Samsung Galaxy A5 review

Samsung Galaxy A5 review
Construcţie, design, ergonomie

Produsele mobile Samsung au fost criticate ani de-a rândul pentru carcasele realizate predominant din plastic. Deşi acest lucru nu pare să fi afectat vânzările într-un mod negativ, compania urcând pe locul întâi în rândul producătorilor de smartphone-uri, în ultima vreme dispozitivele Galaxy au început să includă în construcţia lor materiale de calitate mai înaltă. Primele dispozitive care au sugerat schimbarea în acest sens au fost Galaxy Note 4, Note Edge şi Alpha, care au venit cu o ramă metalică împrejurul carcasei. Acum vedem o a doua generaţie de telefoane realizate din aluminiu: dispozitivele din gama de medie Galaxy A, din care face parte şi noul A5.

Samsung Galaxy A5 - un mid-range îmbrăcat în haine premium

Construcţie, design, ergonomie

Samsung este încă în perioada de experimentare cu designul metalic, întrucât a lansat în doar şase luni trei tipuri diferite de carcase. Pe de-o parte avem designul cu ramă metalică şi capac de plastic pe spate, care a debutat anul trecut. Pe de altă parte avem noul design cu ramă metalică rotunjită pe care l-am văzut pe Galaxy S6, iar în cele din urmă avem un design intermediar, folosit pe A5. Acesta păstrează unghiurile ascuţite şi marginile şlefuite de pe Galaxy Note 4 şi Alpha, însă prelungeşte partea metalică până pe spatele dispozitivului.

Astfel, avem de a face cu un design monobloc (unibody) din aluminiu, pe care nu-l vedem pe nicio altă serie de dispozitive a companiei. Samsung Galaxy A5 (alături de fraţi săi A3 şi A7) este probabil unul dintre cele mai solide smartphone-uri Samsung. Întrucât nu mai avem de a face cu un capac pe partea din spate, accesul la lăcaşurile pentru cartela nano-SIM şi cardul microSD se face de pe laterală, unde au fost plasate tăvi metalice accesibile prin utilizarea unui pin sau a unei agrafe de birou.

Samsung Galaxy A5 - Un design metalic elegant

Galaxy A5 este simplu şi elegant şi nu oferă foarte multe elemente pe marginile sale. Avem un buton dublu pentru volum pe partea din stânga, un buton de power în dreapta şi mufele microUSB şi jack în partea de jos. Spatele dispozitivului găzduieşte camera foto poziţionată central, alături de un blitz LED şi un difuzor acoperit cu o grilă cromată.

Partea frontală a lui A5 este probabil cea care aduce cele mai mici modificări designului consacrat Samsung. Avem de a face cu un panou din sticlă Gorilla Glass 4, pe care găsim un difuzor, o cameră frontală poziţionată în dreapta, senzorii de proximitate şi lumină ambientală, cât şi butoanele Home, Back şi Recent. Cum deja ne-am obişnuit, butonul Home este fizic, are o formă ovală şi oferă un click satisfăcător, în timp ce Back si Recent sunt capacitive şi sunt luminate în culoare albă atunci când telefonul este în funcţiune.

Pentru un dispozitiv cu display de 5”, Samsung Galaxy A5 nu pare să fie atât de mare. Designul monobloc şi textura cauciucată de pe spatele uşor curbat asigură o utilizare confortabilă, iar faptul că măsoară doar 6,7 mm în grosime completează portretul unui smartphone uşor şi elegant. Cei care au utilizat smartphone-uri Samsung în trecut se vor simţi ca acasă utilizând noul A5, întrucât toate butoanele sunt la locul lor, iar acesta poate fi utilizat fără probleme atât cu mâna stângă, cât şi cu cea dreaptă. În ciuda display-ului de 5”, cam toate funcţiile sale pot fi îndeplinite cu o singură mână. Problemele apar atunci când doreşti să scrii ceva, când utilizarea uneia dintre mâini ca suport este absolut necesară. 

Samsung Galaxy A5 - Pe laterala din dreapta se găsesc două tăvi: pentru SIM şi microSD

Părţi pozitive

Design premium excelent
Greutate scăzută
Performant în utilizare obişnuită
Fotografii foarte bune în lumină naturală

Părţi negative

Preţ mare pentru performanţa oferită
Display AMOLED cu matrice PenTile
Performanţa camerelor în condiţii de iluminare slabă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult