Samsung i550, telefon de business şi nu prea

Samsung i550, telefon de business şi nu prea
Software, concluzii

Samsung a apelat de-a lungul timpului la mai toate sistemele de operare importante de la Symbian S60 şi UIQ3 la Windows Mobile. În cazul lui i550 avem de-a face cu Symbian S60 versiunea 9.2. Cu câteva excepţii, această variantă este similară celei instalată pe telefoanele Nokia. Am mai scris despre Symbian S60 în mai multe rânduri, motiv pentru care nu voi insista decât asupra elementelor specifice.

Elemente specifice

Interfaţa sistemului de operare diferă de cea a S60-ului clasic. Samsung a vrut să-şi pună amprenta asupra acesteia şi i-a aplicat un set de pictograme propriu, care arată chiar mai bine decât cel original.

Samsung i550

Totodată, telefonul dispune de un sistem de recunoaştere vocală care permite navigarea în cadrul meniului pe baza comenzilor vocale. Sună interesant însă nu ştiu cât de practic este şi dacă se ajunge la accesarea anumitor funcţii mai rapid decât din tastelesoft sau trackball.

Restul funcţiilor, sunt standard acestei versiuni de Symbian. Cei care folosesc în mod frecvent aplicaţiile de gestionare a informaţiilor personale (calendar, sarcini, notiţe) şi browser-ul Web nu vor fi dezamăgiţi de funcţionalitatea acestora. Ba chiar browser-ul Web de pe S60 este unul dintre cele mai bune browsere de telefon mobil.

Camera foto

Samsung i550 dispune de o cameră foto de 3 MP care oferă o calitate mulţumitoare a fotografiilor dar nu se poate compara, de exemplu, cu cea de la Nokia N82. Justificarea producătorilor legată de camera foto în aceste cazuri este legată de faptul că avem de-a face cu un telefon de business care nu pune mare preţ pe multimedia.

Camera de 3 MP a lui Samsung i550 este controlată dintr-o aplicaţie cu interfaţă alambicată care oferă puţine facilităţi. Este posibilă reglarea balansului şi aplicarea câtorva efecte, se poate dezactiva led-ul şi se poate seta calitatea fotografiilor realizate ( basic, normal şi high).

Samsung i550

În concluzie, se poate spune că Samsung i550 este un telefon de business şi nu prea. În general, producătorii încearcă să forţeze aplicarea etichetei business unor telefoane care nu sunt foarte bune în acest domeniu. Samsung i550 este vazut de producător ca un telefon de business deşi nu are tastatură QWERTY sau touchscreen, iar tastatura sa pune probleme la scris din cauza formei butoanelor.

Samsung i550 este mai degrabă un hibrid care poate atinge şi domeniul business şi pe cel de multimedia, dar este departe de a le face bine pe amândouă. Este mai degrabă un telefon pentru utilizatorul tipic, care uneori are nevoie de unreminder sau să facă o poză ori să intre pe Internet. Este un telefon de business şi nu prea, un telefon multimedia şi nu prea.

Construcţie, design

Al doilea producător de telefoane mobile la nivel mondial, Samsung, a lansat în ultima vreme o mulţime de modele noi, pe toate segmentele de piaţă de la clamshell-uri, la slidere sau telefoane inteligente. Din ultima categorie face parte şi acest Samsung i550, un smartphone mai mult decât interesant. Pentru a evita confuziile încă de la început trebuie spus că există două modele asemănătoare care împart acelaşi număr: i550 şi i550w. Singura deosebire dintre cele două constă în suportul Wi-Fi pe care 550w îl oferă, iar i550 nu.

Încă de la citirea specificaţiilor devine clar faptul că Samsung i550 este un dispozitiv de business. Oarecum de business. Nu are tastatură QWERTY şi nici touchscreen, două elemente care l-af fi ajutat în scopul său, acela de a fi un instrument complet de business. Are în schimb majoritatea facilităţilor importante: HSDPA, GPS, Wi-Fi (Samsung i550w), bluetooth etc.

Samsung i550

Samsung i550 are un design conservator şi mai degrabă simplist, dacă ar fi să-l comparăm cu cele mai noi modele de telefoane inteligente Nokia sau Sony Ericsson. În sensul că nu este decorat cu diverse elemente distinctive, ci păstrează aceeaşi culoare şi formă de la un cap la altul. Însă chiar şi aşa simplist, nu se poate spune că e urât, ba chiar este destul de atrăgător.

Taste

La capitolul construcţie, de departe cea mai mare problemă o constituie tastele. Forma acestora este similară lui Nokia N82: subţiri şi alungite. Şi la fel ca la Nokia N82, deşi dă bine în poze, acest gen de tastatură creează dificultăţi utilizatorului la scris. Iar într-un domeniu precum cel de business, aceasta este o problemă şi mai mare decât în cazul unui telefon standard, pentru utilizatori obişnuiţi.

Samsung i550

Trackball-ul în schimb este uşor de folosit şi permite navigarea fără probleme în cadrul meniurilor. Ceva mai ciudate sunt tastele soft. Pe laturi sunt plasate butoanele de volum (stânga) şi cameră foto (dreapta).

Samsung i550

Ecran

Ecranul are 2.6 inch (320 x 240 pixeli) şi trebuie spus că pentru un telefon de business era ideal unul mai mare. Calitatea imaginii este bună, neexistând probleme de vizibilitate decât în condiţii de lumină naturală foarte puternică.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News