Smartphone-ul tău este rezistent la apă şi praf? Iată ce înseamnă standardele IP68, IP53 sau IP65/68, când poţi să iei telefonul sub duş şi când în piscină

06.02.2017
Smartphone-ul  tău este rezistent la apă şi praf? Iată ce înseamnă standardele IP68, IP53 sau IP65/68, când poţi să iei telefonul sub duş şi când în piscină

În cazul în care doreşti să îţi cumperi un smartphone rezistent la apă ar fi bine ca înainte să te documentezi în legătură cu standardul pe care acesta îl are. Sunt diferenţe destul de mari între IP68, IP53 sau IP65/68. Este bine să cunoşti aceste informaţii şi în cazul în care ai deja un terminal care rezistă la apă într-o anumită măsură. Sunt telefoane şi dispozitive care pot fi luate sub duş, dar nu scunfundate la o adâncime de 1 metru în apă şi invers.

 

IP vine de la „Ingress Protection” sau/şi „International Protection”, iar codul a fost creat de International Electrotechnical Commission (IEC), o organizaţie non-profit cu sediul în Elveţia care dezvoltă standarde internaţionale pentru electronice şi electrocasnice.

Codul IP are două numere. Primul, de la 0 la 6, indică rezistenţa unui dispozitiv la particule solide. Acestea pot fi boabe de nisip sau particule microscopice. Un rating IP6X înseamnă că dispozitivul este rezistent la praf şi că nici chiar particulele microscopice nu vor intra în terminal.

 

Cel de-al doilea număr indică protecţia împotriva lichidelor, de obicei apa dulce (de evitat cea sărată!) la temperaturi normale. Acesta poate fi cuprins între 0 şi 9K. Pentru smartphone-uri şi alte dispozitive electronice dedicate consumatorilor, cel mai mare număr este, în acest moment, 8, ceea ce înseamnă că acestea pot fi scufundate la o adâncime mai mare de 1 m (adâncimea diferă de la un producător la altul) pentru o perioadă de timp specificată tot de compania care a dezvoltat dispozitivul.

 

De exemplu, Galaxy S7 are rating IP68. Asta înseamnă că oferă rezistenţă maximă la particule. Samsung nu recomandă scufundarea telefonului la adâncimi mai mari de 1,5 metri şi ţinerea sub apă mai mult de 30 de minute. HTC10 şi Google Pixel au rating IP53. Asta înseamnă o rezistenţă mare la particule şi medie la lichide. Mai simplu, un smartphone Pixel poate rezista la o ploaie uşoară, dar nu la o filmare subacvatică. Pentru testul IPX3 este pulverizată apă pe dispozitive doar timp de 10 minute, aşa că ţineţi cont de acest lucru atunci când folosiţi telefonul în ploaie.

 

Un smartphone care are rating IPX8 poate trece cu succes testul scufundării în lichid, dar dacă primul număr este 3 (X=3, IP38) nu va rezista la fel de bine şi la particule de praf. Şi viceversa. Un terminal cu rating IP6X va rezista cu succes la cele mai fine particule, dar dacă are al doilea număr este 5 (X=5, IP65) s-ar putea să nu reziste 30 de minute sub apă la o adâncime de sub 1 metru.

 

Pe unele dispozitive unul dintre cele două numere este înlocuit de un X (ex.: IPX8). Nu trebuie să vă panicaţi. Asta nu înseamnă că nu oferă protecţie împotriva prafului, ci că pur şi simplu nu a fost testat în acest scenariu. În cazul IP6X nu a fost testat pentru rezistenţa la apă.

 

Atenţie la scenariile reale de utilizare

 

Totuşi, aceste standarde nu garantează rezistenţă 100% în viaţa reală, aşa că dacă faceţi filmări subacvatice cu telefonul vostru IP68 vă asumaţi riscul. Unii producători, deşi oferă dispozitivele cu aceste standarde, nu oferă garanţie în cazul defecţiunilor provocate de lichide.

 

 

Multe modele de smartphone-uri Sony au rating IP65/68, care este mai bun decât cel IP68. Aceste terminale sunt rezistente complet la praf şi protejate în două scenarii care presupun lichide: jeturi de mică presiune (o ploaie torenţială, un duş) şi scufundare în lichid (1,5 metri timp de 30 de minute). Este posibil ca un Galaxy S7 edge, care are rating IP68, să nu reziste la jeturi de apă pulverizate pe el.

 

Mai este un aspect important. Un rating IPX8 nu înseamnă că puteţi pune telefonul în apă la 60 de grade Celsius sau rece ca gheaţa, deoarece nu a fost testat în astfel de condiţii. Vă recomandăm să nu încercaţi acest lucru.

 

Totodată, mare atenţie la ratingul IP67, pe care îl are iPhone 7. Aceste dispozitive pot fi scufundate la o adâncime de cel mult 1 m, pe când cele IP68 la mai mult de 1 metru (repet, adâncimea maximă diferă de la un producător la altul).

 

În concluzie, cel mai bun rating pentru un smartphone este în acest moment IP65/68. IP68 este aproape la fel de bun, cu precizarea că trebuie să evitaţi jeturile de apă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult