Sharp a anunţat primul ecran UHD pentru telefoane mobile

14.04.2015
Sharp a anunţat primul ecran UHD pentru telefoane mobile

Ecranele Quad HD au fost implementate pentru prima oară pe telefoanele mobile acum mai bine de un an, însă acestea rămân încă un subiect controversat. Opoziţia celor care nu agreează în mod deosebit goana după o densitate cât mai mare nu are însă prea multe şanse de reuşită, compania Sharp prezentând deja un ecran cu o diagonală de 5,5” care oferă o impresionantă rezoluţie UHD.

Cheia acestei reuşite tehnologice este deja cunoscuta tehnologie de fabricaţie IGZO, care a fost folosită de Sharp pentru producţia ecranelor pentru telefoane mobile începând cu 2013. Faţă de clasicele panouri care folosesc un strat transparent conductiv fabricat din siliciu, tehnologia IGZO foloseşte oxizi de zinc, galiu si indiu. Acest compus oferă o mobilitate a electronilor de 40 de ori mai mare, ceea ce permite fie realizarea unor ecrane cu timpi de răspuns mai buni, fie, precum în cazul de faţă, atingerea unor densităţi mai mari.

Ecranul anunţat de Sharp este cea mai recentă reuşită a acestei tehnologii. Având o diagonală de 5,5” şi o rezoluţie UHD de 3840 x 2160 pixeli, ecranul oferă astfel o densitate impresionantă de 806 ppi şi ar putea fi unul dintre multiplii factori care vor grăbi adopţia conţinutului 4K. Trecerea de la ecranele Full HD la cele Quad HD a generat unele probleme, încălzirea excesivă sau consumul energetic mai mare al panoului fiind doar două exemple. Rămâne de văzut cum va reuşit Sharp să optimizeze consumului acestui ecran pentru a-l face apt pentru implementarea în telefoanele viitorului fără a suferi de aceleaşi neajunsuri.   

Compania mai are însă timp pentru îmbunătăţirea produsului anunţat. Compania afirmă că ecranul de 5,5” cu rezoluţie UHD este doar un prototip creat pentru demonstraţii, produsul urmând să intre în producţia de masă la sfârşitul anului viitor şi să fie disponibil integratorilor abia în prima parte a anului 2017. Între timp însă, se pare că şi Samsung lucrează deja la un ecran AMOLED cu rezoluţie UHD, deci rămâne de văzut cine va reuşi să aducă primul pe piaţă un astfel de produs.

Probabil că mulţi se vor întreba care este utilitatea unui astfel de ecran dacă ţinem cont că şi actualele modele Quad HD oferă o densitate mai mult decât impresionantă. Viitoarele ecrane UHD vor apărea în mod sigur în telefoanele de vârf, însă probabil că densitatea lor va fi pusă cu adevărat în valoarea mai degrabă de căştile de realitate virtuală, care poziţionează suprafaţa de afişare foarte aproape de ochii utilizatorului.  

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News