Samsung cere interzicerea ecranelor OLED „neoriginale” în SUA, aplicând o lovitură gravă asupra eforturilor pentru dreptul la reparații

21.01.2023
Samsung cere interzicerea ecranelor OLED

Samsung ar putea pună piedici în calea mișcării pentru dreptul la reparare al dispozitivelor electronice din Statele Unite. Compania a solicitat Comisiei Comerțului Internațional (ITC) o investigație asupra importului de ecrane OLED de la terți pentru magazinele de reparații independente. Dacă rezultatele raportului ITC se dovedesc a fi în favoarea Samsung, compania ar putea, să aplice o lovitură „mortală” întregii industrii de reparații, conform Louis Rossman, YouTuber de tehnologie, care deține și un service de electronice.

Samsung susține că ecranele OLED folosite de service-uri neautorizate folosesc tehnologia sa fără licență

Plângerea Samsung spune că ecranele sale AMOLED pentru dispozitive mobile sunt acoperite de mai multe brevete, iar fabricile din China (și alte locuri) produc afișaje similare, care încalcă aceste brevete. Se pare că Samsung deține brevete chiar și asupra felului în care sunt aranjați pixelii dintr-un panel OLED, ceva greu de evitat în producția acestor componente. Aceste ecrane sunt importate de către afaceri independente dereparații din SUA drept o opțiune de service mai ieftină decât cu piese originale Samsung.

În urma acestui demers, Samsung dorește ca ITC să emită ordine pentru a bloca importurile acestor ecrane la graniță, pentru a nu mai ajunge în mâinile service-urilor independente. De asemenea, a solicitat ca companiile menționate să fie obligate să oprească importurile, vânzările sau utilizarea produselor în cauză.

Samsung pare să încerce să protejeze proprietatea intelectuală, dar o face într-un mod nu tocmai obișnuit. În loc să abordeze direct fabricile care încalcă brevetele, alege să blocheze importurile în SUA. Compania pare să fi recurs la aceste măsuri probabil pentru că acțiuni legale în China pe acest subiect s-au dovedit a fi în zadar. Samsung a acuzat de multă vreme BOE și alți producători din China de furt al secretelor industriale folosite în producția de paneluri OLED.

În lipsa acestor componente, Samsung susține că are capacitatea de producție pentru a susține cererea din piața de reparații, însă cei care au lucrat în trecut în centre de reparații care lucrau cu compania spun că acest lucru nu este obligatoriu adevărat. Samsung nu are tot timpul componentele necesare pe stoc, iar livrările pot întârzia foarte mult.

În urma plângerii, importul de componente nelicențiate din SUA ar putea fi oprit, lăsând service-urile fără acces la componente

ITC a anunțat că va deschide o investigație asupra activității de import sub secțiunea 337 din Legea tarifelor (1930). Aceasta oferă ITC o largă latitudine pentru a verifica dacă acțiunea de a importa un produs în SUA ar putea dăuna unei afaceri care funcționează aici, inclusiv încălcarea brevetelor înregistrate și „furtul de secrete comerciale”. Remedierea oferită include interzicerea importurilor ulterioare, precum și interdicția generală a oricăror încercări ulterioare de a dobândi acest hardware.

Se pare că ITC a devenit o unealtă utilă în arsenalul companiilor care activează în America atunci când se caută evitarea unei bătălii în instanță lungi. Raportul firmei de avocatura Meyer Brown asupra secțiunii 337 explică faptul că companiile folosesc Comisia deoarece oferă o „procedură foarte accelerată” și „remedii puternice” care „nu sunt disponibile în tribunalurile federale”.

Dacă cererea Samsung este împlinită, aceasta ar putea preveni importul unor cantități mari de afișaje OLED de la terți în SUA. Acest lucru ar avea consecințe pentru afacerile mici și mijlocii de reparare care au crescut în jurul reparării ecranelor sparte de smartphone-uri. De asemenea, ar direcționa semnificativ mai mulți oameni către rețeaua Samsung de centre de service autorizate. De altfel, brevetele sunt aplicate asupra tuturor ecranelor OLED produse de Samsung, deci inclusiv componentele altor smartphone-uri care folosesc tehnologia Samsung, precum cele de la Apple, ar putea fi afectate de decizia ITC.

Această mișcare vine la scurt timp după ce Samsung a început să ofere și componente originale spre vânzare prin intermediul iFixit, pentru cei care vor să își repare telefoanele acasă. Totuși, Samsung nu oferă doar ecranul independent pentru reparații, ci îl vinde doar alături de o baterie nouă. Recent, compania a adăugat și componente pentru seria Galaxy S22 în oferta iFixit.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult