Samsung reinventează tehnologia under-screen camera pentru Galaxy S22

29.12.2020
Samsung reinventează tehnologia under-screen camera pentru Galaxy S22

Un brevet Samsung descrie o implementare under-screen camera care nu afectează calitatea imaginii.

În ultimii ani am asistat tranziția graduală de la telefoane care pun camera foto deasupra ecranului la implementări care țintesc maximizarea raportului ecran-carcasă. Un prim pas a fost renunțarea la forma rectangulară a ecranului, acesta venind cu marginile decupate după conturul carcasei și delimitate cu o ramă tot mai îngustă. Totodată, „bărbia” lăsată sub ecran s-a îngustat până a dispărut aproape cu totul, iar la partea de sus a apărut „bretonul” decupat din suprafața activă a ecranului. Între timp, acesta a fost înlocuit cu perforații de formă circulară sau ovală, care recuperează din spațiul de afișare util.

Însă ecranul perforat rămâne un compromis inestetic, pe care unii producători încearcă să-l elimine dezvoltând ecrane care devin semi-transparente în zona aflată imediat deasupra lentilei camerei foto. Din păcate, și tehnologia under-screen camera este tot o soluție de compromis, producătorii de dispozitive apelând la artificii software pentru a „cosmetiza” aspectul pozelor obținute din spatele ecranului semi-transparent. Dacă mai pui la socoteală și faptul că zona ecranului ce delimitează lentila camerei foto are un aspect modificat, care îi trădează prezența, inovația lăudată de unii producători smartphone lasă mai degrabă un gust amar.

Așa se face că tehnologia under-screen camera încă nu și-a făcut apariția la telefoane high-end cu pretenții, producătorii preferând alte soluții de compromis chiar mai costisitoare, cum ar fi plasarea camerei foto într-un modul retractabil.

under-screen camera

Samsung reinventează tehnologia under-screen camera

Apărând ca un hibrid între soluțiile folosite până acum, inovația descrisă într-un brevet Samsung prevede folosirea unui ecran complet perforat în dreptul camerei foto, prezervând astfel calitatea instantaneelor obținute. În locul unui mecanism care să ridice întreg modulul foto deasupra ecranului, avem un mini-ecran poziționat între lentila camerei foto și ecranul principal al telefonului. Comandat precum obturatorul aparatului foto, acesta se dă la o parte doar atunci când este activă camera frontală. Funcționând ca o piesă dintr-un puzzle, mini-ecranul retractabil are rolul de a completa porțiunea din imagine care lipsește.

Deși prezintă unele avantaje, inovația ar putea crește costul de reparație al telefoanelor, dacă tehnologia  este integrată direct în modulul ecranului. Totodată, sistemul cu acționare mecanică ar putea fi și costisitor de implementat, apărând mai degrabă ca o soluție pentru telefoane premium, în timp ce ecranul semi-transparent va continua să fie perfecționat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult