Sony anunță Xperia 1 IV, noul său telefon „flagship” pentru creatori de conținut și gameri

11.05.2022
Sony anunță Xperia 1 IV, noul său telefon „flagship” pentru creatori de conținut și gameri

Sony a anunțat oficial noul Xperia 1 IV, noul său smartphone „flagship” pentru anul 2022, echipat cu o cameră foto foarte performantă, în special din punct de vedere al zoom-ului optic, care, pentru prima dată, folosește un obiectiv continuu. Acest smartphone este realizat special pentru creatorii de conținut foto și video, cu capabilități de top, pe care nu le găsim pe alte dispozitive similare.

Noul flagship Sony are hardware de top „la bord”

Xperia 1 IV (care se citește Mark 4) este bazat, la fel ca alte smartphone-uri de top din ultima perioadă, pe chipset-ul Snapdragon 8 Gen 1, cel mai performant model de la Qualcomm. Acesta beneficiază și de 12 GB memorie RAM, 256 GB stocare internă, o baterie de 5.000 mAh (încărcare la 50% în 30 minute) și un ecran 4K HDR la 120 Hz cu diagonală de 6,5”. Acesta ar putea fi însă un telefon mai „lung” decât alte modele din piață, fiind bazat pe un ecran cu panel pe format 21:9.

Sony vorbește și despre un procesor X1, proprietar, care permite „remasterizare” în HDR în timp real al clipurilor video, cât și compatibilitate cu standardul audio Dolby Atmos, pentru redare surround 3D.

Xperia 1 IV folosește un zoom optic progresiv

La capitolul camere foto, Sony se laudă pe Xperia 1 IV cu utilizarea tehnologiilor de pe camerele sale mirrorless din gama Alpha, cu focalizare în timp real pe ochii subiecților, fotografiere la 20 de cadre pe secundă și algoritmi AI pentru reglarea balansului de alb și a timpului de expunere în modul auto pentru fotografii cât mai clare.

Avem de a face cu un sistem de camere cu trei obiective cu optică ZEISS și tratament ZEISS T*, care oferă o plajă largă de perspective: ultra-wide de 16mm, un wide de 24 mm și un obiectiv tele cu zoom optic între 85 și 125mm. Toate folosesc senzori Exmor RS de la Sony de 12 megapixeli, care permit chiar și filmare în 4K la 120 de cadre pe secundă. Chiar și camera frontală folosește un senzor similar, care permite filmare în 4K cu HDR.

Xperia 1 IV_1

Sony s-a concentrat mult pe experiența software de filmare prin introducerea Videography Pro, care oferă control manual asupra tuturor setărilor pentru înregistrări. De asemenea, există și stabilizare extra prin intermediul Optical SteadyShot, pentru înregistrări mai stabile din mână.

Și gamerii ar putea aprecia noul model Xperia 1 IV

Cei care vor un telefon „bun la toate” se vor bucura să audă și de faptul că Sony are și optimizări de gaming pe acest model, cu Heat Suppression Power Control, care controlează inteligent frecvențele CPU și GPU pentru a opri degradarea performanței și bateriei în timpul jocului. Se pare că acest dispozitiv a fost ales chiar și telefonul oficial pentru turneul PUBG MOBILE E-Sports 2022.

Toate acestea vor veni însă la un preț premium. Xperia 1 IV de la Sony va intra în ofertele magazinelor din România pe la jumătatea lunii iunie, la un preț re aproximativ 6.599 lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult