Snapdragon 875, noul chipset Qualcomm pentru telefoane flagship, primește dată de lansare

06.10.2020
Snapdragon 875, noul chipset Qualcomm pentru telefoane flagship, primește dată de lansare

Qualcomm a început să distribuie invitații pentru un eveniment de lansare găzduit exclusiv online și întins pe o durată de două zile. Cel mai probabil, este vorba despre Snapdragon 875, chipsetul de top pregătit pentru următoarea generație de telefoane high-end.

Potrivit zvonurilor circulate până acum, Snapdragon 875 va fi primul SoC Qualcomm care folosește procesul de fabricație de 5nm. Configurația procesorului este așteptată să includă cel puțin un nucleu de înaltă performanțăCortex-X1, trei nuclee Cortex-A78 și patru nuclee Cortex-A55. Cipul va fi produs de Samsung.

Snapdragon 875 – performanțe de top, dar cu un preț pe măsură

Având în vedere configurația aleasă și tehnologia de fabricație, noul chipset ar trebui să fie cu aproximativ 20% mai eficient în privința consumului de energie decât predecesorul Snapdragon 865, totodată oferind performanțe cu aproximativ 10% mai mari. În practică, rămâne de văzut exact ce nivel de optimizare a fost ales, Qualcomm putând optimiza fie pentru autonomia bateriei sau performanța brută, dacă competiția anticipată este suficient de puternică.

Deocamdată, nu este clar dacă producătorul va folosi evenimentul de lansare pentru a anunța și alte modele de chipseturi. Aparent, Qualcomm lucrează și la un chipset pe 6nm –  Snapdragon 775G, care va succede Snapdragon 765G pe segmentul mid-range. Tot din zvonuri aflăm și despre un posibil chipset entry-level, realizat folosind procesul de fabricație pe 5 nm.

Potrivit informațiilor obținute din surse neoficiale, telefoanele cu Android bazate pe Snapdragon 875 vor livra performanțe superioare alternativei iPhone 12, însă cu un preț. Aceleași surse arată că soluția propusă de Qualcomm va fi considerabil mai costisitoare decât chipsetul cu design personalizat folosit de Apple, ceea ce înseamnă că producătorii de telefoane high-end bazate pe Android vor avea mai puțin buget pentru dotările conexe, cum ar fi ecranul și camerele foto.

O altă posibilă consecință ar putea fi pur și simplu evitarea vârfului de gamă Qualcomm, în detrimentul unor soluții cu nivel de performanță intermediar, sau alternative precum seria Exynos propusă de Samsung.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult