Sony a anunţat Xperia Z1, iar acesta promite să fie cel mai puternic cameraphone Android

Sony a anunţat Xperia Z1, iar acesta promite să fie cel mai puternic cameraphone Android

După o serie de imagini promoţionale parţiale oferite de producător şi alta serie de informaţii neoficiale provenite din terţe surse, Sony Xperia Z1 a fost prezentat oficial în cadrul IFA Berlin 2013. Cu excepţia unor mici detalii, toate informaţiile despre acest telefon au fost corecte, dar putem încă simula surpriza pentru a fi politicoşi.

Bazat pe acelaşi design OmniBalance folosit de Sony începând cu Xperia Z, noul Xperia Z1 oferă o carcasă construită în jurul unei rame monobloc din aluminiu, o schimbare de la ramele anterioare confecţionate din plastic, şi deja cunoscutele panouri frontale şi posterioare fabricate din sticlă călită. Continuând tradiţia terminalelor elegante dar solide, şi Xperia Z1 este certificat IP58, fiind astfel rezistent la praf şi suportând imersiuni la 1,5 metri adâncime pentru cel mult 30 de minute.

Platforma hardware este Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974), o soluţie deja implicită pentru modelele high-end din aceasta a doua jumătate a anului care oferă un procesor Krait 400 quad-core tactat la 2,2 GHz şi un nucleu grafic Adreno 330. Platforma hardware este completată de o memorie RAM cu o capacitate de 2 GB, o memorie internă de 16 Gb care poate fi extinsă cu un card MicroSD şi o baterie cu o capacitate de 3000 mAh.

Aspectul cu adevărat interesant la noul terminal Sony este însă camera foto. Senzor ExmorRS ales de Sony are o dimensiune de 1/2,3” şi o rezoluţie de 20,7 MP, acesta fiind mai mare decât senzorii folosiţi de telefoanele mobile obişnuite, fără a depăşi însă mastodonţii implementaţi pe 808 PureView sau Lumia 1020, şi este la egalitate cu modelele folosite de camerele foto compacte. Acest senzor este secondat de un obiectiv cu diafragmă F/2.0 care poartă sigla G-Lens, folosită de Sony pentru obiectivele sale foto de top, şi procesorul de imagine BIONZ, Xperia Z1 promiţând să fie cel mai bun cameraphone Android lansat până acum.

Ecranul are o diagonală de 5” si o rezoluţie Full HD, acesta folosind panoul TRILUMINOS care a început să fie implementat de Sony începând cu Xperia Z Ultra. Un capitol deficitar al terminatore Sony de vârf, rămâne însă de văzut dacă ecranul se va ridica la înălţimea standardelor impuse de concurenţă. Restul dotărilor sunt deja clasice, lista lor cuprinzând modem LTE, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0.

Xperia Z1 rulează Android 4.2.2, Sony adăugând o serie de facilităţi software care sa pună în valoare noua cameră foto. Astfel, în colaborare cu serviciul Bambuser, opţiunea Social Live va permite streaming-ul live pe Facebook, Info-Eye este un serviciu de realitate augmentată cu căutare online integrată, iar Timeshift Burst este o captură în rafală cu o viteză de 61 de cadre în doar două secunde care permite activarea înainte de declanşarea camerei şi selectarea celor mai bune imagini.

Sony Xperia Z1 va ajunge pe piaţă în luna octombrie, terminalul urmând să aibă o disponibilitate largă de la bun început. Preţul acestuia este însă momentan necunoscut. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult