Samsung Galaxy A9 (2018) review: primul smartphone cu patru camere foto

13.12.2018
Samsung Galaxy A9 (2018) review: primul smartphone cu patru camere foto
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Anul 2018 va rămâne în istoria pieţei de smartphone-uri pentru două lucruri: ecranele decupate şi camerele foto cu senzori multipli. În timp ce camere cu doi senzori au existat pe piaţă de mai mulţi ani, anul acesta am văzut telefoane cu un număr impresionant de camere, cel mai bine dotat la acest capitol fiind chiar modelul de faţă, Galaxy A9 de la Samsung. Acesta care doreşte să atragă atenţia asupra telefoanelor sud coreene, publicul fiind în ultimele câteva luni de-a dreptul hipnotizat de performanţa foto de pe dispozitivele Huawei de top cu sisteme triple camera. Reuşeşte însă producătorul coreean să ţină piept dispozitivelor chinezeşti de top cu un model mid-range?

Design, construcţie şi ergonomie

Telefoanele din gama Galaxy A au fost întotdeauna bine construite. Acestea au promis finisaje premium pe dispozitive mai accesibile şi întotdeauna au livrat acest lucru, însă partea cu accesibilitatea a fost mereu discutabilă. În timp ce într-adevăr, un telefon precum Galaxy A9 este mai ieftin decât un Galaxy S9 Plus sau un Galaxy Note9, acesta nu va fi la fel de accesibil şi în comparaţie cu un dispozitiv de top de la alţi producători.

Este impresionant însă cât de mult se apropie acum un telefon cu performanţe medii de un adevărat flagship. Prima impresie despre Galaxy A9 este faptul că este foarte similar în design, construcţie şi dimensiuni cu modelul de top, Galaxy Note9, care este de aproape două ori mai scump. Desigur, nu avem parte de acelaşi display de rezoluţie înaltă curbat la margini şi nici de un stylus, însă de la depărtare, cele două telefoane sunt mai greu de deosebit decât m-aş fi aşteptat.

În afară de lipsa marginilor rotunjite, Galaxy A9 vine echipat cu un display „Infinity” similar în dimensiuni cu cele de pe seria Note (6,3”), în timp ce partea din spate este realizată din sticlă curbată, foarte similară cu cea de pe modelele premium. Desigur, sistemul de camere este elementul care diferenţiază acest model cel mai mult, cele patru lentile fiind dispuse pe verticală în partea din stânga-sus. Pentru acest model, Samsung a ales să folosească un senzor de amprentă mai mare, încadrat într-un pătrat cu colţuri rotunjite, poziţionat pe spate în centul dispozitivului în partea superioară, într-o poziţie naturală pentru majoritatea mâinilor utilizatorilor.

Construcţia este completată de o ramă metalică în jurul acestor panouri de sticlă, „căptuşită cu o bande din plastic, care să absoarbă mai bine şocurile. Rama găzduieşte în partea de jos difuzorul şi microfonul, un jack de căşti şi mufa USB Type-C pentru transfer de date şi încărcare, cât şi butoanele uzuale de la Samsung: Power, Volum şi Bixby. Nu în ultimul rând, în partea de sus avem tăviţa pentru cartele SIM şi card microSD, acesta fiind unul dintre telefoanele care permite utilizarea tuturor simultan (două nano-SIM-uri şi un card de memorie).

Din punct de vedere al ergonomiei, telefonul este greu de utilizat cu o singură mână, experienţa fiind similară cu cea de pe Galaxy S9+ sau Note9, însă faptul că ecranul este plat ajută puţin la o prindere mai confortabilă. Telefonul nu pare să „alunece” din mână, însă imposibilitatea de a ajunge cu degetul oriunde pe ecran cu o singură mână ar putea duce la accidente. De aceea vom recomanda o husă mai aderentă în utilizarea normală, în special din cauza sticlei curbate de pe spate. Este destul de clar că Samsung nu prea mai face telefoane care să poată fi folosite cu o singură mână pe segmentul superior, cel puţin până când va lansa interfaţa OneUI, optimizată pentru astfel de cazuri de utilizare.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran 6,3”, LCD, rezoluţie 2.220 x 1.080 pixeli (18,5:9)
Sistem de operare Android 8.0 (Samsung Experience 9)
Chipset Snapdragon 660 
Procesor octa-core (4 x Kryo 260 @ 2,2 GHz  + 4 x Kryo 260 @ 1,8 GHz)
Procesor grafic Adreno 512
RAM 6 GB
Stocare 128 GB
Card da, microSD până la 512 GB
Date HSPA, LTE (2 x nano-SIM)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth 5.0
USB USB 2.0 Type-C 
Cameră foto

Cameră cvadriplă:

  • 24 MP, f/1.7, principală, detecţie de faţă
  • 8 MP, f/2.4, ultrawide
  • 10 MP, f/2.4, tele, zoom 2X
  • 5 MP, f/2.2, senzor de adâncime
Filmare video 3.840 x 2.160 pixeli @ 30 FPS, 1.920 x 1.080 @ 30 FPS
Cameră foto frontală 24 MP, f/2.0
Baterie 3.800 mAh 
Dimensiuni 162,5 x 77 x 7,8 mm 
Greutate 183 grame
Culori Negru, Albastru, Roz
Altele Dual SIM şi card microSD simultan, senzor de amprentă, NFC

 

Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Samsung produce de departe cele mai performante ecrane de pe piaţă, tehnologia sa proprietară Super AMOLED fiind la baza ecranelor tuturor smarpthone-urilor sale, cât şi ale altor producători de top precum Apple. Astfel, este de aşteptat ca ecranul de pe Galaxy A9 să fie unul de calitate, în ciuda faptului că vorbim despre un dispozitiv mai ieftin.

Panoul de 6,3” oferă o rezoluţie Full HD+, însă calitatea imaginii nu pare să fie cu mult diferită faţă de cea afişată pe un Galaxy Note9. De fapt, şi modelul de top tot cu rezoluţie Full HD vine configurat din fabrică, diferenţele fiind însă vizibile la alte capitole. De exemplu, ecranul de pe Galaxy A9 nu este capabil să afişeze material video în format HDR. Apoi, ecranul nu este la fel de luminos, însă nici nu ar fi necesară toată luminozitatea de pe Note9. Chiar şi la 50-75% din putere, Galaxy A9 este potrivit pentru utilizare în toate scenariile posibile şi oferă probabil o luminozitate mai mare pe nivelul maxim faţă de alte modele de top de la alţi producători.

Ca de obicei, Samsung setează ecranul din fabrică pe un profil mai saturat, care va afişa culori mai puternice, dar mai puţin naturale. Din fericire, există în setări posibilitatea de a trece pe un profil mai „neutru”, care să reflecte mai bine realitatea, lucru important în special pentru funcţiile foto, una dintre principalele atracţii ale acestui model.

Performanţă

Telefoanele Samsung Galaxy nu sunt obligatoriu cele mai performante de pe piaţă din gamele în care se încadrează, însă sunt în general foarte bine puse la punct şi pot răspunde nevoilor celor mai mulţi utilizatori. Atfel, nu aveam aşteptări foarte mari de la un telefon mid-range al companiei, însă nici nu aş fi crezut că acest model ar putea dezamăgi la capitolul performanţă.

Şi aşa a fost. Galaxy A9 nu excelează, fiind la capitolul „forţă brută” în ton cu alte dispozitive poziţionate similar pe piaţă, oferind însă în plus faţă de altele capabilitatea de filmare în 4K la 30 de cadre pe secundă, ceva ce unii producători oferă doar pe dispozitivele flagship.

În utilizare normală, telefonul se mişcă bine, cantitatea de RAM mare şi procesorul rapid fiind de ajuns pentru a oferi animaţii fluide în interfaţă şi viteză ridicată în pornirea aplicaţiilor sau la tranziţia dintre ele. La capitolul jocuri video, acest telefon va fi doar „decent”, din pricina GPU-ului din gama medie, însă jocurile cele mai populare precum PUBG Mobile, Asphalt 9 şi Fortnite vor rula ok pe setări medii.

Autonomie

Cu o baterie de 3.800 mAh, acesta este telefonul Samsung cu cea mai mare baterie după Galaxy Note9 şi este de aşteptat astfel ca atutonomia să fie puţin mai slabă, mai ales când luăm în considerare faptul că Snapdragon 660 este realizat pe arhitectură de de 14nm. Ambele folosesc display-uri AMOLED setate implicit la rezoluţie Full HD, deci prea mare diferenţă nu ar trebui să fie din acest punct de vedere. Adevărul este că poţi „stoarce” cam o zi şi jumătate spre două zile de utilizare medie din Galaxy A9, cu aproximativ 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit

Este important de menţionat că telefonul are funcţie Always-On, care rulează la o luminozitate seminificativ mai mare decât pe Galaxy Note9, care ar putea fi dezactivată pentru aproximativ încă 5-10% autonomie pe zi şi pentru a asigura astfel mai consistent utilizarea pentru două zile la o singură încărcare. Telefonul beneficiază şi de încărcare rapidă la standardul „Samsung”, adică 5V 2A, departe de a fi cea mai eficientă soluţie de acest gen de pe piaţă, dar care poate să ajute în momente de grabă mai mult decât o încărcare standard.

 

Software, camera foto şi concluzii

Software

La nivel software, nu mai avem nimic nou de raportat atunci când vine vorba despre Samsung Experience 9.0 bazat pe Android Oreo 8.0, o versiune mai veche decât cea livrată pe Galaxy S9 şi Note9. Acesta arată şi se comportă la fel precum pe dispozitivele Galaxy din ultimii doi ani, cu o interfaţă plăcută din punct de vedere vizual, dar foarte aglomerată cu tot felul de funcţii pe care nimeni nu şi le doreşte precum Bixby Home, de exemplu, alternativa la Google Discover de la Samsung.

Cel mai probabil, acest model va primi actualizare la Samsung One UI cândva anul viitor, însă fiind un dispozitiv din gama de medie, sunt slabe şanse ca următoarea versiune majoră de Android, Android Q, să nu ajungă pe acesta.

Samsung Experience este în continuare livrat alături de suita Microsoft Office pre-instalată, pe lângă toate aplicaţiile Google şi toate aplicaţiile Samsung care îţi oferă propriile sale alternative. În continuare software-ul pare să fie cel mai slab aspect al unui telefon Galaxy, bloatware-ul devenind din ce în ce mai deranjant, mai ales când luăm în considerare dispozitivele concurente. Din păcate, acest lucru nu va fi rezolvat de OneUI, întrucât noul software promite doar schimbări la nivel de interfaţă.

Camera foto

Samsung s-a concentrat mult pe prezentarea camerei foto a lui Galaxy A9, susţinând că acesta ar trebui să fie telefonul „bun la toate” atunci când vine vorba de captură a imaginii. Avem de a face cu o cameră principală de înaltă rezoluţie, o cameră „wide” şi o cameră cu zoom, alături de un senzor dedicat modului „live focus”, care aproximează distanţa subiectului faţă de fundal, pentru a îmbunătăţi efectul de blur de pe fundal.

Pe timp de zi cam toate cele trei camere pot oferi rezultate bune, în ciuda faptului că software-ul de procesare Samsung încă nu s-a schimbat în bine. Multe dintre cadre sunt supraexpuse, în special dacă soarele bate direct pe anumite zone din fotografie. Apoi, Galaxy A9, mai mult decât alte telefoane de la Samsung pe care le-am testat, greşeşte focalizarea, în special în cazul camerei principale. De asemenea, fotografiile realizate cu acest model sunt mult mai procesate decât ale altor dispozitive ale companiei. În acelaşi timp, alte fotografii sunt mult prea lipsite de detalii, în special fotografiile realizate cu obiectivul supraangular.

Într-adevăr, camera este versatilă şi ai cam la fel de multe opţiuni precum pe un Huawei Mate 20 Pro atunci când vine vorba de realizarea de fotografii. Un obiectiv cu deschidere foarte largă pentru peisaje, sau clădiri, o cameră „normală” pentru utilizarea de zi cu zi şi o cameră cu zoom pentru a mări subiectul fără a te apropia. Din păcate, niciuna dintre acestea nu este stabilizată optic, deci cu siguranţă vor exista momente, chiar şi pe timp de zi, dacă nu este destulă lumină, în care fotografiile vor fi mişcate. De asemenea, diferenteţe între fotografiile realizate cu fiecare senzor în parte sunt evidente atât la nivel de detalii captate, cât şi la capitolul culori. Cele realizate cu senzorul principal şi cel supraangular oferă culori mai calde, în timp ce camera cu zoom este mai „rece”.

Galerie foto

Nu prea am menţionat cea de-a patra cameră pentru că aceasta este semi-inutilă. Integrarea senzorului de 5 megapixeli pentru detectarea distanţei nu este justificată. Samsung are deja algoritmi pentru modul Live Focus care oferă o detecţie destul de bună a subiectului (cu destule excepţii, însă) şi simulează un efect de blur destul de convingător. Fotografiile de pe Galaxy A9 în acest mod nu sunt mai bune decât cele de pe modelul Galaxy S9 cu o singură cameră, de exemplu, iar blur-ul pare şi mai „fals”, cu un aspect „lăptos”, în ciuda faptului că este folosită o cameră dedicată pentru realizarea acestui efect.

Apoi, pe timp de noapte, limitările camerei sunt evidente imediat. Obiectivul ultra-wide are o diafragmă prea închisă, deci fotografiile sunt extrem de întunecate, în timp ce camera principală captează destulă lumină, însă lipsa stabilizării împiedică înregistrarea detaliilor fine. Camera cu zoom în general nu este folosită noaptea, telefonul folosind senzorul principal pentru zoom digital în aceste situaţii.

Galerie foto

La nivel software, camera de pe Galaxy A9 beneficiază şi de un soi de mod „AI” numit „scene optimizer”, care trebuie selectat separat din partea de sus a aplicaţiei de cameră, şi care poate detecta câteva scene, foarte puţine la număr. În cazul de faţă a detectat modul nocturn, care nu pare să facă nimic în plus faţă de cel „Auto” standard, a detectat cerul noros şi… cam atât.

Camera frontală este semnificativ mai slabă decât camerele de pe partea din spate, oferind o expunere exagerată în toate situaţiile. De asemenea, fotografiile realizate în acest mod sunt lipsite de detalii.

În ciuda faptului că Samsung laudă acest telefon în special datorită sistemului său cu patru camere foto, adevărul este că performanţa acestora este în continuare la nivelul unui telefon de medie. Va fi ciudat însă pentru utilizatori când vor compara preţul acestuia cu dispozitivele altor producători precum OnePlus, care pot oferi un vârf de gamă atât din punct de vedere al performaţei de procesare, cât şi al performanţei foto, la aceiaşi bani.

Concluzii

Galaxy A9 în varianta sa 2018 este un smartphone mid-range premium bine construit, care oferă performanţă în limitele pe care le aşteptam, însă care dezamăgeşte tocmai la capitolul la care trebuia să exceleze: camera foto. Sistemul cu patru camere nu a fost prea bine gândit de către Samsung, sau cel puţin nu pare să fi fost gândit pentru performanţă înaltă, ci mai degrabă pentru a bifa un tabel pe lista de funcţii în plus. Dintre cele patru camere, doar trei sunt „utile”, iar dintre acestea doar cea principală oferă o performanţă constantă, pentru restul fiind nevoie şi de puţin noroc în realizarea unor cadre care să arate bine.

 

Părţi pozitive

Design premium şi construcţie la nivelul modelelor de top
Oferă mufă USB Type-C şi jack de căşti
Performanţă în limitele unui dispozitiv premium de medie
Acceptă dual-SIM şi card microSD simultan
Camerele foto versatile şi performante pe timp de zi
Autonomie bună

Părţi negative

Pe timp de noapte, camerele au o performanţă slabă
Lipsa stabilizării optice se face simţită tot timpul
Camera a patra, pentru adâncime, nu oferă un avantaj faţă de soluţia software de pe Galaxy S9
Multe aplicaţii pre-instalate