Samsung și LG dezvoltă o nouă tehnologie OLED pentru telefoane inteligente

24.07.2023
Samsung și LG dezvoltă o nouă tehnologie OLED pentru telefoane inteligente

Cei doi giganți sud-coreeni, Samsung și LG, vizează dezvoltarea unor ecrane OLED prevăzute cu un strat de acoperire cu refracție scăzută (CPL). Tehnologia ar permite obținerea aceleiași luminozități (sau mai bune) folosind și mai puțină energie decât în prezent.

Oricât de mult ar încerca producătorii de ecrane să o promoveze, OLED nu este chiar upgrade-ul perfect de la tehnologia LCD, aspecte precum fiabilitatea și costul de fabricație avantajând în continuare tehnologia mai veche. Nici măcar eficiența consumului de energie nu este obligatoriu mai bună în cazul soluțiilor OLED. Drept dovadă pentru asta avem „campania” la nivelul industriei de gadgeturi, vizând promovarea schemei de interfață „dark” în ideea de a economisi cât mai mult din energia consumată de ecranele OLED. De vină este chiar modul în care funcționează tehnologia OLED, fiecare pixel aprins crescând necesarul de energie. Spre comparație, ecranele LCD au un consum de energie direct raportat la luminozitatea selectată, indiferent de conținutul afișat pe ecran.

Samsung și LG au început deja să testeze noua tehnologie OLED cu mai mulți parteneri din industrie, relatează presa coreeană. Cei doi vor aplica inițial tehnologia ecranelor mici și mijlocii, precum cele folosite pe smartphone-uri.

În mod convențional, ecranele smartphone-urilor constau din mai multe straturi. Printre acestea se numără un strat de acoperire subțire, plasat deasupra catodului. Acesta ajută la minimizarea pierderii de lumină atunci când lumina emisă de OLED este reflectată în mod repetat de electrozi (catod și anod) mărind propagarea către partea de sus a afișajului. Secretul pare să fie mărirea indicelui de refracție prin includerea unui strat suplimentar, rezultând mai multă lumină propagată, cu mai puțină energie consumată. Iar dacă maximizarea luminozității nu este țelul final, atunci reducerea consumului de energie și creșterea longevității ecranului vor fi cu siguranță de ajutor.

Potrivit publicației sud-coreene The Elec, parteneriatul convenit între Samsung și LG include furnizori esențiali ai substraturilor reflectorizate necesare pentru ecrane OLED, precum Semichem, Hodogaya, Labto și PNH Tech. Unii dintre aceștia livrează deja mostre de testare pentru substratul necesar fabricării de ecrane OLED mai eficiente, rămânând de văzut cât va dura până ce noul trend va fi preluat la nivelul întregii industrii.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult