Samsung anunță Exynos 1080, un procesor mid-range cu performanță high-end

12.11.2020
Samsung anunță Exynos 1080, un procesor mid-range cu performanță high-end

Samsung a anunțat noul său chipset mid-range pentru următorul an: modelul Exynos 1080, care este de asemenea și primul său procesor construit pe arhitectura de 5nm. Se pare că Samsung țintește pe segmentul de medie o performanță mai înaltă decât oferea în trecut pe high-end, oferind nuclee puternice, un GPU capabil și conectivitate 5G atât pe standardul Sub-6GHz, cât și pe mMWave. Primele telefoane cu Exynos 1080 sunt așteptate în 2021.

Configurația lui Exynos 1080 este similară cu cea a modelului Exynos 990 5G de anul trecut

Exynos 1080 este foarte similar cu ceea ce vedeam anul trecut pe modelele high-end. Aceleași patru nuclee Cortex-A78, alături de patru nuclee Cortex-A55 sunt integrate la interior. Avem un nucleu de performanță înaltă A78 la 2,8 GHz, alături de alte trei la 2,6 GHz, în timp ce nucleele eficiente vor rula la 2 GHz. Cipul grafic este un model Mali-G78 cu zece nuclee.

Modemul 5G de pe Exynos 1080 permite conectarea la rețelele de generație nouă, dar și la rețele 4G la standardul Cat.18 pentru upload și download, în timp ce oferă și compatibilitate cu Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6. Ba chiar și cu Radio FM, ceva ce n-am mai întâlnit de mult pe telefoane.

exynos 1080 lansare

Procesorul de imagine de pe Exynos 1080 oferă suport pentru camere de până la 200 megapixeli în regim single-camera, sau două camere de 32 megapixeli cu capabilitate de filmare de până la rezoluție 4K la 60 de cadre pe secundă. Este curios faptul că Samsung nu vrea încă să ofere și filmare 8K pe un procesor mid-range, chiar dacă performanța brută a acestuia este similară cu cea high-end de anul trecut care avea asta deja.

Telefoanele de medie vor oferi performanțe similare cu high-end-urile de astăzi

Și la capitolul afișare vom avea parte de un upgrade în cazul noului procesor Samsung. Odată cu acesta, producătorii de telefoane mid-range vor avea posibilitatea de a integra ecrane QHD la 90 Hz sau Full HD de până la 144 Hz. În acest moment, cele mai puternice telefoane de gaming integrează ecrane la 144 Hz Full HD.

Se pare că Samsung a anunțat acest chipset în special pentru piața din China, unde compania are un parteneriate cu alte companii. Cel mai probabil, primele telefoane echipate cu procesoare Exynos 1080 vor fi lansate la începutul anului 2021 și vor fi produse de Vivo. Probabil că acest procesor va ajunge și pe modelele mid-range cu 5G din Europa spre jumătatea anului următor.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult