Siri – (aproape) inutil în România

24.10.2011
Siri - (aproape) inutil în România

iPhone 4S a ajuns la noi în redacţie, cu tot cu Siri şi l-am bombardat fără menajamente cu o serie lungă de întrebări. Concluzia? Siri este inutil în România. Sau aproape inutil. Voi încerca în continuare să vă explic de ce.

Siri este un manager personal ce recunoaşte comenzile vocale şi are acces la multe funcţii şi aplicaţii ale lui iPhone 4S. Din clipurile de prezentare Apple şi din testele realizate de jurnalişti în Stele Unite, el pare foarte util. Din păcate, el suportă doar limbile engleză, franceză şi germană. Româna nu cred că va fi recunoscută prea curând şi aici apare o primă problemă fundamentală.

Eşti pe stradă, e frig şi nu mai vrei să scoţi mănuşile pentru a butona iPhone-ul. Siri pare o soluţie foarte bună. Din păcate, trăieşti în România şi dacă vrei să-i trimiţi un SMS mamei tale, nu poţi s-o faci în engleză. Siri nu înţelege româneşte şi nu poţi să-i dictezi în limba maternă.

Siri pe iPhone 4S

Voi lua pe rând toate lucrurile pe care Apple spune că le poate face Siri şi le voi analiza din perspectiva unui utilizator român.

Lista de tip „Nu uita să…”

În engleză, este vorba de Reminder. Aici nu cred că există probleme. Sunt informaţii stocate în telefonul propriu, pentru uz propriu. Dacă nu te deranjează să dictezi şi să citeşti în engleză, poţi să foloseşti Siri pentru reminder-e. Din păcate, managerul personal va avea probleme cu recunoaşterea numelor proprii româneşti.

Trimisul SMS-urilor

Am atins deja această problemă. Cui trimite un român SMS-uri în limba engleză? Partenerilor de afaceri străini, veniţi în ţara noastră? Membrilor familiei? Prietenilor? Chiar dacă Siri recunoaşte numele românesc al persoanei din lista de contacte, el nu va recunoaşte limba română.

Starea vremii

Aceasta este o facilitate utilă, care poate fi folosită fără probleme în ţara noastră. O să sune puţin ciudat în metrou o frază de genul „what’s the weather like”, dar poţi trece uşor peste asta. Asiguraţivă că aveţi activate serviciile de localizare. S-ar putea să nu recunoască denumiri locale precum Suceava sau Satu Mare.

Aflarea de informaţii

În exemplul de pe site-ul oficial, utilizatorul îi spune lui Siri că ar avea poftă de mâncare italiană într-o anumită zonă a oraşului. Toate sunt bune şi frumoase dacă sunteţi în Statele Unite. România parcă nu există pe harta Apple, iar orice căutare locală este refuzată de Siri.

Stabilirea unor întâlniri

La fel ca reminder-ele, acestea sunt informaţii doar pentru ochii utilizatorului şi nu contează dacă sunt în engleză. Probleme pot apărea dacă vrei să te întâlneşti cu Popescu Florin şi el nu se află în vreo listă de contacte a lui iPhone 4S.

Trimiterea unui email

Aici avem aceeaşi problemă ca la trimisul SMS-urilor. Cineva ar putea argumenta însă că posesorul iPhone-ului 4S lucrează într-o multinaţională şi ţine legătura cu multe persoane din afara ţării. În acest caz Siri este foarte util, însă cei din jur pot afla destul de uşor conţinutul email-ului.

Găsirea unui contact

Am testat această funcţie şi rezultatele au fost împărţite. Unele nume româneşti au fost recunoscute, altele nu. Utilitatea facilităţii depinde mult de lista de contacte a fiecărui utilizator. Un exemplu destul de relevant: Liviu Mihai a fost tradus de Siri în Teeview Mihai.

Activarea unei alarme

Nu avem probleme aici. Vrei o alarmă la o anumită oră şi îi spui lui Siri în engleză asta. Telefonul va suna atunci, indiferent dacă eşti român sau american.

Navigare şi direcţii

Obişnuiţi-vă cu fraza „Sorry, I can’t provide maps and directions in Romania.” O veţi auzi foarte des. Mult prea des. De parcă nu ar exista hărţi ale României pe Internet. De parcă România nu există pe harta lumii în versiunea Apple. Din păcate, producătorul din Cupertino nu foloseşte Google Maps, iar România, cu toate punctele sale de interes, nu este inclusă în baza de date.

Cotaţiile de la bursă

Nu ştiu ce burse pot fi urmărite cu noul iPhone 4S şi nu mă interesează. Dacă eşti român şi vrei cotaţiile bursiere ale anumitor firme listate la burse majore din străinătate, întrebă-l pe Siri în engleză.

Temporizator

Poţi să-l rogi pe Siri în engleză să-ţi spună când au trecut 10 minute. Dacă nu te deranjează faptul că cei din jur te văd vorbind în engleză cu un telefon mobil, atunci n-ar trebui să fie vreo problemă cu această sarcină.

Acesta este un editorial şi cele scrise aici sunt părerile personale ale unui redactor. Sunt sigur că mulţi dintre cititori nu vor fi de acord cu ele, însă eu cred că sunt destul de justificate. Siri este o aplicaţie puternică şi utilă. În Statele Unite sau în Marea Britanie. În România, ea este aproape inutilă şi vă puteţi face de râs folosind-o. Suportul pentru limba română şi pentru frumoasa ţară în care locuim este necesar pentru ca Siri să aibă vreo valoare pentru români. Şi nu cred că Apple se va grăbi să-l implementeze. Google, pe de altă parte…

Urmărește Go4IT.ro pe Google News