Samsung Galaxy A5 review

Samsung Galaxy A5 review
Construcţie, design, ergonomie

Produsele mobile Samsung au fost criticate ani de-a rândul pentru carcasele realizate predominant din plastic. Deşi acest lucru nu pare să fi afectat vânzările într-un mod negativ, compania urcând pe locul întâi în rândul producătorilor de smartphone-uri, în ultima vreme dispozitivele Galaxy au început să includă în construcţia lor materiale de calitate mai înaltă. Primele dispozitive care au sugerat schimbarea în acest sens au fost Galaxy Note 4, Note Edge şi Alpha, care au venit cu o ramă metalică împrejurul carcasei. Acum vedem o a doua generaţie de telefoane realizate din aluminiu: dispozitivele din gama de medie Galaxy A, din care face parte şi noul A5.

Samsung Galaxy A5 - un mid-range îmbrăcat în haine premium

Construcţie, design, ergonomie

Samsung este încă în perioada de experimentare cu designul metalic, întrucât a lansat în doar şase luni trei tipuri diferite de carcase. Pe de-o parte avem designul cu ramă metalică şi capac de plastic pe spate, care a debutat anul trecut. Pe de altă parte avem noul design cu ramă metalică rotunjită pe care l-am văzut pe Galaxy S6, iar în cele din urmă avem un design intermediar, folosit pe A5. Acesta păstrează unghiurile ascuţite şi marginile şlefuite de pe Galaxy Note 4 şi Alpha, însă prelungeşte partea metalică până pe spatele dispozitivului.

Astfel, avem de a face cu un design monobloc (unibody) din aluminiu, pe care nu-l vedem pe nicio altă serie de dispozitive a companiei. Samsung Galaxy A5 (alături de fraţi săi A3 şi A7) este probabil unul dintre cele mai solide smartphone-uri Samsung. Întrucât nu mai avem de a face cu un capac pe partea din spate, accesul la lăcaşurile pentru cartela nano-SIM şi cardul microSD se face de pe laterală, unde au fost plasate tăvi metalice accesibile prin utilizarea unui pin sau a unei agrafe de birou.

Samsung Galaxy A5 - Un design metalic elegant

Galaxy A5 este simplu şi elegant şi nu oferă foarte multe elemente pe marginile sale. Avem un buton dublu pentru volum pe partea din stânga, un buton de power în dreapta şi mufele microUSB şi jack în partea de jos. Spatele dispozitivului găzduieşte camera foto poziţionată central, alături de un blitz LED şi un difuzor acoperit cu o grilă cromată.

Partea frontală a lui A5 este probabil cea care aduce cele mai mici modificări designului consacrat Samsung. Avem de a face cu un panou din sticlă Gorilla Glass 4, pe care găsim un difuzor, o cameră frontală poziţionată în dreapta, senzorii de proximitate şi lumină ambientală, cât şi butoanele Home, Back şi Recent. Cum deja ne-am obişnuit, butonul Home este fizic, are o formă ovală şi oferă un click satisfăcător, în timp ce Back si Recent sunt capacitive şi sunt luminate în culoare albă atunci când telefonul este în funcţiune.

Pentru un dispozitiv cu display de 5”, Samsung Galaxy A5 nu pare să fie atât de mare. Designul monobloc şi textura cauciucată de pe spatele uşor curbat asigură o utilizare confortabilă, iar faptul că măsoară doar 6,7 mm în grosime completează portretul unui smartphone uşor şi elegant. Cei care au utilizat smartphone-uri Samsung în trecut se vor simţi ca acasă utilizând noul A5, întrucât toate butoanele sunt la locul lor, iar acesta poate fi utilizat fără probleme atât cu mâna stângă, cât şi cu cea dreaptă. În ciuda display-ului de 5”, cam toate funcţiile sale pot fi îndeplinite cu o singură mână. Problemele apar atunci când doreşti să scrii ceva, când utilizarea uneia dintre mâini ca suport este absolut necesară. 

Samsung Galaxy A5 - Pe laterala din dreapta se găsesc două tăvi: pentru SIM şi microSD

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran şi hardware

Dimensiunile smartphone-urilor din zilele noastre sunt dictate în special de display. Cum spuneam anterior, cel de pe Samsung Galaxy A5 măsoară 5” în diagonală şi oferă o rezoluţie 1280 x 720 pixeli. Deşi această valoare poate părea cam joasă, nu ar trebui să ne mire, întrucât vorbim totuşi despre un smartphone mid-range. Construcţia sa premium realizată din aluminiu şi sticlă ne-ar putea induce în eroare, însă specificaţiile tehnice dezvăluie adevărul din spatele materialelor de calitate înaltă.

Samsung Galaxy A5 - Display AMOLED HD cu matrice Pen-Tile

Panoul AMOLED de pe A5 este foarte asemănător cu cel al lui Galaxy Alpha, model lansat în toamna anului trecut. Deşi cel de pe Alpha măsura doar 4,7” în diagonală, ambele dispun de aceeaşi rezoluţie şi ambele sunt realizate pe o matrice PenTile. Acest lucru rezultă în margini colţuroase ale formelor curbe afişate pe ecran şi implicit la imposibilitatea de a citi text de mici dimensiuni fără folosirea funcţiei zoom.

Procesorul din spatele acestui model este mid-range-ul Snapdragon 410 de la Qualcomm. Acesta dispune de patru nuclee Cortex-A53 la 1,2 GHz şi integrează un cip grafic Adreno 306.  Memoria RAM de 2 GB este binevenită alături de acest cip, iar cei 16 GB de stocare internă sunt de ajuns pentru cei care nu se plimbă cu întreaga colecţie de muzică pe telefon. În utilizare normală, telefonul oferă o experienţă foarte plăcută. În ciuda faptului că rulează un Android 4.4.4 peste care a fost aplicată interfaţa TouchWiz proprietară. Accesul la oricare dintre funcţii se face aproape instant.

Totuşi, în testele sintetice se văd imediat limitările procesorului Snapdragon 410. Acesta nu oferă o performanţă mult superioară generaţiei precedente 400, care foloseşte doar instrucţiuni pe 32 de biţi. Acesta pare să fie de ajuns însă pentru utilizatorii de rând. Aplicaţiile 3D au cel mai mult de suferit în această situaţie, testele 3D Mark şi GFX Bench oferind cele mai slabe rezultate pe Galaxy A5.

Specificaţii

 • Ecran: 5”, AMOLED, 1280 x 720 pixeli, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 4.4.4
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 410
 • Procesor: ARM Cortex-A53 1,2 GHz quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 306
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSD, 64 GB max
 • Date: HSDPA, LTE Cat 4
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB 2.0
 • Cameră foto: 13 MP, autofocus, LED flash
 • Filmare video: 1080p 30 FPS
 • Cameră foto frontală: 5 MP
 • Baterie: 2300 mAh
 • Dimensiuni: 139,3 x 69,7 x 6,7 mm
 • Greutate: 123 grame
 • Altele: NFC, DLNA, Radio FM

Autonomie

Din fericire, la capitolul autonomie, Samsung a reuşit să ofere performanţă mult mai bună decât ne-am fi aşteptat de la un smartphone atât de subţire. Galaxy A5 oferă aproximativ 30 de ore de utilizare normală, cu apeluri, notificări de pe reţele sociale, mai multe conturi de e-mail cu push şi captarea câtorva cadre folosind camera foto. Toate acestea cu o conexiune de date 4G activă non-stop şi WiFi pornit. Probabil că folosind datele mobile selectiv, pot fi cu uşurinţă atinse două zile de utilizare la o singură încărcare. Procesorul nu foarte pretenţios şi display-ul cu rezoluţie HD ajută de asemenea în această situaţie.

Software, telefonie, captură foto şi video

Software şi telefonie

La capitolul software, Samsung nu a schimbat aproape nimic în interfaţa TouchWiz pe care am întâlnit-o pre-instalată pe Galaxy Alpha şi Galaxy Note 4. Avem aceleaşi şapte ecrane principale pe care putem ataşa aplicaţii şi widget-uri, cât şi un ecran dedicat Flipboard (numit Breifing) în partea din stânga. În partea de jos a ecranului pot fi ataşate patru scurtături, alături de App Drawer, care rămâne întotdeauna în partea din dreapta.

Există în continuare opţiunea de a afişa două aplicaţii simultan prin împărţirea ecranului, în ecranul de notificări poţi alege scurtăturile afişate, iar sistemul S Voice este disponibil la dublă apăsare a butonului Home. Tastatura implicită a păstrat aşezarea butoanelor de pe telefoanele precedente şi oferă o spaţiere bună pentru a limita greşelile. Există şi o metodă rapidă pentru activarea utilizării cu o singură mână. Aceasta constă într-un gest de glisare de la marginea ecranului spre centru, în funcţie de mâna utilizată, care micşorează conţinutul aflat pe ecran. Deşi această funcţie poate fi utilă pentru a răspunde la telefon mai uşor uneori, funcţionalitatea este mult limitată. Acest mod de afişare nu poate fi recomandat pentru utilizare îndelungată.

La capitolul iniţializare şi preluare de apeluri, Galaxy A5 face o treabă foarte bună. Având în vedere că telefonia este o funcţie de bază şi deloc complexă faţă de altele, este cam greu să greşeşti în 2015 la acest capitol. Difuzorul este destul de puternic pentru a fi auzit cu uşurinţă chiar şi la jumătate din volum, iar microfoanele de pe rama dispozitivului ajută la eliminarea zgomotului de fundal. Utilizat cu o pereche de căşti însă această funcţie dispare şi orice zgomot din apropiere este redat şi la capătul celălalt al apelului. Am sesizat însă că Galaxy A5 nu o duce foarte bine la capitolul semnal. În centrul Bucureştiului nu am atins niciodată semnal full pe reţeaua testată, însă acest lucru nu a dus la pierderea apelurilor. Este posibil să fie mai degrabă vorba despre o problemă software care afişează greşit informaţiile pe ecran.

Captură foto şi video

Componenta foto/video din Galaxy A5 este probabil elementul diferenţiator când vine vorba despre decizia de a cumpăra sau nu acest model. La 1650 lei, preţul smartphone-ului de medie de la Samsung pare să fie puţin peste cel al altor modele cu specificaţii similare. Preţul ridicat este însă justificat de construcţia metalică de calitate, cât şi de senzorul foto de 13 megapixeli de pe partea din spate.

Samsung a integrat alături de acesta software-ul său avansat pentru cameră, care oferă control manual, cât şi setări predefinite pentru cazuri specifice. Din fericire, modul automat este de obicei de ajuns pentru majoritatea situaţiilor. Imaginile sunt clare, fără filtre care să le degradeze calitatea. Focalizarea automată este rapidă, însă poate da greş din când în când, în cazul în care sunt elemente în mişcare în cadru. În aceste situaţii poate fi utilă funcţia „touch to focus”, care oferă rezultate foarte bune atât timp cât condiţiile de iluminare sunt bune. În lumină slabă, A5 se comportă asemeni oricărui alt smartphone din clasa medie. Focalizarea nu este foarte precisă, iar zgomotul este omniprezent.

Fotografiile pe timp de zi sunt însă excelente. Detaliile sunt captate foarte bine, iar culorile sunt redate într-un mod natural. Modul HDR poate produce însă rezultate polarizante. Porţiunile puternic luminate din cadre pot fi supraexpuse, în timp ce întregul cadru capătă o tentă gălbuie în imaginea finală. Culorile sunt de asemenea suprasaturate. Filmările în rezoluţie Full HD sunt limitate la 30 de cadre pe secundă, însă oferă o calitate decentă atât timp cât este îndeajuns de multă lumină.

Nici camera frontală nu este mai prejos. Software-ul oferă funcţii avansate pentru amatorii de selfie-uri, iar senzorul său a reuşit să ne depăşească aşteptările. În lumină artificială imaginile sunt acoperite de zgomot, dar în lumină naturală aceasta oferă o performanţă foarte bună. Pentru apeluri video prin intermediul Skype sau a altor servicii de acest gen este însă de ajuns, chiar dacă nu este tocmai camera perfectă pentru selfie-uri în club.

Download mostră video 1080p (click dreapta > Save link as..)

Redare media, GPS şi concluzii

Redare media, GPS

În cazul redării de fişiere multimedia, nu s-au schimbat foarte multe. Aplicaţiile Music şi Videos proprietare Samsung îşi fac treaba decent, fără să iasă în evidenţă prea mult. Aplicaţia Music oferă acces la un egalizator pentru editarea manuală a setărilor pentru sunetul redat şi include şi câteva efecte virtuale, care pot avea rezultate variate. Există setări pentru emularea sunetului unui amplificator pe lămpi, pentru simularea unui sistem audio 7.1, cât şi efecte de mediu precum o sală de concerte, o cameră mică şi o cameră mare.

Pentru cei care au muzică din mai multe surse, al căror volum poate să difere, aplicaţia music oferă acces la setarea Smart Volume, care egalizează intensitatea melodiilor redate. Există şi setări mai ciudate precum viteza de redare, care poate fi setată de la jumătate din viteza cea normală, până la de două ori mai rapidă. Desigur, fiind un dispozitiv cu Android, Samsung Galaxy A5 include din fabrică şi acces la Google Play Music. Întreaga librărie de muzică din cloud poate fi redată prin acestă aplicaţie, însă poate reda şi melodiile stocate cea local în cazul în care preferaţi playerul Google faţă de cel Samsung.

Player-ul video are  însă o interfaţă mult mai simplistă decât ne-am fi aşteptat. Acesta redă fişiere video în formatele populare şi include chiar şi suport pentru subtitrări. Acesta oferă posibilitatea de a salva capturi de ecran din clipurile redate, poate seta luminozitatea dispozitivului independent de setarea globală şi include un mod de afişare numit AMOLED Cinema care ajustează culorile clipurilor pentru vizionare confortabilă pe perioadă îndelungată.

Întrucât Samsung nu oferă încă o soluţie de navigaţie, Galaxy A5 integrează implicit serviciul Google Maps. Acesta este util pentru căutarea unei adrese în oraş şi navigare pe distanţe scurte, însă nu este de ajuns pentru rute mai complicate. Din fericire magazinul Play Store oferă o plajă largă de opţiuni, printre care se află şi Here Maps de la Nokia, care integrează hărţi offline. Deşi poziţionarea atât pe Google Maps, cât şi pe Here Maps este aproape instantanee, performanţa în aplicaţia Nokia este destul de slabă. Unul dintre motive este faptul că Here foloseşte întotdeauna un mod de afişare 3D, iar procesorul lui A5 nu pare să fie de ajuns. Deşi serviciul este utilizabil şi odată ce ai introdus o adresă nu mai simţi direct performanţa scăzută, căutarea adreselor poate fi neplăcută.

Concluzii

Galaxy A5 de la Samsung este un smartphone foarte atrăgător din punct de vedere vizual, care are neajunsuri la capitolul performanţă. Camera foto principală este excelentă pentru un smartphone din această gamă, iar construcţia metalică depăşeşte orice rival mid-range. Din păcate preţul îl poziţionează printre dispozitivele de medie mai scumpe. Există la acelaşi preţ alternative cu procesoare mai puternice, însă care nu arată la fel de bine şi care nu integrează un corp metalic. Dacă sunteţi în căutarea unui telefon de medie elegant şi nu vă deranjează să plătiţi în plus pentru design, A5 este o alegere foarte bună. În cazul în care bugetul dar şi performanţa sunt importante, puteţi căuta alternative mai ieftine cu hardware asemănător, sau smartphone-uri mai puternice la acelaşi preţ. Seria Galaxy A este de departe cea mai interesantă din oferta Samsung în acest moment, fiind prinsă cu un picior în tabăra smartphone-urilor ieftine ale companiei şi cu celălalt în tabăra celor scumpe. Aşteptăm cu interes şi alte modele din această gamă şi suntem foarte curioşi cum se vor prezenta modelele din generaţia a doua.

Părţi pozitive

Design premium excelent
Greutate scăzută
Performant în utilizare obişnuită
Fotografii foarte bune în lumină naturală

Părţi negative

Preţ mare pentru performanţa oferită
Display AMOLED cu matrice PenTile
Performanţa camerelor în condiţii de iluminare slabă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult