Samsung a anunțat seria Galaxy S21: preț, specificații și data de lansare. VIDEO

14.01.2021

Samsung a anunțat în mod oficial seria Galaxy S21, iar noi am reușit să le vedem cu doar câteva zile înainte de lansare. ,Pentru că am avut cele trei telefoane noi la dispoziție timp de o oră, într-o cameră închisă, cu software nefinalizat, nu am putut testa performanța camerele sau a noului chipset.

Seria Galaxy S21, la fel ca Galaxy S20 de anul trecut, vine în trei variante. Avem modelul Galaxy S21 standard, varianta de bază, cu cel mai mic ecran și cel mai mic preț, alături de un Galaxy S21+, cu un ecran mai mare, câteva funcții în plus și performanță similară. Desigur, peste aceste două modele de top, Samsung are și unul pentru cei care vor tot ceea ce e mai bun de la un smartphone: Galaxy S21 Ultra, cu un set de camere superioare, cât și alte funcții în plus, exclusive lui.

Toate cele trei modele sunt echipate cu Exynos 2100, chipset construit pe arhitectură de 5nm. Acesta va oferi performanță cu 30% mai mare față de modelul de anul trecut în aplicații pretențioase și un GPU cu 40% mai rapid pentru jocuri și alte aplicații 3D. Desigur, procesarea AI nu lipsește și este de două ori mai rapidă. Față de anii trecuți, acest procesor este extrem de similar cu alternativa sa de la Qualcomm, Snapdragon 888, folosind aceeași configurație de nuclee și frecvențe similare. Rămâne de văzut cum stă la capitolul consum de energie, întrucât performanța, cel puțin pe hârtie, ar trebui să fie similară.

Totodată, toate modelele sunt echipate cu ecrane Dynamic AMOLED 2X, cu rată de împrospătare variabilă de până la 120 Hz, contrast îmbunătățit și luminozitate de până la 1.500 nits. Pentru că oricum modelele de anul trecut ofereau rezoluție QHD doar la 60 de Hz, Samsung a decis să ofere doar paneluri Full HD+ la 120 Hz pe S21 și S21+. Panelurile de pe aceste modele pot coborî doar până la 48 Hz în modul dinamic și se întâmplă să aibă și margini complet plate, ceva ce mulți fani vor aprecia cu siguranță. Modelul Galaxy S21 Ultra în schimb are un panel superior, cu rezoluție QHD+ la 120 Hz, care poate varia între 10 și 120 Hz.

Galaxy S21: high-end-ul compact de la Samsung

Acum că am listat asemănările, hai să vedem și particularitățile fiecărui model în parte. Galaxy S21 este modelul de bază, cu ecran cu diagonala cea mai mică: 6,2”. Acesta nu este doar cel mai mic și cel mai ieftin model, dar este și singurul care este construit din alte materiale. Spatele lui Galaxy S21 este dintr-un plastic care te poate păcăli la prima impresie. Acesta are o textură mată plăcută și se dă de gol doar atunci când ridici telefonul de pe masă. Pentru că folosește un spate din plastic, acesta este semnificativ mai ușor decât celelalte, la 178 de grame și mai cald la atingere. Dacă ar fi să îl compar cu modelele anterioare din plastic de la Samsung, Galaxy S21 este mai similar în utilizare cu Galaxy Note20 decât cu Galaxy S20 FE.

Modelul de bază este livrat cu 8 GB RAM și 128 GB stocare și mai există doar opțiunea de 256 GB stocare. Acumulatorul de 4.000 mAh este realizat pentru autonomie de o zi de utilizare intensă, conform Samsung, iar senzorul de amprentă a fost îmbunătățit, fiind acum mai mare și mai rapid. Niciunul dintre modelele Galaxy S21 nu mai sunt echipate însă cu slot pentru carduri microSD. Și nici cu accesorii în pachet. La fel ca Apple și Xiaomi și Samsung a decis să renunțe la adaptorul de priză și la căștile din pachet.

Camerele foto, chiar dacă sunt diferite din punct de vedere al design-ului exterior, sunt identice în specificații cu cele de pe seria Galaxy S20. Nu este clar dacă și hardware-ul efectiv este același, dar diferențele veni în special la capitolul software. Avem de a face cu două camere de 12 megapixeli, wide și ultra-wide, alături de o cameră de 64 megapixeli folosită pentru zoom hibrid 3x. Printre noile funcții avansate ale camerelor avem Director Mode, care poate afișa în timp real ce vede fiecare cameră și poți schimba automat între ele. Poți de asemenea filma cu două camere simultan, fie în mod split screen, fie în mod picture-in-picture.

Filmările sunt în continuare posibile până la rezoluție 8K, însă modul de stabilizare SuperSteady funcționează tot la maximum rezoluție Full HD. Diferența este că poți urca acum până la 60 de cadre pe secundă.

Modelul Galaxy S21 va intra în ofertă la un preț de pornire de 850 de euro în varianta cu 5G, însă nu este clar dacă vom vedea și o variantă doar cu 4G pe piața din România și la ce preț va veni aceea, dacă va ajunge în magazinele noastre.

Specificații Galaxy S21

  • Ecran: 6,2” Full HD+, Dynamic Amoled 2x (48-120 Hz)
  • Procesor: Exynos 2100, octa-core @ 2,9 GHz, 5nm
  • RAM: 8 GB
  • Stocare: 128/256 GB
  • Camera: wide 12 MP, ultra-wide 12 MP, zoom 3x 64 MP
  • Camera fontală: 10 MP
  • Baterie: 4.000 mAh, Super Fast Charging, Fast Wireless Charging, Wireless Power Share
  • Dimensiuni: 151,7 x 71,2 x 7,9 mm
  • Greutate: 172 g
  • Securitate: Ultrasonic Fingerprint, Secure Processor and Memory
  • Altele: IP68, Speakers  by AKG, Samsung DeX

Galaxy S21+: ecran mai mare, performanță identică

Dacă Galaxy S21 a fost realizat pentru utilizare confortabilă, în special pentru cei cu mâini mai mici, sau care preferă telefoane mai mici și mai ușoare, Galaxy S21+ este un model pentru cei care folosesc smartphone-ul drept dispozitiv principal de consum multimedia. Filmele și jocurile în special ar trebui să fie mai plăcute pe modelul plus, iar diferențele de capabilități între ele sunt în mare parte minore.

Ecranul este comparabil în performanță, însă este mai mare, la 6,7” în diagonală. De asemenea, configurațiile hardware sunt aceleași: 8 GB RAM și 128 GB sau 256 GB stocare internă, fără card microSD. Ce primește în plus este cipul Ultra Wide Band, pe care l-am întâlnit prima dată pe Galaxy Note20 Ultra, care permite conectarea rapidă la diverse dispozitive inteligente și un acumulator mai mare, de 4.800 mAh. Desigur, capacul de pe spate este din sticlă, iar greutatea urcă la 202 grame.

galaxy s21 plus

Totuși, la fel ca S21 standard, și S21+ vine cu rezistență la apă și praf IP68, același senzor de amprentă îmbunătățit și aceeași încărcare wireless bilaterală.

Alegerea lui Galaxy S21+ ar trebui să fie simplă: dacă vrei un telefon cu ecran mai mare, acesta este modelul care ți se potrivește. Rămâne de văzut și dacă ți se potrivește prețul, întrucât Galaxy S21+ pornește de la 1.050 euro pentru varianta de bază.

Specificații Galaxy S21+

  • Ecran: 6,7” Full HD+, Dynamic Amoled 2x (48-120 Hz)
  • Procesor: Exynos 2100, octa-core @ 2,9 GHz, 5nm
  • RAM: 8 GB
  • Stocare: 128/256 GB
  • Camera: Wide 12 MP, ultra-wide 12 MP, zoom 3x 64 MP
  • Camera frontală: 10 MP
  • Baterie: 4.800 mAh, Super Fast Charging, Fast Wireless Charging, Wireless Power Share
  • Dimensiuni: 161,5 x 75,6 x 7,8 mm
  • Greutate: 202 g
  • Securitate: Ultrasonic Fingerprint, Secure Processor and Memory
  • Altele: UWB, IP68, Speakers  by AKG, Samsung DeX

Galaxy S21 Ultra: adevăratul flagship Samsung pentru 2021

În cele din urmă, flagship-ul din 2021 de la Samsung, realizat pentru utilizatorii exigenți care vor să aibă „totul”, este Galaxy S21 Ultra. În cazul lui, avem mai multe diferențe. De la ecran, care este și mai mare, cu diagonală de 6,8”, curbat foarte subtil pe margini și cu rezoluție QHD+ și refresh rate variabil și până la sistemul de camere, totul este schimbat pe acest model.

Până și configurația hardware este diferită. Avem opțiuni de 12 sau 16 GB memorie RAM și 128, 256 sau 512 GB stocare internă. Acumulatorul este mai mare, la 5.000 mAh, în timp ce sistemul de camere primește senzori complet diferiți și o cameră în plus.

galaxy s21 ultra

Pentru prima dată, Samsung apelează la un sistem cu două camere pentru zoom. Avem un zoom intermediar 3X cu senzor de 10 megapixeli și încă un zoom 10x de 10 megapixeli. La fel ca modelele Ultra din 2020, Galaxy S21 Ultra beneficiază de un senzor de 108 megapixeli principal și de o cameră ultra wide de 12 megapixeli. Încă o noutate ar fi camera frontală de 40 megapixeli. Samsung promite îmbunătățiri semnificative în lumină slabă, în special pe night mode, cu un nou algoritm de reducere a zgomotului de imagine, pe lângă senzorul îmbunătățit care ar trebui să capteze mai multe detalii.

Dar asta nu e tot. Samsung a mers și mai departe și a integrat toate tehnologiile pe care le avea la dispoziție pe acest model. Chiar dacă nu am putut testa la fața locului, știm că acest model este compatibil cu stylus-urile S-Pen de la Samsung, are cipul Ultra Wide Band, cât și compatibilitate cu Wi-Fi 6E, noul standard ultra rapid de conectivitate wireless. Pentru S-Pen va fi necesară o husă dedicată însă, întrucât stylus-ul nu este integrat în carcasa telefonului.

Desigur, toată această tehnologie are și un „dezavantaj”: greutatea de 228 de grame, fără husă. Și totodată, toate aceste avantaje costă. Varianta de bază a lui Galaxy S21 Ultra are un preț de pornire de 1.250 de euro.

Specificații S21 Ultra

  • Ecran: 6,8” WQHD+, Dynamic Amoled 2x (11-120 Hz)
  • Procesor: Exynos 2100, octa-core @ 2,9 GHz, 5nm
  • RAM: 12/16 GB
  • Stocare: 128/256/512 GB
  • Camera: Wide 108 MP, ultra-wide 12 MP, tele 3x 10 MP, tele 10x 10 MP
  • Camera frontală: 40 MP
  • Baterie: 5.000 mAh, Super Fast Charging, Fast Wireless Charging, Wireless Power share
  • Dimensiuni: 161,5 x 75,6 x 7,8 mm
  • Greutate: 228 g
  • Securitate: Ultrasonic Fingerprint, Secure Processor and Memory
  • Altele: S-Pen, Wi-Fi 6E, UWB, IP68, Speakers  by AKG, Samsung DeX

Noi accesorii Galaxy

Galaxy Buds Pro

Desigur, acestea au fost cele mai importante produse pe care Samsung le-a prezentat, însă odată cu ele au fost introduse pe piață și două accesorii noi. O pereche de căști Galaxy Buds Pro, echipată cu tehnologie de anulare a zgomotului de fundal cu patru setări, design intra auricular și rezistență la apă IPX7. Acestea promit 18 ore de audiție, blocarea vântului folosind cele trei microfoane integrate și o calitate a sunetului foarte bună, cât și poziționare 3D surround a sunetului. Acestea vor costa 229 euro și vor fi disponibile tot pe 29 ianuarie.

Galaxy SmartTag

În cele din urmă, Samsung a anunțat și Galaxy SmartTag, un breloc care poate oferi funcționalitate de tip find my phone pentru orice obiect non-smart de care este atașat. Foarte util pentru a fi purtat la chei, sau în geantă, pentru a ști tot timpul unde se află.

Când se lansează Galaxy S21 în România

Toate cele trei variante de Galaxy S21 ar trebui să fie disponibile la pre-comandă începând de astăzi, 14 ianuarie, în toate magazinele de profil autohtone, livrările fiind programate pentru data de 29 ianuarie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult