Samsung dezactivează camerele pe Galaxy Z Fold3 dacă modifici software-ul

25.08.2021
Samsung dezactivează camerele pe Galaxy Z Fold3 dacă modifici software-ul

Samsung ia măsuri noi pentru a împiedica deblocarea dispozitivelor utilizatorilor, iar Galaxy Z Fold3 pare să fie unul dintre primele la care acestea se aplică. Compania avertizează utilizatorii care încearcă să deblocheze bootloader-ul că această operațiune va rezulta în blocarea completă a funcțiilor camerelor de pe dispozitiv. Astfel, dacă dorești să modifici software-ul telefonului, toate cele 5 camere instalate pe Fold3 devin nefuncționale. Din fericire, operațiunea nu este permanentă.

Aceasta este o nouă limitare de la Samsung pentru cei care își doresc să instaleze ROM-uri alternative de Android

Un utilizator care a primit deja telefonul Galaxy Z Fold3, membru al forumului XDA Developers, a publicat mesajul pe care Samsung îl afișează atunci când încerci să deblochezi bootloader-ul pe acest model. Se pare că din punct de vedere software, acesta poate fi deblocat, iar telefonul se pornește si îți permite utilizarea în condiții obișnuite, însă cu mențiunea că toate camerele vor fi dezactivate. Atât cele trei camere de pe spate, cât și cele două camere frontale nu mai pornesc în nicio aplicație după această operațiune. Blocarea bootloader-ului din nou, face funcționarea lor posibilă din nou.

Există însă și alte metode prin care Samsung încearcă blocarea bootloader-ului pe care le folosește de mai mult timp, dezactivarea camerelor fiind doar cea mai nouă dintre ele. În cazul în care schimbi software-ul Samsung cu altul, pe baza unui ROM „personalizat”, toate funcțiile protejate de funcția Knox dispar. Este vorba despre Samsung Pay, Secure Folders și alte câteva capabilități, care nu mai pot fi restaurate nici dacă reinstalezi software-ul original și blochezi din nou bootloader-ul. De asemenea, pierzi automat garanția dispozitivului atunci când faci asta.

Aceasta este însă o măsură de siguranță, pentru a nu compromite securitatea datelor de pe dispozitive, în cazul în care software-ul lor este modificat. În cazul camerelor foto, pare mai degrabă o limitare artificială realizată doar pentru a descuraja utilizatorii.

Nu este însă prima dată când apar astfel de limitări, dar pare să fie prima dată când este intenționată. Pe modelele Sony Xperia cu Android 9, deblocarea bootloader-ului dezactiva camerele foto. Această problemă a fost rezolvată printr-un update.

sursa: xda-developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult