard folosește o cameră de 64 megapixeli. În rest, ambele au camere ultrawide, macro și de adâncime. În realitate, folosești doar camera principală, wide, și pe cea ultrawide.

Realme 8 Pro

Realme 8 Pro camera

Camera de pe Realme 8 Pro pare să fie cea care a primit o atenție mai bună și pare să folosească un procesor de imagine mai performant, de la Qualcomm. Aceasta poate realiza pe timp de zi cadre foarte bune pe camera principală, iar camera ultra-wide este doar „decentă”. De altfel, nici măcar Apple nu are o cameră ultrawide foarte performantă pe seria iPhone 12. Camera macro este însă greu de recomandat, iar camera de adâncime este folosită doar în modul portret. Având în vedere că pe selfie, modul portret decupează bine doar cu software, probabil că nu era tocmai necesară o cameră de adâncime.

Foto zi

În lipsa unui obiectiv tele, Realme oferă posibilitatea de zoom 3x sau 5x prin crop pe senzorul mare de 108 megapixeli, rezultând în cadre decente atât timp cât ai lumină naturală destulă. Pe timp de noapte, fotografiile cu zoom hibrid sau digital sunt cam lipsite de detalii. De asemenea, pe modul nocturn, camera de 108 megapixeli oferă rezultate bune, însă parcă puțin mai întunecate decât pe alte telefoane. Ceea ce nu e un lucru obligatoriu rău, întrucât pare să capteze mai bine „atmosfera” reală și nu transformă obligatoriu noaptea în zi.

Foto noapte

Totuși, nu recomand utilizarea modului nocturn în mod zoom sau pe ultra-wide, întrucât se pierd prea multe detalii, iar rezultatele sunt „zgomotoase”. Camera de 108 megapixeli este însă probabil cea mai performantă din această categorie de preț.

Realme 8

Realme 8 camera

Din păcate, cu Realme 8 am avut câteva probleme, care se pare că au fost și rezolvate rapid printr-un update de software între momentul în care am testat camera și am redactat acest articol. Unele dintre cadrele realizate pe timp de noapte aveau o tentă de culoare roz la margini, motiv pentru care pe majoritatea dintre ele le-am și scos din galerie. Realme a livrat un update chiar în ziua redactării acestui text, în care a menționat că a rezolvat această problemă. Din păcate, încă nu s-a înserat la momentul scrierii articolului pentru a verifica.

Foto zi

Totuși, fotografiile pe night mode de pe Realme 8 nu sunt la fel de detaliate precum cele de pe Realme 8 Pro. Rămân însă aceleași recomandări: folosiți acest mod doar pe camera principală, pe ultrawide sau prin zoom hibrid sau digital se pierd prea multe detalii și apare prea mult zgomot de imagine.

Foto noapte

Pe timp de zi, camera principală se descurcă bine, iar zoom-ul 2x este decent, însă camera ultra-wide întâmpină câteva probleme, încă. Uneori expunerea pe această cameră pare să fie calculată greșit, cadrele fiind mult prea întunecate. Probabil că și această problemă va fi corectată cu un update viitor.

Concluzii

Realme 8 și 8 Pro sunt două modele de luat în seamă în segmentul de medie. Atunci când trag linie, observ că avem de a face cu telefoane echipate cu ecrane și procesoare destul de performante (Realme 8 chiar m-a surprins plăcut), camere care țintesc peste gama lor de preț și baterii mari cu încărcare rapidă.

Și acum prețurile, pe care le-am tot invocat, dar nu le-am și menționat până acum. Realme 8 Pro este disponibil la precomandă pentru 1399,99 lei, alături și de un Realme Watch. În cazul lui Realme 8, prețul pornește la precomandă de la 999 lei și include și o pereche de căști Realme budsQ, pentru configurație 4+64 GB. Configurația superioară cu 6+128 GB costă 1.099 lei.

Părţi pozitive

+ Ecrane Super AMOLED foarte bune
+ Camera de 108 megapixeli realizează fotografii de calitate
+ Performanță bună pentru acest segment de piață
+ Realme 8 Pro are un spate foarte plăcut la atingere
+ Accesorii incluse în pachet

Părţi negative

- Camerele macro și de adâncime nu ajută foarte mult
- Software-ul camerei mai are nevoie de îmbunătățiri
- Motto-ul „DARE TO LEAP” este cam „în plus”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult