Samsung Galaxy S10+ review: telefonul cu Android de referinţă pentru anul 2019

08.03.2019
Samsung Galaxy S10+ review: telefonul cu Android de referinţă pentru anul 2019

Samsung Galaxy S10+ este aici! Cel mai performant smartphone produs până acum de către Samsung a ajuns în redacţia Go4it, unde am avut ocazia să-l întoarcem pe toate părţile chiar puţin înainte de lansarea oficială.

Samsung produce deja de zece ani smartphone-uri premium din gama Galaxy S, iar S10+ este rezultatul ultimului deceniu de avans tehnologic. Acesta nu reprezintă doar o simplă evoluţie a modelelor S9 şi Note9 de anul trecut, ci este punctul de pornire al următorului deceniu de dispozitive mobile sud coreene. Samsung doreşte să demonstreze cu acest model că este liderul pieţei de smartphone-uri, integrând în S10+ toate tehnologiile avansate la care are acces.

Samsung Galaxy S10+ – Display

Display-ul lui Galaxy S10+ este de departe cel mai impresionant aspect al său. Acesta abordează noul design perforat în colţul din dreapta sus, aici fiind găzduite cele două camere foto frontale. Ecranul este realizat folosind un panou Dynamic AMOLED numit Infinity-O, cu diagonală de 6,4” şi rezoluţie QHD+, acesta fiind primul de pe piaţă care integrează şi tehnologia HDR10+, prezentă până de curând doar pe televizoarele 4K foarte scumpe. Redarea culorilor este excelentă, acesta fiind şi primul ecran Samsung care vine din fabrică configurat pe un profil de culoare „natural”, care nu suprasaturează nuanţele de roşu. Cu o luminozitate de 1.200 de niţi şi margini curbate la margine, acesta este probabil cel mai bun ecran integrat până în prezent pe un telefon mobil.

Desigur, micile neajunsuri ale modelelor mai vechi cu margini curbate sunt în continuare prezente: poţi atinge elemente de pe marginea ecranului din greşeală, iar anumite butoane şi meniuri de pe laterale pot fi mai greu de apăsat. Decupajul pentru cameră pare ciudat la prima vedere, fiind semnificativ mai mare decât cel de pe View 20, însă te obişnuieşti cu el după câteva minute de utilizare. Rămâne însă puţin derutant faptul că indicatoarele pentru baterie şi semnal sunt acum împinse puţin mai spre stânga.

Samsung Galaxy S10+ – Construcţie

Spuneam că Galaxy S10+ nu reprezintă o simplă evoluţie, ci o schimbare majoră, iar acest lucru este valabil în special la nivel de design şi construcţie. Varianta pe care am avut-o spre testare este realizată din sticlă pe partea din faţă, aluminiu pe laterale şi ceramică pe spate. Astfel, capacul de pe spate este extrem de greu de zgâriat, materialul ceramic fiind mult mai dur decât sticla Gorilla Glass folosită până acum de Samsung. Acest material este însă şi foarte alunecos, deci probabil că veţi dori să îl acoperiţi totuşi cu o husă, măcar pentru puţină aderenţă. Sticla care protejează ecranul vine însă cu o folie din plastic aplicată din fabrică, aceasta fiind aproape imperceptibilă. De asemenea, folia permite funcţionarea senzorului de amprentă în parametri optimi.

O schimbare mai puţin binevenită în design-ul modelelor Galaxy S10 şi S10+ este mutarea butonului power foarte aproape de limita superioară a ramei metalice, fiind undeori greu accesibil în utilizare normală. 

Samsung Galaxy S10+ – senzor de amprentă şi recunoaştere facială

Galaxy S10 este prima generaţie de smartphone-uri Samsung care înlocuieşte senzorul de amprentă „clasic” de pe spate cu unul ultrasonic, integrat în display în partea de jos. Acesta are însă avantaje şi dezavantaje. În primul rând, nu toate protecţiile din sticlă pot asigura compatibilitate cu acesta. Doar anumite modele mai scumpe permit trecerea vibraţiilor produse de ultrasunete (preucm White Stone Dome, de exemplu). De asemenea, crăpăturile în ecran vor împiedica buna funcţionare a senzorului, ceea ce înseamnă că ecranul va trebui reparat în cazul unui accident, pentru a asigura funcţionarea amprentei.

Din experienţa proprie, senzorul de amprentă de pe Galaxy S10+ este bun, dar nu perfect. Acesta necesită puţin mai multă presiune pentru deblocare decât un senzor de amprentă obişnuit. De asemenea, zona de citire a amprentei nu este vizibilă atunci când ecranul este stins, fiind uneori greu să intuieşti unde trebuie să apeşi pentru deblocare. Parcă implementarea de pe alte modele de anul trecut precum Huawei Mate 20 Pro şi OnePlus 6T, cu senzor mai apropiat de centrul ecranului era mai naturală în utilizare.

Din fericire, aceasta nu este singura metodă de deblocare a telefonului. Samsung a renunţat în sfârşit la cititorul de iris, care era lent şi nu funcţiona decât în anumite poziţii şi cazuri de iluminare şi a integrat recunoaştere facială folosind camera frontală. Această metodă este mai puţin securizată, însă foarte rapidă, ba chiar uneori mult mai rapidă decât senzorul de amprentă ultrasonic. Recomandarea mea este activarea celor două opţiuni în paralel. Dacă una dă greş, cealaltă sigur va prelua rapid deblocarea.

Samsung Galaxy S10+ – Performanţă

După cum probabil v-aţi fi aşteptat, Galaxy S10+ este unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piaţă. Echipat cu un chipset Exynos 9820 produs de Samsung, acesta nu dă niciodată semne de oboseală, indiferent de cazul de utilizare. Jocurile video 3D rulează perfect chiar şi pe cele mai înalte setări grafice, editările foto şi video sunt rapide, iar cei 8 GB memorie RAM sunt mai mult decât suficienţi pentru a ţine toate aplicaţiile necesare în fundal, sau de ce nu, rularea în paralel prin modul split view. Probabil că versiunea cu 12 GB RAM nu oferă nimic în plus pe partea de performanţă, sistemul de operare oprind oricum aplicaţiile din fundal după o perioadă de timp, deci chiar şi 8 GB RAM pare să fie o cantitate mult peste ceea ce este necesar în acest moment.

Rezultate Benchmark:

  • AnTuTu – 326.871 
  • Geekbench – Single-Core: 4.490 / Multi-Core: 9.885
  • SlingShot Extreme – Vulkan – 4.369
  • PCMark Work 2.0 – 7.661

Samsung Galaxy S10+ – One UI

Modelele Galaxy S10 sunt primele telefoane Samsung livrate din fabrică cu Android 9.0 Pie şi totodată primele livrate cu noua interfaţă proprietară One UI. Elementele grafice sunt acum mai mari, iar meniurile şi butoanele au fost mutate în partea de jos a ecranului, pentru a fi uşor accesibile în utilizare cu o singură mână. Interfaţa pare mai aerisită şi reprezintă o îmbunătăţire clară faţă de Samsung Experience de pe Galaxy S8 şi S9. Asistentul virtual Bixby este nelipsit, alături de butonul său fizic dedicat, însă de data aceasta, Samsung ne lasă să îl configurăm şi pentru alte întrebuinţări.

One UI vine şi cu o temă neagră, pe care am activat-o imediat, aceasta fiind mult mai confortabilă în utilizare. Meniurile negre pot ajuta şi la reducerea consumului de energie al panoului OLED, dar pot fi şi mult mai confortabile de utilizat noaptea. Samsung a integrat şi noi gesturi de navigaţie care necesită glisarea în sus pentru fiecare buton în parte, însă tot butoanele de navigaţie standard in Android sunt cele mai confortabile.

Galerie foto

Samsung Galaxy S10+ – Autonomie

Şi că tot am amintit autonomia, Galaxy S10 poate rezista la aproape două zile de utilizare normală. Samsung configurează display-ul implicit în rezoluţie Full HD, ceea ce ajută puţin, iar modul always-on display nu este pornit din fabrică. Încărcarea nu este tocmai rapidă prin cablu sau prin încărcare wireless, însă acumulatorul de 4.100 mAh ar trebui să ţină utilizatorii departe de priză. O funcţie interesantă, pe care am văzut-o până acum doar pe un singur alt telefon este Power Share, care poate permite transferul de energie în sens invers, de la S10 la un alt dispozitiv. Samsung recomandă în acest mod încărcarea căştilor Galaxy Buds sau ceasului Galaxy Active, însă poţi încărca, deşi destul de lent, şi un alt telefon Samsung, un Huawei Mate 20 Pro, sau de ce nu, un iPhone.

Samsung Galaxy S10+ – Camere foto

Am lăsat însă cea mai bună parte la final, întrucât camera de pe Galaxy S10+ a reuşit să mă impresioneze, chiar dacă nu este tocmai perfectă. Avem pentru prima dată pe un telefon Samsung de top trei camere foto: una ultrawide, pentru peisaje, una normală cu diafragmă variabilă pentru performanţă bună şi ziua şi noaptea, cât şi o cameră cu zoom stabilizată optic. Samsung integrează acum şi AI în aplicaţia de cameră, aceasta putând identifica diferite situaţii de fotografiere, care ajustează setările pentru fotografii mai bune.

Calitatea cadrelor este excelentă pe timp de zi, oferind culori naturale şi detalii foarte bune. Sistemul cu trei camere oferă şi o versatilitate pe care nu o întâlnim pe multe dispozitive, fiind potrivită pentru multe tipuri de fotografii: peisaje, portrete, detalii şi aşa mai departe. Pe timp de noapte, avem parte de cadre luminoase, însă lipsa unui mod dedicat pentru captură cu expunere lungă se face simţită din lipsa detaliilor şi procesare agresivă pentru eliminarea zgomotului de imagine. Modul portret este însă de departe cel mai impresionant, acesta fiind probabil cel mai performant de pe telefoanele de până acum. Acesta decupează subiectul aproape perfect şi creează un efect bokeh natural, similar cu cel de pe o cameră foto. Modul portret îşi păstrează calitatea chiar şi pe camera frontală, unde senzorul secundar este folosit pentru calcularea distanţei dintre subiect şi fundal.

Nu în ultimul rând, Galaxy S10+ este probabil cel mai performant telefon de pe piaţă la capitolul filmare, oferind captură 4K atât pe camera principală, cât şi pe cea frontală, dar şi un mod super slow-motion la 960 de cadre pe secundă de două ori mai lung decât pe generaţia S9/Note9. De asemenea, acesta este unul dintre puţinele smartphone-uri care oferă filmare în format HDR, cu o mai bună reproducere a culorilor şi a detaliilor, redarea fiind posibilă la calitate maximă doar pe dispozitive compatibile.

Fotografie de zi

Galerie foto

Fotografie de noapte

Galerie foto

Selfie

Galerie foto

Samsung Galaxy S10 + – Concluzii

Trebuie să recunosc că nu mă aşteptam ca Galaxy S10+ să mă impresioneze atât de mult. După excelentul Mate 20 Pro de la Huawei de anul trecut, părea greu pentru oricine să vină cu un dispozitiv semnificativ mai performant şi mai bine construit. Samsung a reuşit să facă asta, însă performanţa, design-ul şi construcţia premium au un preţ: peste 1.000 de euro.

Galerie foto

Acesta este un smartphone pentru cei care preferă să fie la zi întotdeauna cu tehnologia, care au un buget mare pentru achiziţia unui telefon şi cei care probabil că se aşteaptă să îl folosească chiar şi doi sau trei ani de acum înainte. Este într-un fel telefonul „bun la toate”, cu menţiunea că nu are un stylus, acest avantaj fiind păstrat pentru modelul Note10, care va fi lansat la toamnă.

Părţi pozitive

Cel mai bun display de pe piaţă
Design şi construcţie de top
Performanţă de top
Cameră foto excelentă pe timp de zi şi pentru filmare
Software bine pus la punct, chiar dacă plin de bloatware

Părţi negative

Butonul de power este poziţionat prea sus
Senzorul de amprentă nu funcţionează foarte bine
Camera nu are un mod nocturn

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult