Sony Ericsson C903 – slider elegant, caută stăpână

27.07.2009
Sony Ericsson C903 – slider elegant, caută stăpână

Cyber-shot C903 este propunerea Sony Ericsson pentru domnişoarele care-şi doresc un telefon slider elegant, cu o cameră foto avansată. Culoarea roşu-aprins a modelului sosit la teste apropie şi mai mult gadgetul de poşetele reprezentantelor sexului frumos.

Sony Ericsson C903

Construcţie

Designul nu se abate prea mult de la linia clasică a telefoanelor Sony Ericsson. Printre noutăţi sau elemente distinctive menţionăm:

  • Capacul glisant care acoperă obiectivul camerei foto (inspirat de la aparatele compacte din gama Sony Cyber-shot)
  • Padul iluminat cu LED-uri ce indică scurtăturile către funcţiile de fotografiere: focus (macro, auto, Face Detection, infinit), compensarea expunerii, flash şi fotografiere cronometrată (Self Timer). Acestea sunt vizibile şi active doar în modul foto, în rest padul are obişnuitul rol de navigare în patru direcţii.

C903 ascunde şi un aspect mai puţin plăcut, cum ar fi plasticul care-l acoperă – în special capacul. Privit la interior dă impresia de fragilitate, iar dacă exerciţi asupra lui o forţă minoră, îţi dai seama că trebuie să te opreşti dacă nu cumva vrei să-l vezi sfărâmat.

Sony Ericsson C903

Alt element în defavoarea utilizatorului este accesul indirect la slotul pentru carduri M2, acoperit de capacul despre care tocmai am vorbit.

Dacă facem abstracţie de capac şi de amplasarea mai puţin practică a slotului M2, putem spune că designul per ansamblu se prezintă satisfăcător: slider-ul nu are joc în plan orizontal (în schimb se deplasează pe şină destul de greoi), tastatura alfanumerică nu ridică niciun fel de probleme în utilizare, tastele de volum sunt poziţionate corespunzător şi amprentele sunt aproape inobservabile, deşi suprafaţa este lucioasă.

Camera foto

Mă aşteptam la mai mult din partea unui telefon Cyber-shot, iar când spun “mai mult” nu mă refer la numărul de megapixeli ci la calitatea pozelor. Chiar şi în condiţii de iluminare optime, pozele arată “artificial”. Din câte îmi dau seama, Sony Ericsson a încercat să compenseze lipsa detaliilor cu nişte ajustări software destul de agresive. Acestea sunt evidente când fotografia este vizualizată la rezoluţia nativă. Pentru că tot am pomenit de rezoluţie, să spunem că aceasta este de maximum 5 MP.

Sony Ericsson C903 Sample Photo Sony Ericsson C903 Photo Sample Sony Ericsson C903

În spaţii interioare, camera de pe C903 îşi arată limitele. Poza de mai jos este grăitoare.

Sony Ericsson C903

Pentru amatorii de specificaţii gândite din birourile de marketing, să spunem că aparatul foto este capabil să-ţi detecteze faţa şi să facă focus pe ea, ba chiar să se declanşeze automat în momentul în care zâmbeşti. Eu nu pot să spun decât că toate aceste implementări ţin doar de divertisment, nicidecum nu le pot numi facilităţi utile.

Pe partea de video, lucrurile stau la fel de anost ca la mai toate dispozitivele Sony Ericsson (excepţie fac recent anunţatele Satio şi Aino): QVGA, 30 fps.

Multimedia şi Internet

Surpriza plăcută o constituie nu fotografiile (după cum ne-am fi dorit) ci partea de multimedia şi Internet, acolo unde C903 lasă loc pentru puţine comentarii critice. Singura absenţă notabilă este conexiunea Wi-Fi, dar compensează oarecum HSDPA-ul, câtă vreme te declari mulţumit de ofertele operatorilor din România.

Un dezavantaj poate fi considerat lipsa camerei secundare pentru apeluri video, deşi puţini români preferă acest mijloc de comunicare. În orice caz, apelul video este posibil, dar telefonul trebuie întors cu spatele, cu camera foto orientată către tine.

Sony Ericsson C903

Prin Google Maps, traficul de 10 MB inclus (opţiunea mea de date) s-a dus cât ai zice peşte. Dacă te rezumi la un browser mai “economic” (gen Opera Mini), atunci nu ai de ce să-ţi faci griji. Browser-ul cu care vine C903 este cunoscut în rândul posesorilor de telefoane SE: NetFront.

C903 oferă inclusiv un suport pentru upload pe YouTube, disponibil în cadrul secţiunii “video”.

Player-ul audio este specific telefoanelor Walkman, iar calitatea sunetului de asemenea. Diferenţa o fac căştile din pachet, mai modeste decât cele care sunt livrate cu telefoanele mainstream şi high-end din seria W.

Managerul de fişiere este foarte bine pus la punct, cu posibilitatea de selecţie multiplă a fişierelor şi trimiterea acestora către alte dispozitive sau bloguri, prin Bluetooth respectiv EDGE/HSDPA.

Sony Ericsson C903

Legat de aplicaţii, să menţionăm câteva pe care le vei regăsi preinstalate în telefon: Photo Mate, Pull Face, Rock Bobblehead, Slideshow Wall şi WalkMate. Nu este cazul să intrăm în amănunte, deoarece programele respective sunt extrem de simpliste, ca să nu spun puerile.

Mai interesant ar fi fost dacă Sony Ericsson instala nişte aplicaţii dedicate doamnelor şi domnişoarelor (pentru că în mare măsură telefonul se adresează sexului feminin), cum ar fi un calendar menstrual, aplicaţii pentru shopping, aplicaţii fitness (mai complexe decât WalkMate) ş.a.m.d.

Autonomie

Sony Ericsson C903 ţine două zile (dacă este forjat pe Internet şi pe multimedia) şi până la patru, cinci zile dacă nu îl butonezi foarte des. Îl consider un telefon decent ca autonomie oferită.

Plusuri şi minusuri

[+] Player multimedia specific telefoanelor Walkman
[+] Conectivitate HSDPA
[+] Suprafaţa ecranului este tratată împotriva zgârieturilor
[+] Receptor GPS integrat

[-] Camera foto nu este demnă de brandul Cyber-shot, LED-urile flash sunt foarte slabe (totuşi unii utilizatori ar putea fi mulţumiţi de calitatea medie a pozelor)
[-] Accesul la slotul pentru carduri se face prin înlăturarea capacului
[-] Nu dispune de cameră secundară pentru apeluri video

Sony Ericsson C903

Concluzie: Sony Ericsson C903 este un telefon care se comportă bine şi este plăcut la vedere (plăcut mai ales de către femei). Îmi permit să spun că doamnele şi domnişoarele sunt mai puţin pretenţioase decât bărbaţii când vine vorba de funcţiile unui telefon, deci pentru o parte din ele minusurile menţionate s-ar putea să nu conteze mai deloc.

Din punctul meu de vedere, mă aşteptam la poze mai bune, comparabile cu Sony Ericsson C905 (chiar dacă rezoluţia este inferioară sau poate tocmai de aceea). În plus, nu ar fi stricat câteva aplicaţii care să trezească interesul fetelor. Nu în ultimul rând, rămâne să aflăm cât va costa C903 – telefonul nu este încă disponibil în România. După ce va fi comunicat preţul, voi trage linie şi vă voi spune concluzia completă.

Update: Preţul de retail pentru Sony Ericsson C903 este de 1059 RON. Un pic cam mult după ce l-am văzut la lucru, însă rezonabil pentru persoanele care nu sunt foarte pretenţioase în ceea ce priveşte calitatea imaginilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News