Sony Ericsson Cyber-shot K810i printre redactori

27.06.2007
Sony Ericsson Cyber-shot K810i printre redactori
În detaliu

Deci: sună, vibrează, se aude tare, afişează imaginile clare, 3G, apeluri video, etc. Dar mai bine vă vorbesc de ceea ce îl face deosebit, de ceea ce îl scoate în evidenţă sau îl trage în jos.

La primul contact cu Cyber-shot K810i în evidenţă iese noul design, diferit de orice altceva de pe piaţă, şi mă refer aici exclusiv la taste. Iar din poza următoare veţi înţelege ce vreau să zic. Numai de nu i-ar fi fost afectată ergonomia cu noul design, căci acesta este singurul punct negativ care mă deranjează, pe care am să-l punctez mai încolo.

Cyber-shot K810i

Dar să începem cu ce mi-a plăcut la K810i. În ceea ce priveşte funcţionalitatea per ansamblu, am remarcat că telefonul se mişcă foarte rapid prin meniuri, fapt datorat fie unei dezvoltări mai bune a software-ului, fie al utilizarii unui procesor ceva mai puternic. Deşi nu se specifică nimic oficial în acest sens, tind să cred că Sony Ericsson a apelat la un chip ceva mai puternic decât la modelul K800i.

Chiar dacă nu face parte din gama Walkman, aceasta nu înseamnă că domeniul multimedia nu este atins. K810i ştie să lucreze cu fişiere audio, gen MP3, dar şi să capteze posturi radio FM. În ceea ce priveşte calitatea pot spune că, în afară de nivelul volumului ceva mai redus, (comparat cu gama Walkman), calitatea este aceeaşi, de top evident.

K810i ascunde un acumulator de 950 mAh. În teste, adică la utilizare intensă pe funcţii foto, transfer de date prin Bluetooth şi ceva convorbiri, telefonul nu a necesitat încărcare decât după aproximativ trei zile şi jumătate.

Cyber-shot K810i

Din curiozitate am testat şi funcţia „Send to Blog” care, în colaborare cu Blogspot.com, îţi permite să post-ezi pozele direct de pe telefonul mobil pe contul serviciului Google mai sus amintit. Interesant, aş zice, şi chiar rapid şi facil de reaizat o astfel de operaţiune. O altă funcţie interesantă este cea de imprimare a fotografiilor: fie prin Bluetooth direct pe imprimante HP compatibile, fie pe imprimante USB prin funcţia PictBridge.

Ca fost posesor de K800i, cu părere de rău spun, că tastele lui K810i sunt mai greu de controlat decât la modelul pe care îl înlocuieşte. Nu de puţine ori, şi nu doar mie, încercarea de apăsare a butonului „Call” s-a soldat cu apăsarea celui „Web” şi încărcarea Home Page-ului. Să nu înţelegeţi acum că tastele lui K810i sunt îngrozitoare, dar nici perfecte, aş zice acceptabile, iar dacă aveţi degete mai mici sau apăsaţi cu vârful lor, nu veţi întâlni probleme de control. Şi ca o cireaşă în vârful tortului, în jurul tastelor se află o bucată de plastic, care scărţie câteodată la apăsarea tastelor numerice. Pe de altă parte, joystick-ul mi s-a părut ceva mai precis decât la K800i, dar mai bun şi faţă de cel al altor telefoane.

K810i are un stil aparte, imprimat de design-ul său deosebit, care îi va atrage chiar şi pe posesorii lui K800i. Rămâne de văzut dacă şi la funcţionalitate există diferenţe între cele două modele, căci urmează versusul.

K810i – unul dintre multe altele?

Per ansamblu, Sony Ericsson Cyber-shot K810i s-a dovedit mai bine dezvoltat decât predecesorul său, având un nivel ridicat al calităţii pozelor şi un nivel mediu al autonomiei. Poate exagerez puţin în viziunea unora, însă consider că telefonul are valenţe de camera foto digitală compactă şi, pentru cei care nu caută calitate DSLR, K810i poate reprezenta o soluţie. Cei 3.2 MP sunt suficienţi pentru a obţine poze de calitate ridicată la imprimarea pe hârtie 10×13 cm (echivalent 10×15 cm).

Dacă sunteţi deţinătorul unui K800i aţi face bine să mai aşteptaţi până în toamnă când Cyber-shot K850i cu ai săi 5 MP va fi disponibil. Daca nu aveţi prea multe fonduri alocate unui telefon mobil şi vreţi să îl folosiţi şi pe post de cameră foto, modelul precedent K800i, poate reprezenta o soluţie de compromis, raportată la multe alte echipamente similare.

Totuşi, dimensiunile şi greutatea ceva mai mici, recomandă K810i în faţa lui K800i. Personal prefer noul model şi îl recomand ca soluţie fotografică de top în domeniul telefoniei mobile.

În pachetul primit de la Germanos am regăsit stricul necesar: încărcător, cablu de date USB, căşti stereo, manual, CD cu drivere, şnur, dar şi un card de memorie Memory Stick Micro (M2) de 128 MB care completează memoria internă de 64 MB.

Dacă doriţi să analizaţi lista completă cu specificaţii tehnice o puteţi face la secţiunea „Specificaţii” al cărui link îl găsiţi în partea stângă, în dreptul „Galeriei Multimedia”.

Zâmbiţi, vă rog!

E un Cyber-shot, deci, să vedem ce ştie pe domeniul fotografiei digitale. Este ajutat de un ecran LCD de 2” cu rezoluţie 320×240 pixeli, care poate reproduce un număr de 262.144 culori.

Din start pornim cu dotării serioase pentru un telefon: 3.2 MP, lentile cu auto-focus, blitz xenon (mult mai puternic decât LED-urile generaţiei K750), zoom digital 16x, stabilizator de imagine, setarea balansului la alb, dar şi schimbarea modalităţii de calcul a expunerii (metering).

Alături de funcţia auto-focus, lentilele permit şi modul macro. Este remarcabilă modalitatea în care a fost implemantată funcţia, imaginile la detaliu macro fiind foarte clare, pline de detaliu şi bine focusate.

Cyber-shot K810i

În modul „normal” de captură, adică ziua în diverse ipostaze, sunt câteva lucruri care ar trebui menţionate. În primul rând, calitatea imaginilor este cât se poate de bună dacă o comparăm cu pozele obţinute cu aparate foto compacte de 3-4 MP. Aceasta este o consecinţă directă a utilizarii lentilelor cu auto-focus. Contrastul imaginilor este unul bun, la fel şi saturaţia în condiţii de iluminare ridicate, aşa cum este în timpul zilei.

Se observă şi ceva mici aberaţii cromatice de tipul „purple-fringing” la zonele cu contrast ridicat, prezenţe obişnuite de altfel şi în cazul aparatelor foto compacte. Ca şi în cazul modelului K800i, în momentul în care lentilele focusează se aude un mic zgomot mecanic în interiorul aparatului, datorat mişcării pieselor mobile. Este ceva normal, aşadar nu vă faceţi griji în privinţa acestui lucru.

Cyber-shot K810i

Blitz-ul este relativ puternic pentru un telefon, însă nu vă puneţi prea mari speranţe în acesta. În condiţii scăzute de iluminare apare zgomotul în imagine fapt care dăunează calităţii. Dar, aceasta este fotografia digitală, unde nu e lumină, nu se obţine calitate.

Cyber-shot K810i

În cele aproximativ cinci zile de utilizare a lui K810i am observat că modul auto al balansului la alb este bun. Însă, dacă mutaţi manual pe Daylight, ziua se pot obţine imagini mai bune. Puteţi încerca şi experimentarea modului Fluorescent, care aduce o creştere a saturaţiei, iar imaginile ies şi ceva mai calde.

K810i ştie să şi filmeze în rezoluţia maximă 176×144 pixeli la 15 cadre pe secundă cu sunet. În modul video este activ şi stabilizatorul de imagine, dar şi funcţii precum zoom-ul digital şi balans la alb.

Cyber-shot K810i Cyber-shot K810i Cyber-shot K810i
Cyber-shot K810i Cyber-shot K810i Cyber-shot K810i
K810i vs. K800i

Din experienţa celor câteva zile de utilizare a lui K810i, pot spune că vorbim de un K800i mai bine dezvoltat. Enumer aici o viteză mai bună la navigarea prin meniuri, dar şi micşorarea fizică a mecanismului glisant de deschidere a camerei foto de pe spatele său. Acest ultim fapt face K810i ceva mai subţire, dar şi mai uşor, iar diferenţele sunt sesizabile dacă aţi lucrat cu ambele tipuri de telefoane.

Cyber-shot K810i

La activarea camere foto, o parte din tastele numerice sunt folosite ca shortcut-uri pentru diferite funcţii, iar, în cazul lui K810i, butoanele sunt iluminate pentru a fi identificate mai uşor. Încă o bilă albă în plus în faţa lui K800i.

Cyber-shot K810i

Aşa cum am mai zis, joystick-ul este ceva mai precis decât la K800i. Este însă doar o remarcă personală, căci alte persoane care s-au jucat cu telefonul susţin contrariul; părerile sunt deci împărţite. La fel de împărţite şi în ceea ce priveşte restul butoanelor, pe care le vad ceva mai ergonomice la K800i, având o priză mai bună datorită materialului cauciucat care le acoperă.

Ca facilităţi audio, ambele telefoane dispun de aceleaşi funcţii, la fel implementate. Iar acelaşi lucru îl pot spune şi despre meniurile principale, dar în care K810i se mişcă ceva mai rapid.

Diferenţele apar totuşi, exact acolo unde trebuie, la capitolul foto. Aşa cum se poate vedea şi din exemplele următoare, imaginile capturate cu K810i sunt ceva mai saturate şi au un cotrast mai bun. Este posibil ca diferenţele să fie obţinute prin post-procesare, adică prin metode software şi nu datorită unor îmbunătăţiri de natură hardware, dar asta nu contează.

Cyber-shot K810i

În ceea ce priveşte calitatea foto, K810i este superior. Nu suficient de mult însă cât să recomand unui deţintător de K800i să-şi schimbe telefonul mobil. Însă, dacă sunteţi în căutarea unui telefon cu capacităţi foto avansate, se merită achiziţionarea lui K810i, chiar dacă e ceva mai scump.

Cyber-shot K810i Cyber-shot K800i
Cyber-shot K810i Cyber-shot K800i
K810i

Cel puţin din punctul meu de vedere, producătorul de telefoane mobile cu cele mai bine delimitate game este Sony Ericsson, dar asta nu mă face un partizan al echipamentelor sale. O gamă proeminentă a producătorului mai sus amintit este seria K, reprezentată prin funcţii foto avansate. Alta, este gama W (Walkman), dotată cu funcţii audio avansate, dar în articolul de faţă voi vorbi mai mult de obţinerea fotografiei în familia Sony Ericsson, căci K810i la asta se pricepe cel mai bine. A, şi la efectuat convorbiri.

Ultimul model apărut din această gamă este Cyber-shot K810i, cu care am avut plăcerea de a lucra câteva zile, experienţă pe care am să v-o împărtăşesc în rândurile următoare. Precedentul model a fost K800i, care ma impresionat prin calitatea ridicată a fotografiilor, relativă la cea a altor telefoane mobile, dar şi la cea a unor aparate foto digitale compacte.

Cyber-shot K810iDin seria K au mai facut parte K700 si K750, doua modele care au deschis drumul în domeniul fotografic al Sony Ericsson. Modelele entry level, din seriile K200, K500 dispun şi ele de cameră foto însă, facilităţile oferite de acestea sunt reduse. De asemenea, Sony Ericsson a prezentat zilele trecute urmaşul de top al seriei, K850i. Cu 5 MP ascunşi în spatele lentilelor cu auto-focus, Sony Ericsson cred că va pune serioase probleme producătorilor de aparate foto digitale compacte, chiar şi modelelor de 6-7 MP.

Revenind la modelul de top actual, K810i dispune de acelaşi senzor de 3.2 MP ca şi modelul anterior, K800i, şi tind să cred că primul dintre ele este o versiune uşor îmbunătăţită a celui de-al doilea. Dar să vedem în rândurile următoare cum stau lucrurile în realitate şi la ce se pricepe K810i cel mai bine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News