Samsung confirmă prezența nucleului AMD Radeon într-un viitor chipset pentru telefoane flagship

12.01.2021
Samsung confirmă prezența nucleului AMD Radeon într-un viitor chipset pentru telefoane flagship

Parteneriatul început de Samsung şi AMD în iunie 2019, pentru includerea nucleului Radeon în chipset-uri pentru dispozitive mobile, este pe cale să livreze primele roade.

Samsung a confirmat cu ocazia evenimentului Exynos On 2021, dedicat prezentării noului chipset Exynos 2100, pregătirea unui “next generation mobile GPU” realizat în colaborare cu AMD.

Din păcate, exceptând folosirea expresiei “in the next flagship product”, anunțul făcut de Inyup Kang – președintele System LSI Business din cadrul Samsung, nu a inclus detalii specifice. Putem doar presupune că vârful de gamă referit de oficialul Samsung este Galaxy Note 21, însă la fel de bine ar putea fi vorba și despre Galaxy Z Fold 3. Până la urmă, ambele vor fi dezvăluite în cadrul aceluiași eveniment de lansare.

samsung exynos 1000

Potrivit acordului semnat între cei doi giganți, AMD va licenţia către Samsung soluţii personalizate pentru accelerare grafică, bazate pe arhitectura de GPU Radeon-DNA (RDNA), cu scopul folosirii în dispozitive mobile şi alte produse care complementează oferta de produse AMD. Astfel, în timp ce Samsung beneficiază de una dintre cele mai performante soluţii pentru accelerare grafică de pe piaţă, AMD obţine acces direct la piaţa smartphone şi o sursă constantă de venit, generat de fiecare dispozitiv Samsung care înglobează tehnologiile RDNA.

Performanțele afișate de chipsetul Exynos 2100 pe partea de CPU sunt deja la un nivel foarte competitiv. Ajutate și cu unități GPU dezvoltate împreună cu AMD, familia de chipseturi Samsung Exynos ar putea eroda rapid poziția Qualcomm ca și furnizor preferat de chipseturi pentru telefoane high-end.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult