Samsung a anunțat oficial telefoanele Galaxy S22. Modelul Ultra unifică oficial seriile S și Note

09.02.2022
Samsung a anunțat oficial telefoanele Galaxy S22. Modelul Ultra unifică oficial seriile S și Note

Samsung a dezvăluit mult așteptatele smartphone-uri din seria Galaxy S22, despre care părea că știm destul de multe informații chiar și înainte de evenimentul de lansare. Leak-urile au dezvăluit multe dintre detaliile de design și chiar specificațiile hardware ale modelelor Galaxy S22, S22+ și S22 Ultra de la Samsung, iar acum avem confirmarea multor dintre acestea. De altfel, odată cu lansarea Galaxy S22 Ultra se confirmă și motivul pentru care Samsung a renunțat la gama Note, putând astfel să-și consolideze seria principală de telefoane high-end.

Galaxy S22 Ultra, sau „cel mai notabil model S de până acum”

Pentru că modelul Ultra este cel care iese cel mai mult în evidență, acesta va fi și primul despre care vom vorbi. Acesta este practic un urmaș al lui Galaxy Note20 Ultra, însă integrat în seria S22. Acesta are liniile de design caracteristice telefoanelor Note din trecut, cu o formă mai „pătrățoasă” și cu ecran curbat doar subtil la margini.

Samsung Galaxy S22 Ultra front standing side

Acesta este și cel mai mare telefon al seriei, fiind echipat cu un ecran de 6,8” cu rezoluție QHD+. Desigur, telefonul folosește cele mai performante paneluri OLED de la Samsung, AMOLED 2X, cu refresh rate variabil între 1 și 120 Hz, grație tehnologiei LTPO. Galaxy S22 Ultra ar trebui să ofere și cel mai luminos ecran de pe piață, cu luminozitate de până la 1.750 nits. Acesta are, așa cum ne așteptam deja, un senzor de amprentă ultrasonic integrat sub panel, în partea de jos a ecranului. Nu par să apară diferențe între acesta și cel de pe generația anterioară. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass Victus+, o nouă generație de sticlă foarte rezistentă. Aceeași sticlă se regăsește și pe capacul din spate, cu textură mată.

La interior, Samsung spune că anumite componente, precum capace și ansambluri din plastic, sunt realizate parțial din plase de pescuit reciclate. Tot telefonul, realizat din sticlă, metal și plastic cântărește 229 grame, adică cu doar 42 de grame mai puțin decât modelul pliabil Galaxy Z Fold 3. Acesta este un telefon pe care îl vei simți cu siguranță în buzunar.

Samsung Galaxy S22 Ultra back burgundy

Așa cum era de așteptat, Samsung Galaxy S22 Ultra vine echipat cu chipset-ul Exynos 2200 în Europa, un procesor fabricat pe arhitectură de 4nm și care folosește un GPU produs de AMD, față de modelele Mali din trecut, produse de ARM. Acesta ar trebui să ofere performanță similară cu Snapdragon 8 Gen 1, care se regăsește pe modelele Samsung vândute în SUA și China.

Cea mai mare asemănare între acest model și un Note este însă faptul că S22 Ultra integrează un stylus S-Pen, care poate fi „ascuns” în interiorul telefonului. Acesta nu este primul „S” care poate folosi un S-Pen, însă. S21 Ultra de anul trecut oferea această capabilitate, însă doar cu un accesoriu separat. Îmbunătățirile în utilizarea S-Pen vin de pe urma unui algoritm care poate să „ghicească” ce urmează să scrii de mână, oferind astfel un timp de răspuns scăzut. Deja timpul de răspuns al modelelor din trecut era aproape imperceptibil, deci orice îmbunătățire ar putea să treacă neobservată pe noul model.

Samsung Galaxy S22 Ultra S-Pen

Un upgrade serios vedem însă la nivelul bateriei. Chiar dacă include un S-Pen, Galaxy S22 Ultra beneficiază și de un acumulator de 5.000 mAh la interior. Acesta poate fi încărcat rapid la 45W pe fir sau la 15W wireless, însă va trebui să îți cumperi propriul adaptor de priză, întrucât nici seria S22 nu vine cu accesorii în pachet.

Pe hârtie, nici camerele foto nu par să fi primit un upgrade semnificativ față de anul trecut. Avem de a face cu o cameră principală de 108 megapixeli f/1.8, un ultrawide de 12 megapixeli f/2.2 cu câmp vizual de 120 grade, cameră cu zoom optic 3x de 10 megapixeli f/2.4 și în cele din urmă un zoom 10x f/4.9 tot de 10 megapixeli. Îmbunătățirile sunt însă mai subtile: senzorul de 108 megapixeli este puțin mai mare decât cel de anul trecut, iar pe partea de software, Samsung promite un mod portret îmbunătățit, care poate detecta inclusiv fire individuale de păr, mod nocturn îmbunătățit cu AI, filmare nocturnă și un mod video care poate să facă zoom sau să deschidă cadrul în funcție de numărul de subiecți și activitățile pe care le fac.

Samsung Galaxy S22 Ultra camera white

Samsung Galaxy S22 Ultra este disponibil chiar acum la precomandă și va livrat din data de 10 februarie în ordinea comenzilor. Lansarea oficială în magazine va avea loc pe 25 februarie. Telefonul va fi disponibil într-o variantă de bază cu 8 GB RAM și 128 GB stocare la prețul de 1.249 euro și va oferi și configurații de 12+256 GB , 12+512 GB și 12 GB + 1TB. Varianta cu 1 TB nu va fi disponibilă însă în România.

Galaxy S22 și S22+: upgrade-uri mai degrabă la interior, decât la exterior

Galaxy S22 și S22+ sunt telefoane destul de similare în materie de design și specificații și par să fie cele care continuă design-ul seriei S21. Acestea beneficiază de același stil de cameră care se prelungește de pe marginea exterioară a telefonului, iar configurațiile lor hardware sunt destul de similare între ele, cu mici diferențe în anumite puncte cheie.

Samsung Galaxy S22+ front handheld

Astfel, S22 și S22+ beneficiază de o configurație aproape identică. Vorbim despre același Exynos 2200 sau Snapdragon 8 Gen 1 (în funcție de regiune, în Europa primim versiunea Exynos), cu 8 GB memorie RAM și 128 sau 256 GB stocare. Nu există alte versiuni cu mai mult RAM sau mai multă stocare și nici slot pentru card.

Ecranul lui S22 măsoară 6,1” în diagonală, pe când S22+ are ecran mare, de 6,6”. Ambele sunt însă la fel de performante: Dynamic AMOLED 2X cu rezoluție Full HD+ și refresh rate între 10-120 Hz cu tehnologie LTPO. Ambele folosesc senzor ultrasonic pentru amprentă, integrat sub ecran.

Samsung Galaxy S22 standard back handheld

Alte diferențe apar la nivelul bateriilor. Galaxy S22 are un acumulator de 3.700 mAh, care permite încărcare rapidă la maximum 25W. S22+ vine cu baterie mare, de 4.500 mAh, dar cu încărcare la 45W. Ambele oferă și încărcare wireless, cât și încărcare bilaterală „Power Share” pentru încărcarea de accesorii.

De altfel, sistemele de camere sunt identice pe S22 și S22+: 50 megapixeli f/1.8 pentru camera principală (cu stabilizare optică), un senzor nou, mai performant decât pe ultimele câteva generații de Galaxy S, un senzor de 12 megapixeli f/2.2 pentru camera ultrawide și o cameră cu zoom optic 3x de 10 megapixeli f/2.4, de asemenea stabilizată. Astfel, zoom-ul pe S22 ar putea primi un upgrade semnificativ față de cel de pe S20 și S21, care foloseau senzorul de 64 megapixeli pentru zoom hibrid prin crop. De altfel, și filmarea în 8K ar putea primi un upgrade, întrucât acum aceasta se face pe senzorul principal, de 50 megapixeli.

Samsung Galaxy S22 standard camera handheld

Diferențele de dimensiuni duc și la diferențe de greutate. Galaxy S22 este astfel un telefon relativ compact și ușor, cu greutate de 168 de grame, în timp ce S22+ vine la 196 de grame, undeva în zona telefoanelor mari și grele.

Samsung Galaxy S22 și S22+ sunt deja disponibile la precomandă, însă vor fi livrate mai târziu. Data oficială pentru livrarea în magazine este 11 martie, dar la fel ca în cazul S22 Ultra, s-ar putea ca precomenzile să fie livrate mai devreme. Prețul lui Galaxy S22 pornește de la 849 euro, în timp ce Galaxy S22+ are un preț de 1.049 euro în varianta de bază.

Cât costă modelele Samsung Galaxy S22

Galaxy S22 Ultra

  • 8+128GB – 1.249 euro
  • 12+256GB – 1.349 euro
  • 12+512GB – 1.449 euro

Galaxy S22+

  • 8+128GB – 1.049 euro
  • 8+256GB – 1.099 euro

Galaxy S22

  • 8+128GB – 849 euro
  • 8+256GB – 899 euro
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult