Samsung Galaxy Z Flip5 review: în continuare lider? VIDEO

09.08.2023

După mulți ani în care compania Samsung părea că aleargă de una singură în cursa pentru cele mai bune pliabile, anul 2023 a adus concurență serioasă în acest spațiu. Dacă modelul Galazy Z Fold5 poate să conducă încă liniștit în categoria sa de pliabile pentru productivitate, noul Galaxy Z Flip5 nu mai stă atât de comod în fruntea clasamentului, întrucât există deja câteva alternative serioase de la Motorola și Oppo. Hai să aflăm împreună dacă Samsung are în continuare un model de referință pentru piață, sau dacă a venit momentul să mai învețe câte ceva de la concurență.

Design-ul lui Galaxy Z Flip5 a fost rafinat până aproape de perfecțiune

Chiar dacă alte companii aveau pe piață de câțiva ani deja telefoane cu ecrane pliabile care se închideau complet, fără să lase spații între cele două jumătăți, Samsung abia anul acesta intră în rândul lumii. Galaxy Z Flip5 pare astfel, la prima vedere, mai degrabă să fie un model care încearcă să ajungă din urmă concurența, dar face asta într-un mod caracteristic mai degrabă companiei Apple. Aici este vorba despre faptul că Samsung a rafinat acest design până aproape de perfecțiune, telefonul Flip5 fiind probabil cel mai bine construit dispozitiv de acest gen din piață.

Samsung Galaxy Z Flip5 handheld

Chiar dacă și concurența folosește materiale de de calitate, Samsung se laudă cu aluminiu mai rezistent „armor aluminum” și sticlă Gorilla Glass Victus 2, iar niciun model concurent nu se simte la fel de solid precum Galaxy Z Flip5. Atât atunci când este închis, cât și atunci când este deschis, telefonul nu scârțâie, nu se închide sau deschide accidental și pare să fie foarte dens la interior. Samsung nu a irosit niciun milimetru de spațiu, înghesuind la interior cât mai multă tehnologie posibilă într-un dispozitiv extrem de compact.

Galaxy Z Flip5 este și mult mai „plat” decât alte modele concurente din piață. Marginile sale sunt rotunjite doar puțin la extremități, iar panelurile din sticlă sunt complet plate, atât deasupra noului ecran cu dimensiuni extinse, cât și pe capacul din partea de pe spate. Doar balamaua, cu design nou și simplificat, rămâne foarte rotunjită. Aceasta este totodată una dintre cele mai plăcute componente de acest gen din piață, cu o glisare ușoară, care poate rămâne fermă pe poziție în orice orientare o lași. Concurența încă nu a ajuns la acest nivel calitativ al experienței de pliere, până acum. De altfel, modelele Samsung sunt printre puținele pliabile din piață certificate cu standardul IPX8, deci pot fi scufundate în apă fără probleme.

Samsung Galaxy Z Flip5 closed

Este surprinzător, după ce am folosit alte pliabile din ultima vreme, că, odată deschis, telefonul este foarte solid și se simte la fel ca un telefon care nu se pliază, asigurând o experiență de utilizare cu adevărat „premium”. Mai puțin premium este însă faptul că, la fel ca restul telefoanelor Samsung, acesta nu vine în pachet decât cu un cablu USB-C, fără încărcător, husă sau și alte accesorii.

Samsung Galaxy Z Flip5 cable

Ecranul exterior este marea noutate, dar nu impresionează pe cât ar fi trebuit

La nivel hardware, Galaxy Z Flip5 primește foarte puține upgrade-uri reale, însă cel mai mare și cel mai evident upgrade este cel pentru ecranul exterior. La fel ca alți producători care au lansat telefoane similare anul acesta, Samsung a realizat că utilizatorii își doresc un ecran mai mare pe exterior, care să poată oferi acces rapid la mai multe funcții, fără să fie necesară deschiderea ecranului principal, pliabil.

Astfel, ecranul minuscul de 1,9” de anul trecut a fost înlocuit cu un ecran de 3,4”, care acoperă aproape tot capacul exterior al telefonului. Samsung a ratat însă ocazia de a se lăuda cu cel mai mare ecran de acest gen din piață, întrucât acesta este destul de mare pentru a ocupa doar spațiul de deasupra camerelor, alături de o mică zonă de lângă acestea. Forma acestui ecran este similară mai degrabă cu cea a unui dosar. Față de ecranul de la Motorola Razr 40 Ultra, care acoperă întregul capac, inclusiv zona din spatele camerelor. Cel de la Samsung este mai puțin impresionant din punct de vedere vizual, însă, atunci când iei în calcul capabilitățile software posibile, spațiul extra de pe Motorola nu este cu mult mai util. Tot Motorola câștigă și la fluiditate. Cel de pe Samsung este la doar 60 Hz, față de 144 Hz pe Razr.

Samsung aduce însă pe acest model o interfață complet nouă, inspirată de ceea ce vedem pe dispozitivele Galaxy Watch. Ideea din spatele acestui ecran este să integreze un ecran principal personalizabil, alături de acces rapid la cât mai multe widget-uri pentru cele mai frecventate aplicații.  Pentru acest ecran, Samsung a dezvoltat și funcții experimentale, care pot fi activate din secțiunea Labs a setărilor, care permit și rularea anumitor aplicații pe acest ecran. Momentan sunt compatibile sunt doar câteva, precum Maps, Netflix, YouTube și cele de mesaje. Probabil că vor fi adăugate și altele în timp, dar Motorola permite fără modificări orice aplicație pe ecranul secundar.

Ecranul pliabil este practic neschimbat de câteva generații, singurele upgrade-uri reale fiind la nivelul luminozității. Galaxy Z Flip5 se laudă cu cel mai luminos ecran pe format Flip, la 1.750 nits, la fel ca Galaxy S23 Ultra. Avem parte de un ecran pe format înalt cu rezoluție Full HD+, care, în continuare, are o cută pe centru în zona în care se pliază. Acesta mi se pare că este în continuare mai accentuată decât la alte pliabile similare și se simte imediat la atingere, în special la scroll vertical. În utilizare normală  aceasta este practic invizibilă, atât cât nu se reflectă o lumină din jur fix pe acea zonă. Probabil că această cută nu va dispărea foarte curând de pe telefoanele pliabile, fiind o consecință a plierii și materialelor din care sunt realizate aceste ecrane.

Samsung Galaxy Z Flip5 front handheld

Performanța este de flagship, dar Galaxy Z Flip5 nu prea are nevoie de atât de multă

Performanța nu a fost niciodată o problemă pentru telefoanele pliabile pe format Flip, întrucât acestea nu prea au nevoie de aceste procesoare de top pe care le tot întâlnim la interior. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, același cip de top integrat în Galaxy S23 Ultra, este prezent și pe Galaxy Z Flip5, dar acestea sunt telefoane cu public și cazuri de utilizare foarte diferite.

De exemplu, Flip5 nu filmează în rezoluție 8K și are doar două camere pentru captură. Flip5 are doar 8 GB memorie RAM, deci oricum nu poate rula la fel de multe aplicații în fundal și nici nu are rezoluție la fel de mare pe ecran pentru a necesita la fel de multă putere de procesare pe GPU pentru jocuri. Integrarea unui procesor mai puternic asigură în general utilizare pe termen mai lung, însă și procesoarele mid-range ale momentului, precum Snapdragon 7 Gen 1 sau 2, oferă o experiență comparabilă. Utilizarea unui cip mai puțin performant ar ar permite și reducerea prețului telefonului.

Samsung Galaxy Z Flip5 Call of Duty

Pe de altă parte, Flip5 nici nu este „pregătit” la nivel de răcire să susțină performanța înaltă a lui Snapdragon 8 Gen 2. De altfel, nici multe alte telefoane tradiționale nu prea sunt. În testul de stres din 3DMark, telefonul reduce performanța la 44% după aproximativ jumătate de oră, iar rezultatele testelor în GeekBench, AnTuTu și PCMark sunt mai mici decât pe S23 Ultra. Într-adevăr, Galaxy Z Flip5 este cel mai performant pliabil telefon pe format Flip din piață. Pe de altă parte, utilizatorii care sunt în target pentru acest model probabil că nu au nevoie de toată puterea de procesare disponibilă.

Benchmark

  • AnTuTU 10 – 141.4478
  • GeekBench 6 – Single-Core: 2.059 / Multi-Core: 5.362
  • 3DMark Wild Life Extreme –3.757
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best loop: 3.816 / Lowest loop: 1.706 / Stability: 44,7%
  • PCMark – 14.206

Autonomia rămâne cam la fel, iar încărcarea este lentă

Acum că am vorbit despre procesor și ecranul exterior, se cam termină noutățile pentru Galaxy Z Flip5 în comparație cu modelul Flip4 de anul trecut. De exemplu, avem aceeași baterie de 3.700 mAh, cu aceeași încărcare la maximum 25W pe fir și 15W pe wireless și o autonomie comparabilă cu modelul de anul trecut. Obții cam o zi de utilizare cu o încărcare completă cu 4-5 ore de ecran activ. Acum că avem de a face cu un ecran exterior mai mare, care permite chiar și câteva funcții mai complexe, autonomia ar putea scădea față de modelul anterior, în funcție de stilul fiecăruia de utilizare.

Pentru încărcare am folosit încărcătorul de 30W de la un MacBook Air, compatibil cu Power Delivery. Încărcare este cam lentă, însă, și nu am atins viteza promisă de Samsung de 50% în 30 de minute. O încărcare completă de la 0% durează peste o oră. Cei care au căști sau ceasuri cu încărcare wireless se vor bucura să afle că și Z Flip5 permite încărcare în sens invers pe capacul de pe spate prin PowerShare.

Software-ul rămâne marele avantaj al lui Galaxy Z Flip5

Spre diferență de alte pliabile din piață, Samsung Galaxy Z Flip5 pornește cu un avantaj major la capitolul software. Va primi actualizări pentru patru ani la nivel de sistem de operare și cinci ani pentru certificatele de securitate. În prezent, nu sunt alți producători de pliabile care să se laude cu acest lucru.

Samsung Galaxy Z Flip5 software

Apoi, pentru că telefoanele sale sunt mai populare, există șansa ca mai multe aplicații din Google Play Store să ofere în timp suport pentru ecranul exterior de dimensiuni extinse, Samsung demonstrând în trecut că poate atrage producători de aplicații spre dispozitivele sale. Totuși, nu prea este indicat să cumperi un dispozitiv pe baza unor promisiuni, ci pe baza a ceea ce ai în prezent disponibil. OneUI-ul este la fel ca pe celelalte telefoane Samsung, cu părțile sale bune și mai puțin bune. Interfața este aerisită și plăcută vizual, dar sunt destui care nu sunt fani ai acesteia, preferând Android-ul stock. Samsung nu oferă posibilitatea de a renunța la personalizările de interfață, la fel ca alte brand-uri.

De asemenea, Samsung livrează telefonul cu ceva bloatware, sub forma de aplicații proprietare dublate față de cele de la Google, aplicații Microsoft de productivitate preinstalate și Facebook și Spotify, deja în meniu, la prima configurare. Măcar nu avem parte tot felul de jocuri și reclame în listă, așa cum vedem la alte brand-uri.

Samsung Galaxy Z Flip5 apps

Am observat în ultimii câțiva ani că nu toate telefoane Samsung au senzori de amprentă la fel de performanți. În cazul lui Z Flip5 am întâlnit unul care nu își face treaba așa cum ar trebui. Am înregistrat degetul de mai multe ori, am încercat diverse poziții, pur și simplu nu reușesc să îl fac să funcționeze consistent. Uneori funcționează fără probleme pentru câteva deblocări la rând și alte ori nu vrea deloc să îmi recunoască amprenta. Tind să cred că senzorul de pe Galaxy Z Flip5 este foarte sensibil la umezeală, iar vara, în temperaturi ridicate, transpirația de pe degete dă peste cap complet senzorul.

La capitolul redare audio, Galaxy Z Flip5 nu reprezintă un upgrade față de modelul anterior. Sunetul  nu atinge nici un volum foarte înalt și nici nu avem parte de prea mult bas. Nici nu mă așteptam însă la performanțe mai bune, întrucât vorbim despre două difuzoare integrate într-un telefon pliabil foarte compact. Pot spune că sunt mulțumit de performanță în această situație.

Samsung Galaxy Z Flip5 fingerprint

Camera foto nu a primit mari upgrade-uri, dar rămâne cea mai performantă

Un alt capitol la care nu au fost aduse upgrade-uri hardware este sistemul de camere. Samsung folosește aceiași senzori de 12 megapixeli de câțiva ani deja, iar îmbunătățirile care există sunt datorate în special procesorului Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy.

Din fericire, Samsung avea deja un avans destul de mare față de concurență la acest capitol, așa că, indiferent dacă alte telefoane pliabile flip au camere din generații mai noi, sau cu rezoluție mai înaltă, tot Galaxy Z Flip5 are cea mai bună cameră din această categorie.

Samsung Galaxy Z Flip5 camera

Camera ultrawide nu este tocmai impresionantă, însă având în vedere că la acest capitol am întâlnit în ultima vreme camere destul de slabe pe alte modele, atât pliabile cât și tradiționale, rezultatele sunt mai mult decât decente. Camera ultrawide nu captează foarte multe detalii, dar sunt puține telefoane în piață care reușesc să capteze imagini mai bune cu o cameră de acest gen. Nu pot să nu remarc însă că de la an la an, HDR-ul devine din ce în ce mai „agresiv” pe telefoanele Samsung. Uneori umbrele sunt atât de luminate încât schimbă complet aspectul imaginii față de ceea ce vezi cu ochiul liber.

Foto zi

Camera principală suferă de aceleași simptome în soare puternic, cu umbre parcă mult prea luminate. Totodată însă, nivelul de detalii pe camera principală este foarte bun. Pe lângă fotografii obișnuite și chiar macro-uri, pe camera principală, Galaxy Z Flip permite și selfie-uri la cea mai înaltă calitate, datorită ecranului exterior. Rezultatele sunt foarte bune, dar puțin cam exagerate cu blur și sharpness agresiv pe modul portret. Aceste cadre vor arăta însă foarte bine pe rețelele de socializare, iar cei care cumpără acest telefon cu siguranță acolo vor publica majoritatea imaginilor.

Pe modul nocturn însă, doar camera principală poate fi recomandată. Avem parte imagini cu detalii bine definite, cu timp de expunere destul de scurt, între una și trei secunde, și culori destul naturale. Unele cadre sunt cam exagerat de luminate, transformând noaptea în zi, dar rezultatele sunt foarte bune, în mare parte. Chiar și selfie-urile nocturne sunt foarte bine realizate, cu tot cu decupaj pe modul portret. Camera ultrawide, din păcate, nu reușește aceeași performanță. Majoritatea cadrelor ies mișcate din cauza expunerii mai lungi și lipsei de stabilizare optică, iar focalizarea este aproape întotdeauna greșită.

Foto noapte

Un alt capitol la care cred că are Galaxy Z Flip5 un avantaj major față de concurență este filmarea. Sigur, calitatea video nu va fi comparabilă cu ceea ce obții pe un S23 sau un iPhone 14, dar pot recomanda cu ușurință un astfel de telefon pentru publicat clipuri pe social media la o calitate bună. Un caz de utilizare interesant este vlogging-ul, întrucât ai posibilitatea de a te filma cu camera principală și de a vedea cum ești încadrat pe ecranul extern. Avem doar filmare în maximum 4K, cu un codec destul de conservator, cu bitrate mic, dar în mare parte calitatea rămâne una bună, iar stabilizarea este neașteptat de bună chiar și fără Super Steady.

Atunci când activezi stabilizarea avansată, rezoluția scade, dar nu așa de mult ca înainte. Datorită procesorului Snapdragon 8 Gen 2, Galaxy Z Flip5 permite filmare cu stabilizare activă în QHD la 30 de cadre pe secundă. Efectul este unul similar cu filmarea pe un gimbal.

Pe timp de noapte, filmarea nu este cu mult mai bună decât pe telefoanele concurente, în mare parte din cauza senzorului mic din generație mai veche, care nu poate capta destulă lumină. Asta duce la zgomot de imagine pronunțat și artefacte de mișcare din cauza tentativei de stabilizare a imaginii la un timp de expunere prea ridicat.

Mi se pare că Samsung putea face mai multe pe partea de camere, cu senzori mai moderni, însă rezultatele pe care le-am obținut nu sunt deloc rele, iar în această categorie de produse oricum nu sunt alte telefoane care să reușească să obțină rezultate mai bune.

Concluzii

Spre diferență de anii trecuți, când Galaxy Z Flip lua premiul întâi în categoria sa fără să se mai prezinte la concurs, anul acesta, Samsung chiar a trebuit să lucreze puțin pentru victorie. Și da, Flip5 rămâne cel mai bun pliabil din piață, dar asta doar pentru că ceilalți s-au mai împiedicat pe parcurs. Ecranul exterior mărit nu este la fel de impresionant precum cel de la Motorola, însă are o interfață mai plăcută, chiar dacă mai limitată în funcționare. Procesorul mai puternic nu face o mare diferență în utilizare, dar va asigura performanță bună pe termen mai lung, iar camerele rămân cam la fel de performante, cu mici îmbunătățiri din software, datorită puterii de procesare extra.

Samsung Galaxy Z Flip5 front

Galaxy Z Flip5 pornește însă de la 5.999 lei în varianta de bază, iar cine îl cumpără la precomandă primește și stocare dublă, adică 512 față de 256 GB, fără costuri în plus. Se pare că nici în 2023, Samsung nu a reușit să aducă un pliabil ieftin pe piață, iar prețurile pentru pliabile de acest gen sunt foarte apropiate de cele ale flagship-urilor de top, precum Galaxy S23 Ultra sau iPhone 14 Pro. Când alegi un astfel de telefon, renunți la posibilitatea de a avea cel mai performant model din piață, în favoarea unui telefon mai compact și, posibil, mai fragil. Având în vedere însă succesul modelelor anterioare Flip, mă aștept la o performanță similară în piață și pentru acesta, în ciuda faptului că există acum alternative destul de atrăgătoare și mai nou, chiar și modele mid-range pliabile, mai ieftine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult