Rețeaua Telegram, nu chiar atât de sigură pe cât se credea?

17.02.2021
Rețeaua Telegram, nu chiar atât de sigură pe cât se credea?

Luată la puricat de experți în securitate, rețeaua Telegram ar avea mai multe vulnerabilități care permit infectarea telefoanelor utilizatorilor.

Urmând scandalului iscat în jurul deciziilor anunțate de Facebook, referitor la accesarea datelor colectate despre utilizatorii WhatsApp în scop publicitar, lucrurile păreau să meargă extrem de bine pentru Telegram, platforma de mesagerie crescându-și numărul de utilizatori cu 25 de milioane în doar 72 de ore. Pentru a face mai ușoară tranziția nemulțumiților de pe WhatsApp sau alte platforme rivale, Telegram a dezvoltat un instrument pentru migrarea istoricul de chat-uri din alte aplicații de mesagerie.

În efortul de a adăuga rapid funcții noi pentru a face pe placul utilizatorilor nou veniți, administratorii Telegram au comis însă mai multe greșeli, care pot fi acum exploatate în atacuri informatice. Spre exemplu, una dintre vulnerabilitățile descoperite are la bază suportul pentru stickere animate recent adăugat în aplicație.

Vulnerabilități de securitate în rețeaua Telegram

În cazul de față vorbim despre nu mai puțin de 13 vulnerabilități individuale, identificate de un cercetător în domeniul securității în decursul unei singure investigații. Vestea bună este că aceste erori au fost deja raportate companiei și apoi remediate.

Aceste vulnerabilități par să aibă legătură cu noile caracteristici recent adăugate aplicației de mobil, timpul insuficient disponibil pentru testare permițând strecurarea unor bug-uri care poate ar fi fost descoperite la o verificare mai atentă. Din păcate, asta înseamnă că un potențial hacker ar fi putut obține acces la mesaje private, poze și clipuri video stocate pe telefonul victimei, folosind un vector de atac potrivit. Totuși, rapoartele indică faptul că modul de exploatare ar fi fost unul extrem de complex, nu chiar la îndemâna oricui.

Pentru o aplicație care se mândrește tocmai cu argumentul securității imbatabile, rapoartele de această natură pot fi extrem de dăunătoare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult