Sony a lansat Xperia Pro, telefonul cu HDMI și procesor de anul trecut, la 2.500 dolari americani

26.01.2021
Sony a lansat Xperia Pro, telefonul cu HDMI și procesor de anul trecut, la 2.500 dolari americani

Alături de Xperia 1 II (a se citi Mark II), Sony a anunțat și primul său telefon pentru „profesioniști”. Având în vedere cât de des folosit este folosit termenul Pro fără a avea nicio legătură cu majoritatea cazurilor „profesionale”, nu i-am dat foarte mare importanță la momentul respectiv, mai ales că a trecut aproape un an întreg și nu s-a mai auzit nimi despre acest model. Ei bine, Sony a lansat în sfârșit Xperia Pro pe piața din SUA și promite să ofere capabilități cu adevărat profesionale, pe care niciun alt telefon nu le integrează. Desigur, fiind un adevărat telefon pentru cazuri de utilizare specifice, acesta vine cu un preț neașteptat de mare.

Configurația hardware este puternică, dar deja depășită

De la distanță, Xperia Pro ar putea fi confundat cu o versiune mai mare și mai grea de Xperia 1 II. De altfel, platforma de la baza acestui smartphone este aceeași. Chiar dacă se lansează în 2021, modelul Xperia Pro vine echipat tot cu chipset-ul Snapdragon 865 din 2020, nici măcar noua versiune îmbunătățită Snapdragon 870. Nici măcar nu are vorba să vorbim despre Snapdragon 888 în acest context.

Xperia Pro integrează un ecran de 6,5” cu panel OLED 4K cu HDR, cât și un sistem de camere triplu, cu trei senzori de 12 megapixeli.  Restul configurației primește însă un mic „boost”. Avem 12 GB memorie RAM și 512 GB stocare internă standard, ceea ce deja îl face un dispozitiv destul de scump chiar și într-o variantă obișnuită. Singurul lucru care nu face tranziția pare să fie însă încărcarea wireless.

Xperia Pro ar putea fi primul telefon care își merită „Pro-ul” din nume

În locul acesteia însă avem funcțiile cu adevărat „Pro”: integrarea cu camerele foto mirroless Sony Alpha. Xperia Pro oferă un port HDMI Type-D de tip input, care permite utilizarea telefonului drept monitor extern pentru camere. Astfel, poți vedea ceea ce filmează camera pe un ecran mai mare, bine calibrat și de rezoluție înaltă, pe un dispozitiv pe care îl folosești deja și îl ai cu tine, fără să mai fie nevoie de cumpărarea unui monitor separat.

Telefonul poate fi astfel folosit și pentru streaming live pe internet cu imaginea din cameră și folosind conexiunea lui Wi-Fi sau 5G. Astfel, calitatea unui livestream poate fi semnificativ îmbunătățită față de ceea ce poate oferi un smartphone. Un astfel de setup ar putea fi folosit în anumite cazuri profesionale, unde înainte era necesară o întreagă echipă cu un car de transmisie și camere mari și grele.

Desigur, poți descărca printr-o conexiune pe cablu la portul USB al telefonului conținutul de pe cameră, fie că este vorba despre clipuri video sau despre fotografii. Sony a prezentat conectivitatea cu o cameră Alpha 7S III, dar probabil că mai toate modelele Alpha din ultimii ani vor putea fi folosite alături de Xperia Pro.

Și pentru că vorbim despre un dispozitiv „Pro”, avem de a face cu un model echipat cu un jack de 3,5 mm, probabil util pentru monitorizarea sunetului în timpul filmării. Din păcate, un adaptor de la HDMI Type-D la HDMI „normal” nu este inclus în pachet. Din păcate pentru cei care ar avea nevoie de un astfel de dispozitiv mobil, faptul că acesta este într-adevăr dedicat profesioniștilor înseamnă că prețul este pe măsură: 2.500 dolari americani. Probabil că Sony nici nu se așteaptă să vândă foarte multe, iar pentru un telefon de nișă, acest preț va conta mai puțin, întrucât cine are nevoie de această funcționalitate probabil că va plăti, întrucât este, în acest moment, un telefon unic pe piață.

sursa: Android Authority

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult