Semafoarele asistate de inteligență artificială promit să rezolve problema ambuteiajelor

04.02.2022
Semafoarele asistate de inteligență artificială promit să rezolve problema ambuteiajelor

Semafoarele sincronizate sunt o soluție eficientă, dar care nu funcționează la fel de bine în orice împrejurare. Spre exemplu, ajută să ajustezi timpii de comutare ai semafoarelor și în funcție de valorile de trafic monitorizate în timp real, ca alternativă la statisticile bazate pe intervale orare sau zi a săptămânii.

În timp ce semafoarele inteligente continuă să reprezinte doar un vis frumos pentru locuitorii majorității orașelor din România, un studiu desfășurat în Germania arată că folosirea tehnologiilor de inteligență artificială (AI) pentru sincronizarea dinamică a semafoarelor ar putea avea o contribuție decisivă la fluidizarea traficului, chiar și în perioadele aglomerate. În mod ideal, nimeni nu ar rămâne să aștepte la semafor mai mult decât este cazul, în timp mașinile care pătrund de pe artera învecinată par să se bucure de un tratament privilegiat, manifestat prin timpi de culoare verde mult prea generoși, raportat la numărul de mașini care așteaptă în coloană.

Potrivit studiului întocmit de Institutul Fraunhofer pentru optronică, tehnologii de sistem și exploatare a imaginilor, problema poate fi rezolvată prin instalarea unui număr suficient de camere video performante și senzori radar, în fiecare intersecție aglomerată. În locul unui centru de comandă gestionat de persoane angajate, fluidizarea traficului este delegată unui sistem computerizat imparțial și neobosit, capabil să aplice în timp real ajustări de finețe asupra timpilor de funcționare ai semafoarelor, totul pentru a permite unui număr cât mai mare de autoturisme să pătrundă la fiecare schimbare de culoare, reducând sau eliminând timpii în care semaforul rămâne verde fără motiv, după ce ultima mașină a trecut deja. În fapt, sistemul merge mai departe decât atât, contorizând și numărul de vehicule rămase în așteptare, asigurând că niciun șofer nu este lăsat șă-și aștepte rândul mai mult decât este cazul.

În timp, algoritmi de inteligență artificială pot ajusta aceste predicții aproape la perfecție, anticipând până și situații greu de gestionat în prezent, cum ar fi sărbătorile legale și alți factori care induc fluctuații în valorile de trafic (ex. vreme nefavorabilă).

Potrivit concluziilor publicate de cercetătorii germani, folosirea algoritmilor de inteligență artificială pot îmbunătăți valorile de trafic cu încă 10-15%, raportat la folosirea unui sistem convențional de semaforizare inteligentă. Pornind de la acest prag mai degrabă conservator, este rezonabil să apreciem că îmbunătățirea percepută în aglomerările urbane aglomerate, dar fără acces la soluții moderne de semaforizare inteligentă, ar părea cu atât mai „miraculoasă”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult