Sony Ericsson G900 – toţi pentru un smartphone, unul pentru toţi

07.11.2008
Sony Ericsson G900 – toţi pentru un smartphone, unul pentru toţi
Cât de „business” este Sony Ericsson G900?

Sony Ericsson G900Spunem despre un telefon că este business de top în momentul în care acesta dispune de: tastatură QWERTY fizică sau tastatură virtuală pe touchscreen, ecran de dimensiuni generoase (minimum 2.6 inch) şi rezoluţie mare (de la 320 x 480 pixeli), Wi-Fi, 3G/HSDPA, sistem de operare complex (Windows Mobile, Symbian, Mac OS, Blackberry OS etc.) şi desigur un procesor cât mai rapid secundat de măcar 128 MB RAM.

Sony Ericsson G900 întruneşte parţial aceste condiţii, de aceea utilizatorii pretenţioşi nu vor avea tocmai cuvinte de laudă pentru telefon. Însă, câţi dintre noi avem chiar aşa mare nevoie de toate acestea? G900 are un touchscreen de 2.4 inch şi 240 x 320 pixeli rezoluţie, nu dispune de tastatură QWERTY fizică (doar virtuală). Cu G900 te poţi conecta la Internet atât prin 3G cât şi prin Wi-Fi. Prezenţa sistemului Symbian UIQ3 este cât se poate de binevenită pentru cei ce doresc să instaleze ulterior tot felul de aplicaţii.

Symbian UIQ3 prezintă o interfaţă de navigare simplistă, pe un singur ecran. Derularea meniului se face în partea de jos, pe orizontală, iar deasupra apar opţiunile disponibile pentru fiecare icoană în parte. Item-urile sunt personalizabile (poţi să adaugi şi să elimini ce doreşti) şi măricele încât pot fi acţionate uşor cu degetul, nu neapărat cu stylus-ul, dar opţiunile care sunt afişate deasupra apar destul de mici şi atunci este bine să recurgi la “beţişor”. Din experienţa proprie, am observat că şi mai simplu este să te foloseşti de pad – cel mai confortabil mod de navigare însă nu şi cel mai rapid. Plus că în bara de sus a ecranului se găsesc câteva item-uri care nu pot fi accesate din pad, trebuie apăsate cu degetul sau stylus-ul. Un exemplu ar fi task manager-ul.

Sony Ericsson G900

Marele dezavantaj al sistemelor de operare pentru telefoane mobile este că, în mod normal, fără a instala vreun program special, nu-ţi închid aplicaţiile după ce ieşi din ele şi astfel se consumă resurse de memorie importante. Trebuie să deschizi managerul de aplicaţii şi de acolo să le închizi.

Nu mi-a plăcut la G900 că vine cu foarte puţine aplicaţii preinstalate, însă aici trebuie spus că modelul sosit la teste e un sample – versiunea finală va avea cu siguranţă mai multe de oferit. În cazul de faţă, nici măcar alternative pentru tema de fundal nu am avut – singura disponibilă era cea “Default”.

Sony Ericsson G900

Acum să listăm ce am găsit interesant în smartphone-ul japonezo-suedez, pe lângă binecunoscutul organizer, convertor de unităţi de măsură, notiţe şi calculator:

  • PDF+ – deschide fişiere PDF
  • Quickoffice – un Office simplificat, dezvoltat de către compania cu acelaşi nume. Deschide şi editează documente Word, Excel şi Powerpoint.
  • Business card scanner – ai o carte de vizită pe care vrei să o memorezi în telefon? Foarte bine, deschide aplicaţia şi fotografiază cartea de vizită dorită. G900 o va procesa şi apoi vei putea salva informaţiile direct la contacte, în agendă.
  • Exchange ActiveSync – aplicaţie Microsoft care sincronizează mail-urile, notele din calendar, contactele şi task-urile între telefon şi computer.
  • Opera 8.65 – browser-ul Web
  • Media Center – centrul multimedia al smartphone-ului, similar cu cel întâlnit pe K850.

După cum se observă destul de clar, G900 are puţine aplicaţii preinstalate. Noroc că Internetul “musteşte” de astfel de programe, gratuite sau nu.

Alte facilităţi. Autonomie. Concluzii

Agenda şi mesageria

O facilitate specifică telefoanelor cu touchscreen este recunoaşterea scrierii de mână (Handwriting Recognition). G900 permite căutarea de contacte în agendă şi chiar scrierea de mesaje folosind stylus-ul şi schiţând literele alfabetului. Altfel, nimic deosebit. Totul este bine structurat şi intuitiv.

Sony Ericsson G900

Camera foto

Camera nu a fost şi nu va fi niciodată cea mai importantă dotare a unui smartphone. Vine mai degrabă ca o completare sugerată de cei care se ocupă de marketing. Eu unul, aş prefera întotdeauna un dispozitiv business fără cameră foto, dar cu un design plăcut şi foarte bine înzestrat tehnic la celelalte capitole. Totuşi, pentru cei interesaţi, mâine voi adăuga câteva fotografii realizate cu G900. Dotările camerei sunt comparabile cu ce oferă cea de pe Samsung Omnia: 5 MP, autofocus, stabilizator de imagine, focus în zona dorită prin indicarea cu degetul pe display şi LED flash. Înregistrarea video este de calitate mediocră, la rezoluţie QVGA (320 x 240 pixeli).

Autonomie

Ca mai toate telefoanele Sony Ericsson, G900 beneficiază de o autonomie foarte bună pentru un smartphone: trei, până la aproape patru zile de funcţionare în condiţii de utilizare obişnuite.

Plusuri şi minusuri

[+] Smartphone compact şi uşor (106 x 49 x 13 mm, 99 grame);

[+] Sistem de operare Symbian UIQ;

[+] Conectivitate 3G şi Wi-Fi;

[+] Cameră de 5 MP cu autofocus;

[+] Autonomie bună.

[+] Raport calitate/preţ bun.

[-] Deşi senzitiv, ecranul are doar 2.4 inch diagonala;

[-] Lipsă tastatură QWERTY fizică;

[-] Pentru introducerea/scoaterea cardurilor trebuie scos capacul de pe spate;

[-] Puţine aplicaţii preinstalate (poate versiunea finală va veni cu mai multe programe).

Sony Ericsson G900

Concluzie: Sony Ericsson G900 este un smartphone decent care ar fi fost mult mai impozant dacă dispunea de un ecran de măcar 2.8 inch. Poate fi considerat urmaşul lui SE P1 şi concurentul lui Nokia E66 (G900 şi E66 au specificaţii apropiate şi au fost lansate cam în aceeaşi perioadă: mai-iunie 2008). Faţă de E66, are următoarele avantaje: ecran touchscreen, cameră foto de 5 MP cu autofocus (E66 se prezintă cu o cameră de 3.15 MP cu AF) şi preţul un pic mai scăzut. Smartphone-ul finlandez costă acum aproximativ 1400 RON, iar Sony Ericsson G900 se vinde cu aproximativ 1150 RON. Avantajele lui E66 sunt date de versiunea mai populară de Symbian S60, ver. 9.2 şi de receptorul GPS integrat.

Prima impresie. Construcţie

Prezentat pentru întâia oară la începutul lui februarie, în cadrul celui mai mare târg dedicat telefoniei şi telefoanelor mobile – Mobile World Congress (fostul 3GSM), Sony Ericsson G900 a ajuns în sfârşit şi la redacţia go4it. Prima impresie a celor care l-au văzut a fost aceea că au în faţă un telefon obişnuit, nu un smartphone.

Aşa este, la prima vedere G900 pare un telefon modest ce nu iese în evidenţă prin elemente deosebite, cum ar fi o carcasă strălucitoare furată parcă dintr-un magazin de “geamuri şi oglinzi” sau "lucioasă" ca Nicoleta după un make-up agresiv. Nici display-ul nu-ţi şopteşte cum că G900 este de fapt un telefon inteligent. Trebuie să-l descoperi singur.

Construcție

Sony Ericsson G900Partea frontală este specifică telefoanelor comune, fiind definită de un raport aproximativ egal între dimensiunea ecranului şi restul corpului terminalului. Tastatura alfanumerică, bine spaţiată şi generoasă ca dimensiuni, permite utilizarea confortabilă chiar şi de către posesorii unor degete mai groase.

Deasupra tastaturii se află pad-ul de navigare cu buton de confirmare în mijloc, încadrat în stânga şi în dreapta de două taste rapide care duc către mesagerie şi notiţe plus încă două pentru ştergerea caracterelor şi revenirea la meniul anterior.

Camera mică amplasată în partea superioară a terminalului trădează conectivitatea 3G a acestuia. Pe spate observăm obiectivul camerei foto principale, în stânga căruia scrie 5 MP – lucrurile deja încep să se clarifice. Privind latura stângă, nu putem trece cu vederea stylus-ul, acel instrument care ne ajută să controlăm mai bine ecranul senzitiv. Aşadar, iată încă un secret important al lui G900 – touchscreen-ul.

În rest, părţile laterale găzduiesc aceleaşi interfeţe de conectare şi butoane prezente pe mai toate dispozitivele smartphone (interfaţă conectare încărcător/cablu de date/headset, taste de volum, buton dedicat camerei foto/video şi o tastă care blochează tastatura).

Sony Ericsson G900