Samsung Galaxy A5 review

Samsung Galaxy A5 review
Software, telefonie, captură foto şi video

Software şi telefonie

La capitolul software, Samsung nu a schimbat aproape nimic în interfaţa TouchWiz pe care am întâlnit-o pre-instalată pe Galaxy Alpha şi Galaxy Note 4. Avem aceleaşi şapte ecrane principale pe care putem ataşa aplicaţii şi widget-uri, cât şi un ecran dedicat Flipboard (numit Breifing) în partea din stânga. În partea de jos a ecranului pot fi ataşate patru scurtături, alături de App Drawer, care rămâne întotdeauna în partea din dreapta.

Există în continuare opţiunea de a afişa două aplicaţii simultan prin împărţirea ecranului, în ecranul de notificări poţi alege scurtăturile afişate, iar sistemul S Voice este disponibil la dublă apăsare a butonului Home. Tastatura implicită a păstrat aşezarea butoanelor de pe telefoanele precedente şi oferă o spaţiere bună pentru a limita greşelile. Există şi o metodă rapidă pentru activarea utilizării cu o singură mână. Aceasta constă într-un gest de glisare de la marginea ecranului spre centru, în funcţie de mâna utilizată, care micşorează conţinutul aflat pe ecran. Deşi această funcţie poate fi utilă pentru a răspunde la telefon mai uşor uneori, funcţionalitatea este mult limitată. Acest mod de afişare nu poate fi recomandat pentru utilizare îndelungată.

La capitolul iniţializare şi preluare de apeluri, Galaxy A5 face o treabă foarte bună. Având în vedere că telefonia este o funcţie de bază şi deloc complexă faţă de altele, este cam greu să greşeşti în 2015 la acest capitol. Difuzorul este destul de puternic pentru a fi auzit cu uşurinţă chiar şi la jumătate din volum, iar microfoanele de pe rama dispozitivului ajută la eliminarea zgomotului de fundal. Utilizat cu o pereche de căşti însă această funcţie dispare şi orice zgomot din apropiere este redat şi la capătul celălalt al apelului. Am sesizat însă că Galaxy A5 nu o duce foarte bine la capitolul semnal. În centrul Bucureştiului nu am atins niciodată semnal full pe reţeaua testată, însă acest lucru nu a dus la pierderea apelurilor. Este posibil să fie mai degrabă vorba despre o problemă software care afişează greşit informaţiile pe ecran.

Captură foto şi video

Componenta foto/video din Galaxy A5 este probabil elementul diferenţiator când vine vorba despre decizia de a cumpăra sau nu acest model. La 1650 lei, preţul smartphone-ului de medie de la Samsung pare să fie puţin peste cel al altor modele cu specificaţii similare. Preţul ridicat este însă justificat de construcţia metalică de calitate, cât şi de senzorul foto de 13 megapixeli de pe partea din spate.

Samsung a integrat alături de acesta software-ul său avansat pentru cameră, care oferă control manual, cât şi setări predefinite pentru cazuri specifice. Din fericire, modul automat este de obicei de ajuns pentru majoritatea situaţiilor. Imaginile sunt clare, fără filtre care să le degradeze calitatea. Focalizarea automată este rapidă, însă poate da greş din când în când, în cazul în care sunt elemente în mişcare în cadru. În aceste situaţii poate fi utilă funcţia „touch to focus”, care oferă rezultate foarte bune atât timp cât condiţiile de iluminare sunt bune. În lumină slabă, A5 se comportă asemeni oricărui alt smartphone din clasa medie. Focalizarea nu este foarte precisă, iar zgomotul este omniprezent.

Fotografiile pe timp de zi sunt însă excelente. Detaliile sunt captate foarte bine, iar culorile sunt redate într-un mod natural. Modul HDR poate produce însă rezultate polarizante. Porţiunile puternic luminate din cadre pot fi supraexpuse, în timp ce întregul cadru capătă o tentă gălbuie în imaginea finală. Culorile sunt de asemenea suprasaturate. Filmările în rezoluţie Full HD sunt limitate la 30 de cadre pe secundă, însă oferă o calitate decentă atât timp cât este îndeajuns de multă lumină.

Nici camera frontală nu este mai prejos. Software-ul oferă funcţii avansate pentru amatorii de selfie-uri, iar senzorul său a reuşit să ne depăşească aşteptările. În lumină artificială imaginile sunt acoperite de zgomot, dar în lumină naturală aceasta oferă o performanţă foarte bună. Pentru apeluri video prin intermediul Skype sau a altor servicii de acest gen este însă de ajuns, chiar dacă nu este tocmai camera perfectă pentru selfie-uri în club.

Download mostră video 1080p (click dreapta > Save link as..)

Părţi pozitive

Design premium excelent
Greutate scăzută
Performant în utilizare obişnuită
Fotografii foarte bune în lumină naturală

Părţi negative

Preţ mare pentru performanţa oferită
Display AMOLED cu matrice PenTile
Performanţa camerelor în condiţii de iluminare slabă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult