ROG Phone 7 Ultimate review: telefonul de gaming extrem. VIDEO

13.04.2023

Brandul Republic Of Gamers de la ASUS este asociat cu performanță extremă în gaming pe PC, iar telefoanele ROG Phone au reușit de-a lungul ultimilor ani să demonstreze că acest lucru este valabil și pe piața de smartphone-uri. ROG Phone 7 Ultimate nu este la fel de inovator precum modelele anterioare, folosind un design familiar și îmbunătățind mai degrabă hardware-ul interior, însă acesta este unul dintre cele mai „complete” telefoane cu Android din piață, chiar dacă exagerează cu atitudinea de gamer „edgy” la anumite capitole.

ROG Phone 7 Ultimate nu schimbă design-ul exterior al generației anterioare

ASUS a găsit o formulă care funcționează în gama ROG Phone și nu a dorit să o modifice prea mult cu ROG Phone 7 Ultimate. Singura diferență majoră la nivel estetic între acest model și ROG Phone 6 sau 7 este display-ul OLED personalizabil de pe spate, acele variante oferind un logo cu LED-uri RGB. Culoarea albă cu inscripțiile ROG caracteristice au fost alese pentru acest model, însă textura mată de pe capacul de sticlă asigură un confort în utilizare chiar și atunci când nu folosești o husă.

ROG Phone 7 Ultimate back

La fel ca alte modele ROG Phone din trecut, și 7 Ultimate folosește un ecran OLED mare pe partea din față, care nu ține cont de noile tendințe din piață. Astfel, ecranul este complet, fără decupaje, dar sus și jos avem parte de margini puțin mai groase decât vedem d eobicei. ASUS consideră însă că gamerii nu țin cont de acest detaliu, dorind o experiență de gaming neîntreruptă, iar marginile mai groase oferă oportunitatea de a integra difuzoare stereo frontale pe ambele părți, ceva ce este valabil pentru toate modelele ROG Phone anterioare.

ROG Phone 7 Ultimate se aliniază și la alte tradiții ale seriei de telefoane, precum disponibilitatea a două port-uri USB-C, unul în partea de jos și unul pe laterală, un jack de 3,5mm și butoane cu senzori de presiune pentru gaming. Dacă există o tehnologie de gaming care există pe piață, ROG Phone 7 Ultimate cu siguranță o include.

ROG Phone 7 Ultimate side USB

Iar pachetul în care vine acest telefon este unul cu totul special. În cutia triunghiulară se regăsește nu doar telefonul, alături de încărcătorul rapid de 65W cu cablu textil cu USB-C la ambele capete, dar și un bumper pentru o protecție de bază, și un cooler AeroActive 7, cu totul special, plus o husă de transport pentru acesta.

Multe dintre accesoriile generațiilor anterioare, precum controller-ele Kunai, similare cu cele de pe Nintendo Switch, dock-urile pentru conectarea la monitor și chiar și cooler-ul din generația anterioară, sunt încă compatibile cu noul model, iar majoritatea nu au primit un update pentru această generație. Astfel, cei care fac upgrade, pot astfel să meargă înainte cu accesoriile pe care le au deja.

ROG Phone 7 Ultimate accessories

Ceva cu adevărat special la experiența de unboxing a lui ROG Phone 7 Ultimate este însă un mini-game, care folosește o parte a cutiei de carton pentru rularea unui mini-joc la prima configurare. Acesta se conectează la telefon prin NFC și include trei butoane fizice, care activează diverse elemente din joc. Chiar dacă totul durează doar câteva minute și nu e tocmai un joc complet, trebuie să recunosc că este un bonus plăcut, pe care nu-l vedem prea des pe piața de smartphone-uri. Mini-game-ul poate fi oricând accesat din nou din aplicația Armoury Crate.

Ecranul, printre cele mai fluide din piață

Chiar dacă ecranul nu este la fel de avansat față de ceea ce vedem pe cele mai noi modele Samsung sau iPhone, întrucât vine doar cu rezoluție Full HD+ și fără tehnologia LTPO, acesta este unul dintre cele mai bune ecrane de gaming de pe piață. Acesta vine cu un refresh rate la 165 Hz, care poate fi setat în trepte la 144, 120, 90 sau 60 Hz, în funcție de necesități și cât de multă baterie vrei să consume. Poți realiza profiluri per joc, pentru cele care oferă suport pentru refresh rate ridicat. De asemenea, luminozitatea de 1.500 nits este peste orice vedem în zona OLED pe televizoare sau monitoare de gaming de PC, iar latența de 23 ms și frecvența touch la 720 Hz il fac unul dintre cele mai rapide din piață.

ROG Phone 7 Ultimate screen bottom

Pentru că este un ecran de gaming, acesta este complet plat pentru a nu prelua reflexii, însă este mai bine calibrat decât majoritatea ecranelor de pe telefoane cu pretenții. Vine cu un profil de culoare natural, cu o eroare Delta E mai mică decât 1 față de culorile perfecte. De asemenea, poate oferi și conversie SDR la HDR din software, pentru titlurile care nu au suport nativ. Dacă avea și refresh rate variabil, nu i-ar mai fi lipsit absolut nimic. Experiența de vizionare și în special de gaming este una extrem de plăcută, având la dispoziție o diagonală imensă, de 6,78”, luminozitate înaltă și fluiditate de top în zona smartphone-urilor. Din păcate, nu sunt destule jocuri care să ofere suport pentru refresh rate atât de mare.

AeroActive 7, un cooler avansat pentru performanță de top

Înainte de a discuta despre performanță, ar trebui să discutăm puțin despre accesoriul AeroActive 7, cel care face practic diferența între ROG Phone și restul telefoanelor, de gaming sau nu. ASUS a integrat un sistem de răcire performant în telefon, care folosește o cameră de vapori imensă cu ciclu de răcire accelerat, cu un strat de grafen și un soi de pastă termoconductoare între cele două plăci de bază suprapuse, care disipă căldura atât spre față, cât și spre spate. Acestea sunt de ajuns pentru a asigura o experiență bună în jocuri, peste ceea ce oferă alte brand-uri non-gaming, în special la capitolul stabilitate a performanței. Totuși, pentru performanță extremă, demnă de brand-ul ROG, ASUS a implementat și o soluție de răcire extrem de avansată pentru un telefon mobil.

ROG Phone 7 Ultimate aerocool on

Spre diferență de cooler-ele de acest gen din trecut, cel pentru ROG Phone 7 Ultimate vine cu o serie importantă de upgrade-uri. În primul rând, este echipat cu un ventilator mai puternic și răcire termoelectrică pentru a reduce temperaturile la suprafața telefonului, asigurând performanță de top pe perioade mai lungi decât pe telefoanele tradiționale. Cooler-ul are un design special, care permite răcirea și pe partea din față, printr-o fantă dedicată, care trage aerul cald și îl disipă prin spate.

Varianta Ultimate de ROG Phone 7 are și o fantă cu capac motorizat numit Aeroactive Portal, care permite o răcire și mai bună. Această componentă este aparent foarte complexă, ASUS menționând că este realizată din 50 de piese, și poate rezista la cel puțin 40.000 de activări. Inclusiv camera de vapori de pe modelul Ultimate are mai multe striații, care permit un transfer mai eficient de căldură atunci când aerul rece este împins de cooler-ul activ.

AeroActive 7 vine cu mai multe moduri de funcționare, controlabile din software, care pot ajuta la răcire mai performantă. Cel mai performant mod, frozen, funcționează însă doar atunci când telefonul este conectat la curent.

Și pe lângă funcțiile de răcire, acest accesoriu adaugă și patru butoane fizice, programabile, similare cu cele de pe controller-e precum Xbox Elite sau PlayStation Edge. Nu în ultimul rând, acesta servește drept subwoofer pentru redarea de sunet, amplificând frecvențele joase cu 77% decât ceea ce poate reda sistemul audio stereo de pe telefon. Mai mult, acesta are pass-through pentru USB, putând alimenta acumulatorul în utilizare, iar cele două contacte sunt folosite pentru a adăuga încă un jack de 3,5mm, în partea de jos. Sunetul de pe ROG Phone 7 Ultimate este oricum mai bun decât pe majoritatea telefoanelor din piață, cu difuzoare stereo mai puternice și decât pe iPhone 14 Pro sau pe S23 Ultra, dar subwoofer-ul extra îl pune într-o categorie complet separată. Chiar și așa nu va înlocui o boxă portabilă, dar muzica și în special jocurile se aud mult mai bine cu AeroActive 7 conectat. Totuși, cu cooler atașat, telefonul nu mai este la fel de portabil.

ASUS a oferit în pachetul de test și o husă Devilcase, realizată din cauciuc rezistent la șocuri și cu un spate transparent, care permite ecranului secundar să afișeze animații pe spate. Husa nu este însă compatibilă cu sistemul de răcire extra. Bumper-ul din pachet nu incomodează însă la montarea cooler-ului.

Performanța lui ROG Phone 7 Ultimate este în limitele așteptărilor: extremă

Probabil că nu încape îndoială despre faptul că ROG Phone 7 Ultimate este printre cele mai performante telefoane din piață, poate chiar cel mai performant de la ora actuală. Asta pentru că folosește un chipset Snapdragon 8 Gen 2 cu probabil cea mai complexă răcire din piață. Am testat telefonul în trei moduri. O dată fără sistemul de răcire, la fel cum testez toate telefoanele care îmi trec prin mână, apoi pe modul Frosty, care activează cooler-ul la cea mai înaltă performanță posibilă pe baterie, și, în cele din urmă, în modul Frozen, care necesită alimentare extra. Toate testele au fost realizate în X-Mode, modul de performanță extremă, care se activează oricum automat atunci când rulezi un joc sau intri într-un test de performanță.

ROG Phone 7 Ultimate genshin

Fără răcire, telefonul se comportă similar cu un flagship obișnuit, dar oferă și ceva mai multă performanță. Pe de-o parte scorurile sunt mai înalte decât pe alte telefoane cu Snapdragon 8 Gen 2, dar nu cu mult. Pe de altă parte, performanța susținută în testul extrem din 3DMark arată o degradare a performanței la 65%, la fel ca un iPhone 14 Pro Max sau Galaxy S23 Ultra.

Totuși, atunci când atașezi cooler-ul ActiveCool 7, totul se schimbă. Rezultatele testelor cresc, iar performanța nu se mai degradează aproape deloc în testele extreme. Practic, ai un telefon care poate rula permanent la putere maximă. Cu răcire activă, acesta este singurul telefon cu Snapdragon 8 Gen 2 care nu intră în throttling dintre toate pe care le-am testat până acum.

Din păcate, modul Frozen nu face mare diferență în performanță sau stabilitate, chiar dacă face cooler-ul să ruleze la turații mai înalte. Faptul că ești legat de o priză atunci când îl folosești îl face destul de situațional, fiind util mai degrabă pentru momentele în care vrei să și încarci în timp ce te joci, iar temperaturile cresc semnificativ.

Benchmarks

Fără răcire 

  • AnTuTu – 1.254.547
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.635 / Multi-Core: 4.779
  • 3DMark Wild Life Extreme – 3.377
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best loop: 3.550 / Lowest Loop: 2.295 / Stability: 64.5%
  • PCMark – 16.331

Cu AeroActive „Frosty”

  • AnTuTu – 1.322.609
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.882 / Multi-Core: 5.576
  • 3DMark Wild Life Extreme – 3.771
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best loop: 3.767 / Lowest Loop: 3.756 / Stability: 99.7%
  • PCMark – 19.4423

Cu AeroActive „Frozen” 

  • AnTuTu – 1.321.235
  • GeekBench 6 – Single-Core: 1.895 / Multi-Core: 5.626
  • 3DMark Wild Life Extreme – 3.758
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best loop: 3.760 / Lowest Loop: 3.752 / Stability: 99.8%
  • PCMark – 19.747

Dar testele spun doar o parte din poveste, așa că am rulat și câteva jocuri de top pe cele mai înalte setări fără răcire. Am ales Genshin Impact, Call of Duty Mobile, Diablo Immortal și Asphalt 9, iar rezultatele au fost în limitele așteptărilor: jocurile nu pus dificultăți în calea lui ROG Phone 7 Ultimate. Genshin Impact, cu toate detaliile pe cele mai înalte setări, funcționează la 60 de cadre pe secundă cu doar mici scăderi de FPS. Apoi, Call of Duty este limitat însă la 120 de cadre pe secundă și rulează permanent la această valoare, iar Diablo și Asphalt au limte de 60 FPS, pe care le păstrează constant. Am căutat jocuri care să atingă refresh rate-ul maxim al telefonului, dar niciunul nu este din zona competitivă sau cu grafică avansată. Astfel, putem spune că încă nu există jocuri de Android care să solicite ROG Phone 7 Ultimate la adevărata sa capacitate.

ROG Phone 7 este printre puținele modele high-end cu baterie de 6.000 mAh

ROG Phone 7 Ultimate, la fel ca modelele anterioare din seria de gaming de la ASUS, este echipat cu un acumulator imens, de 6.000 mAh, cu două celule, care poate fi alimentat exclusiv pe cablu, la 65W prin QuickCharge 5. Astfel, poți alimenta telefonul în timpul jocului, la putere înaltă, fără să fii incomodat de un cablu într-o parte. De altfel, există și opțiuni pentru încărcare, precum alimentarea telefonului doar de pe cablu, fără a alimenta bateria, sau trecerea pe alimentare pe cablu după alimentarea bateriei.

Autonomia este bună în utilizare normală, fiind un telefon de două zile, fără probleme. Important este să îl folosești pe un mod mai conservator de energie, nu pe X-Mode. În gaming, un joc precum Genshin Impact la detalii maxime poate să consume întregul acumulator în doar 4 ore. Performanța este comparabilă cu cea a unui Nintendo Switch, iar nivelul de performanță oferit este semnificativ mai mare.

Software-ul de gaming este bine pus la punct

La nivel software, ASUS pare că își dă foarte mult interesul pentru a oferi o experiență cu cât de multe elemente ROG își dorește utilizatorul. Ai la dispoziție alegerea între interfața ROG, cu elemente familiare „de gaming”, dar poți apela și la ZenUI, interfața mai aerisită de pe dispozitivele Zenfone. Și pe ambele variante, există opțiunea de a apela la design-ul clasic al interfeței Google. Practic, poți avea atât un telefon de gaming de top, cât și unul cu interfață Google. Alegerea este a ta.

ROG Phone 7 Ultimate armoury crate

Dar interfața este doar o parte din „poveste”. Totul este controlat din aplicația Armoury Crate, care permite setarea celor trei profiluri de performanță, unul economic, unul balansat și unul de gaming extrem, numit X-Mode. De altfel, X-Mode poate fi pornit automat atunci când pornesc aplicații solicitante, și pot fi realizate chiar și profiluri per joc care să treacă automat într-unul dintre aceste moduri. Această aplicație oferă control și asupra ecranului OLED de pe spate, și asupra efectelor de lumini și configurării de butoane de pe accesoriul de răcire.

În timpul unui joc ai un meniu dedicat numit Game Genie, care permite configurarea parametrilor de performanță, refresh rate-ul ecranului și multe alte opțiuni. Poți avea, la fel ca pe un PC, inclusiv statistici de performanță afișate peste joc, precum cât de mult sunt solicitate CPU sau GPU și la ce framerate rulează jocul.

ROG Phone 7 Ultimate gamegenie

Singurul lucru mai puțin bun la nivel software, pentru un telefon care costă la fel de mult precum flagship-urile consacrate, este suportul pe termen lung. ASUS promite doi ani de actualizări de sistem și patru ani de actualizări de securitate.

Camera surprinde, dar nu se ridică la nivelul altor flagship-uri

Peste cameră voi trece mai repede, întrucât acesta nu este un „camera phone”, ci un gaming phone. Da, este important să ai o cameră cât mai bună la îndemână constant, dar ROG Phone 7 Ultimate cred că a mers în direcția „destul de bun pentru majoritatea utilizatorilor”.  Inclusiv reprezentanții ASUS au recunoscut că la nivel hardware, camera de pe ROG Phone 7 nu s-a schimbat deloc, ci doar a primi îmbunătățiri la nivelul procesării software. Avem astfel din nou o cameră principală de 50 megapixeli, un ultrawide 13 megapixeli și un macro de 5 megapixeli.

ROG Phone 7 Ultimate camera

Nu voi sta să analizez performanța la pixel, dar performanța camerelor este de nivel mid-range, așa cum a fost până acum întreaga serie ROG Phone. Pot spune că sunt plăcut impresionat de performanța camerei ultrawide, întrucât oferă detalii mai bune și interval dinamic mai bun decât ce am testat în ultima vreme chiar și pe unele telefoane din gama high-end. Camera principală este ok în majoritatea situațiilor, chiar peste așteptări, chiar și pe modul nocturn. Ar mai fi de lucrat la decupajul subiecților pe modul portret și la zoom. Deși poți face zoom 2x prin crop, se pierd cam multe detalii. Este o soluție de compromis, dar destul de bună.

Foto zi

Și performanța video este bună, dar nu grozavă. Pe timp de zi, stabilizarea în 4K la 30 de cadre pe secundă este decentă, peste ceea ce oferă alți producători, în timp ce stabilizarea electronică avansată nu pare să facă prea multe în plus, dar calitatea video scade sensibil, la Full HD cu 30 de cadre pe secundă. Noaptea însă, stabilizarea nu face față la expunerea lungă și creează un material aproape inutilizabil. Totuși, pentru un telefon care se concentrează atât de mult pe gaming, faptul că are și o cameră decentă este totuși un bonus binevenit.

Foto noapte

Concluzii

ROG Phone 7 Ultimate este de departe cel mai performant telefon cu Android pe care l-am testat până în prezent, iar acest lucru se datorează în primul rând experienței pe care ASUS o are în domeniul PC-urilor de gaming, dar și tradiției din ultimii ani în zona de smartphone-uri de gaming. Deși nu inovează la capitolul design, ROG Phone 7 Ultimate compensează la capitolul rafinament. Avem un sistem de răcire performant, cele mai puternice componente din piață și funcții software bine gândite și puse la punct, care iau în considerare mai întâi nevoile gamerilor.

Nu pot să nu remarc însă că ASUS este într-o poziție foarte interesantă în piață cu acest telefon. Dacă Samsung până anul trecut oferea cele mai bune telefoane pliabile din piață pentru că lipsea concurența, ASUS rămâne singurul jucător de pe piața de gaming, pentru că restul au decis să abandoneze. Măcar ROG Phone 7 este un adevărat telefon de referință pentru zona de gaming și un exemplu de urmat pentru alte brand-uri care își doresc să aducă concurență în această zonă.

Prețul este însă unul la fel de extrem precum performanța oferită. 7.099 lei pentru pachetul Ultimate, iar ROG Phone 7 „standard” pornește de la 5.199 lei pentru varianta cu 12 GB RAM și 256 stocare. Ce nu include acel model este fanta de aerisire și cooler-ul din pachet, dar telefonul este compatibil cu acesta dacă este cumpărat separat. Perioada de precomanda începe de pe 13 aprilie și va ține până pe 30 aprilie pentru ROG Phone 7. Modelul Ultimate va veni în magazine mai târziu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult