Samsung Galaxy Note20 și Galaxy Note20 Ultra, anunțate oficial. Detalii complete, preț și data de lansare

05.08.2020

Samsung tocmai a anunțat în mod oficial seria de smartphone-uri Galaxy Note20. Aceasta constă în două modele, o variantă de bază și un model de top numit „Ultra”, iar diferențele dintre ele sunt mai mari decât ne așteptam inițial. În timp ce varianta Galaxy Note20 de bază oferă multe funcțiile apreciate de către fanii seriei, doar modelul Galaxy Note20 Ultra vine cu toate tehnologiile noi pe care Samsung le-a dezvoltat.

Galaxy Note 20 Ultra: smartphone-ul care definește segmentul „premium”

Modelul Galaxy Note20 Ultra este adevăratul succesor al seriei Note de până acum. Acesta reprezintă tot ceea ce Samsung are mai bun pe piața de smartphone-uri, fiind echipat cu cele mai puternice componente și este construit din materiale premium.

 

Design

La capitolul design, Galaxy Note20 Ultra pare să fie un hibrid între modelul Galaxy Note10+ de anul trecut și modelul Galaxy S20 Ultra de anul acesta. De asemenea, acesta vine și cu elemente proprii de design. Un exemplu de noutate în design ar fi sticla mată a modelului Galaxy Note20 Ultra. Acesta folosește noua versiune de sticlă Gorilla Glass Victus, mult mai rezistentă la șocuri și zgârieturi și este acoperită cu o textură mată, care nu atrage amprentele. Pe partea din spate, singurul element care sare în evidență este însă sistemul de camere, încadrate într-un modul de dimensiuni mari, similar în design și performanță cu cel de pe Galaxy S20 Ultra.

Pe partea din față, ecranul OLED este curbat și include un decupaj foarte mic pentru camera frontală. Marginile din jurul ecranului sunt foarte mici, iar compania promite upgrade-uri semnificative față de modelele precedente. Alte diferențe de design ar fi în cazul butoanelor fizice, mutate acum pe partea din dreapta, în timp ce S-Pen-ul a fost mutat pe partea stângă pentru prima dată.

Galaxy Note20 Ultra s-pen

Când vine vorba despre specificații hardware, Samsung a integrat tot ceea ce compania crede că utilizatorii au nevoie pentru beneficia de o experiență de productivitate de calitate. De altfel, gaming-ul pare să fie un alt domeniu pe care Samsung îl vizează cu acest dispozitiv.

Specificații Galaxy Note20 Ultra

Configurația hardware are la bază un chipset Exynos 990 5G, același model pe care l-am întâlnit și pe Galaxy S20. Compania are o tradiție de a folosi același chipset pe ambele flagship-uri, deci nu este ceva surprinzător. Modelul Galaxy Note20 Ultra este livrat în două variante, cu 8 sau 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare internă. Ecranul de 6,9”, cel mai mare model de pe un dispozitiv Note, un ecran cu raport de aspect 19,3:9, cu rezoluție WQHD+ și refresh rate de 120 Hz. Acest ecran atinge o luminozitate maximă de 1.500 nits, fiind cel mai performant display de până acum de pe un dispozitiv Samsung. Desigur, compania păstrează senzorul de amprentă ultrasonic, integrat sub acest display.

La capitolul autonomie, Samsung promite o zi întreagă de utilizare la performanță înaltă pe acest model, cu un acumulator de 4.500 mAh cu încărcare rapidă la 25W, încărcare wireless la 15W și încărcare wireless în sens invers la 4,5W. Desigur, Samsung oferă rezistență la apă și praf la standardul IP68, conectivitate Wi-Fi 6, difuzoare stereo și un nou S-Pen pe acest model.

Stylus-ul S-Pen are acum un timp de răspuns de 9 ms, oferind o experiență de scris și desenat aproape instant pe ecranul la 120 Hz. Pe lângă funcțiile de mișcare pe care le avea deja pe Note10 acest accesoriu, pe seria Note20, acesta primește și cinci gesturi de mișcare care pot fi folosite pentru navigația printre meniuri de la distanță. Acestea pot fi personalizate de utilizatori pentru a activa diverse funcții.

O altă nouă tehnologie ar fi un cip „ultra wide band”, care permite conectarea între alte dispozitive compatibile (momentan doar modele Note20 Ultra), și transmiterea de fișiere rapidă doar prin îndreptarea dispozitivului sursă către cel care este destinația.

  • Display: 6,9″, WQHD+, Dynamic AMOLED, 120 Hz, Infinity-O, 1.500 nits
  • Procesor: Exynos 990 (octa-core, 7nm)
  • RAM: 12 GB
  • Stocare: 256/512 GB
  • Cameră: 108 MP f/1.8, wide (OIS) + 12 MP f/3.0, zoom 5x (OIS) + 12 MP f/2.2, ultra-wide
  • Cameră frontală: 10 MP f/2.2
  • Card: da, microSD
  • Conectivitate: 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, USB Type-C 3.1
  • Baterie: 4.500 mAh, încărcare rapidă la 25W, încărcare wireless la 15W, încărcare bilaterală wireless
  • Dimensiuni: 164,8 x 77,2 x 8,1 mm
  • Greutate: 208 g
  • Altele: senzor de amprentă ultrasonic, sticlă Gorilla Glass Victus pe spate, S-Pen, rezistență la apă și praf IP68, cip ultra wide band

Camera foto

Dar desigur, camerele foto sunt foarte importante pentru acest model. Samsung a împrumutat sistemul de camere de pe Galaxy S20 Ultra, dar i-a adus mici modificări. Da, în continuare avem de a face cu un senzor de 108 megapixeli f/1.8 (OIS) pentru camera principală wide, un senzor de 12 megapixeli f/2.2 pentru camera ultra-wide și o cameră cu zoom optic 5x nouă, de 12 megapixeli, dar tot cu cu obiectiv periscopic f/3.0. Camera frontală folosește un senzor de 10 megapixeli cu obiectiv f/2.2.

galaxy note20 ultra camera

Spre diferență de modelul Galaxy S20 Ultra însă, sistemul „Space Zoom”, care făcea zoom digital la 100x, modelul Galaxy Note20 Ultra va oferi zoom doar până la 50x. Motivul pare să fie faptul că stabilizarea din mână este foarte complicată la 100x, fiind necesar un trepied, ceva ce puțini folosesc alături de un telefon. Pe lângă toate acestea, Galaxy Note20 Ultra vine și cu o cameră 3D TOF.

Galaxy Note20: practic un model „lite” high-end

Modelul Galaxy Note20 standard, în ciuda faptului că face parte din aceeași serie și vine cu același procesor, este foarte diferit din punct de vedere hardware de Note20 Ultra. Acesta pare să fie mai degrabă un dispozitiv de genul „Note20 Lite”, construit din alte materiale, cu alte camere, alt display și o formă puțin diferită.

Design

Primul lucru suprinzător la Galaxy Note20 este faptul că, deși este un dispozitiv high-end de la Samsung, acesta nu vine cu un ecran curbat la margini. Acesta este primul Galaxy Note cu ecran plat de la Galaxy Note5 și până în prezent. Telefonul este mai mic decât modelul de top, dar nu cu mult, în timp ce pe partea din spate, Samsung a ales să folosească plastic în locul sticlei. Compania numește acest material „glasstick”, acesta reușind să imite destul de bine sticla.

Galaxy Note20 back

La atingere, acest model este similar cu Galaxy Note20 Ultra, având o textură mată pe întreaga suprafață. Totuși, senzația la atingere este diferită, pentru că plasticul nu este la fel de „rece” precum sticla. Din fericire, tranziția de la sticlă la plastic nu afectează alte aspecte ale telefonului. Acesta este în continuare rezistent la apă și praf la standardul IP68. Celelalte elemente precum mutarea butoanelor pe partea din dreapta și S-Pen-ul pe stânga, sunt valabile și pe modelul Galaxy Note20 standard.

Specificații

Ecranul lui Galaxy Note20 nu doar că este plat, ci este și mai mic, la 6,7” în diagonală. De altfel, acesta este un ecran pe format 20:9 cu refresh rate de 60 Hz. Procesorul Exynos 990 vine în ambele variante, cu 4G dar și cu 5G, în funcție de configurație, iar senzorul de amprentă ultrasonic este în continuare acolo. Configurația este completată de 8 GB memorie RAM și 256 GB stocare internă, singura configurație în care acest model este disponibil.

La capitolul autonomie și încărcare, Galaxy Note20 ar putea fi chiar mai performant decât Note20 Ultra. Având un ecran cu rezoluție mai mică și refresh rate de 60 Hz, cei 4.300 mAh ar putea oferi mai multe ore de utilizare. De asemenea, încărcarea la 25W ar putea alimenta mai repede acumulatorul mai mic.

Camerele, în schimb sunt foarte similare cu cele de pe Galaxy S20 și S20+: 12 megapixeli f/1.8 pentru camera principală, 12 megapixeli f/2.2 pentru camera ultra-wide și o cameră de 64 megapixeli f/2.0 pentru zoom hibrid 3x (30x zoom digital). Camera frontală de 10 megapixeli este identică și pe Note20 standard, dar are un decupaj mai mare, de 4,6 mm față de modelul Ultra.

Alte diferențe între cele două modele ar fi faptul că Galaxy Note20 Ultra include un slot de card microSD, iar S-Pen-ul nu este la fel de rapid pe modelul Note20 standard, având latență de 42 ms. Modelul Note20 standard nu include cipul ultra wide band pentru funcțiile rapide de share.

  • Display: 6,7″, FHD+, AMOLED, 60 Hz, Infinity-O
  • Procesor: Exynos 990 (octa-core, 7nm)
  • RAM: 8 GB
  • Stocare: 256 GB
  • Cameră: 12 MP f/1.8, wide (OIS) + 64 MP f/2.0, zoom hibrid 3x (OIS) + 12 MP f/2.2, ultra-wide
  • Cameră frontală: 10 MP f/2.2
  • Card: nu
  • Conectivitate: 4G/5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, USB Type-C 3.1
  • Baterie: 4.300 mAh, încărcare rapidă la 25W, încărcare wireless la 15W, încărcare bilaterală wireless
  • Dimensiuni: 161,6 x 75,2 x 8,3 mm
  • Greutate: 192 g
  • Altele: senzor de amprentă ultrasonic, spate din plastic, S-Pen, rezistență la apă și praf IP68

Software

La capitolul software, Samsung oferă pe ambele modele aceleași avantaje. Vorbim despre o aplicație de notițe mult îmbunătățită, care poate acum înregistra și sunet, cu funcții noi pentru S-Pen, inclusiv posibilitatea de a realiza fișiere în format Power Point. Aplicația este acum organizată pe foldere, asemeni unui computer. De asemenea, aplicația este acum integrată cu OneDrive de la Microsoft, continuând parteneriatul cu gigantul american.

De fapt, parteneriatul cu Microsoft merge mai departe și pe partea de gaming. Galaxy Note20 va fi unul dintre telefoanele care vor promova intens Xbox xCloud, serviciul de streaming integrat în Game Pass. În anumite regiuni, telefonul va fi livrat la pre-comandă cu trei luni de abonament GamePass Ultimate.

Funcționalitatea DeX este acum compatibilă pe PC în regim wireless folosind aplicația Your Phone de la Microsoft, care permite utilizarea a 6 aplicații simultan și funcționalitate drag & drop de pe PC pe telefon și invers. DeX va funcționa însă și direct pe televizoare Samsung 2019 sau mai noi, care permit conectarea în format „wireless display”.

Aplicația de cameră a primit de asemenea niște upgrade-uri, în special la capitolul filmare. Ambele modele filmează în rezoluție 8K la 24 cadre pe secundă, iar acum există și opțiunea de a filma în format 21:9. Există acum și un mod Pro manual pentru cameră, care permite atât schimbarea setărilor, dar are și noi funcții pentru sunet. Poți alege unul dintre cele trei microfoane ale dispozitivului de pe care să fie înregistrat sunetul, sau poți alege să folosești un microfon pe USB sau Bluetooth, inclusiv de la căștile Galaxy Buds. Samsung a menționat și funcționalitate Active Noise Cancelling la filmare.

O altă funcționalitate ar fi Digital Key, o alternativă la Car Key de la Apple. Compania nu a anunțat însă încă un partener pentru această funcționalitate. Noile modele de la Samsung vor avea și capabilități de stocare a unui portofel de criptomonede.

Când se lansează Galaxy Note20 și Note20 Ultra și cât vor costa

Modelele Galaxy Note20 și Note 20 Ultra sunt disponibile la precomandă de astăzi și se lansează în România pe data de 21 august. La precomandă, Samsung va oferi o pereche de Galaxy Buds+ pentru cei care cumpără modelul standard și o pereche de Galaxy Buds Live pentru cei care cumpără modelul Ultra.

Galaxy Note20 va fi livrat în culorile Mystic Bronze, Mystic Green și Mystic Grey, toate cu suprafață mată, în timp ce modelul Ultra vine în Mystic Bronze variante în culori Mystic White și Mystic Black.

Prețurile pornesc de la 949 de euro și ajung până la 1.399 euro:

  • Galaxy Note20 4G 8+256 GB – 949 euro
  • Galaxy Note20 5G 8+256 GB – 1.049 euro
  • Galaxy Note20 Ultra 5G 8 + 256 GB – 1.299 euro
  • Galaxy Note20 Ultra 5G 12 + 512 GB – 1.399 euro
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult