Sony Ericsson S312 – un telefon de criză

11.06.2009
Sony Ericsson S312 - un telefon de criză

Ne-am obişnuit de-a lungul timpului să testăm şi să băgăm în seamă doar telefoane de top. Cu toate astea, în lume, vânzarea cea mai mare o fac telefoanele ieftine. Chiar dacă dispozitivele scumpe şi foarte bine dotate din punct de vedere tehnic au parte de cea mai multă mediatizare, producătorii de telefoane mobile ştiu că pentru a-şi creşte cota de piaţă trebuie să cucerească masă critică de oameni cu venituri mici.

Sony Ericsson este unul dintre producătorii loviţi destul de rău de criza financiară. Acest lucru este evident dacă stăm să comparăm numărul dispozitivelor lansate anul acesta, cu anii trecuţi. Chiar şi aşa Sony Ericsson rămâne un producător foarte apreciat în România. Nu am o statistică însă impresia mea este că Sony Ericsson stă mult mai bine în România decât în multe alte ţări europene, la capitolul adepţi.

Sony Ericsson S312Sony Ericsson S312 este unul dintre cele trei telefoane care ne-au venit la test cu câteva săptămâni înainte de a apărea pe piaţă şi primul pe care îl publicăm. Va fi urmat în zilele următoare, în premieră, de alte două modele ale aceluiaşi producător.

De ce de criză

Sony Ericsson S312 este un telefon entry level. Cu alte cuvinte, ca toate telefoanele din aceeaşi categorie, oferă o construcţie modestă, dotări puţine şi este ieftin. În aceste vremuri în care nu trece zi fără să auzim sintagma "criză financiară", producătorii de telefoane mobile pot remedia parţial situaţia prin punerea accentului pe telefoane ieftine. Preţul este cel care primează acum în mai toate domeniile. Sony Ericsson a sesizat bineînţeles acest lucru şi ne propune model S312.

Pentru cei obişnuiţi cu modele de top Sony Ericsson S312 nu reprezintă mare lucru. De altfel ei nici nu sunt în target-ul acestui terminal. S312 se va afla probabil în oferta de abonamente noi a operatorilor GSM şi va fi oferit, tot probabil, la un preţ atractiv.

Sony Ericsson S312

Construcţie, design

Per total şi mai ales pentru un entry level, Sony Ericsson S312 arată mai mult decât acceptabil. Ecranul de 2 inch ocupă întreaga lăţime din partea superioară a telefonului. Pare să fie destul de rezistent la eventualele şocuri şi zgârieturi dar calitatea acestuia lasă destul de mult de dorit. Afară, chiar şi în condiţii de lumină nu foarte puternică, citirea meniurilor devine aproape imposibilă.

Sony Ericsson S312Tastatura este "potrivită", dacă se poate spune aşa. Nu este nici imposibil de folosit, dar nici nu vei scrie extraordinar de repede. Butoanele pentru gestionarea apelurilor şi funcţiile soft sunt destul de înghesuite. În schimb, controller-ul, care este practic un cerc, este foarte bine făcut şi se utilizează foarte uşor.

Capacul din spate nu dispune de un sistem foarte inteligent de scoatere. Ba chiar trebuie să fii destul de insensibil şi să tragi cu forţă pentru a ajunge la baterie. Un alt neajuns este plasarea "sub capotă" a slotului M2. Pentru a ajunge la el trebuie să scoţi şi capacul şi bateria. Cu alte cuvinte, nu este de tip hot swap. Însă, în altă ordine de idei, slotul de memorie este binevenit.

Sony Ericsson S312 este foarte uşor, cântărind doar 80 de grame.

Software, multimedia

Pe partea de software nu sunt noutăţi faţă de modelele Sony Ericsson anterioare. Cei care au mai avut telefoane ale acestui producător vor recunoaşte imediat interfaţa şi organizarea meniurilor.

Player-ul multimedia, modulul FM cu RDS şi camera foto sunt elementele multimedia ale lui Sony Ericsson S31. Camera foto a fost una din surprizele plăcute. Fotografiile realizate sunt mult mai bune decât m-aş fi aşteptat din partea acestui telefon. Bineînţeles, nu sunt extraordinare, dar oricum au depăşit aşteptările.

Sony Ericsson S312 Sony Ericsson S312

 

Autonomie, concluzii

Sony Ericsson S312 nu impresionează, din păcate, nici în ceea ce priveşte autonomia. În regim de utilizare normal – câteva zeci de minute de vorbit şi câteva fotografii – se descarcă complet după aproximativ 3 zile.

Ca verdict, nu este nimic deosebit de remarcat la un telefon care nu are nimic deosebit. Cu excepţia slotului de memorie, Sony Ericsson S312 nu are puncte forte. Cel mai important aspect la el va fi preţul. Dacă va fi suficient de ieftin, ar putea avea succes. Dacă nu, va fi dat rapid uitării.

Plusuri şi minusuri

+ slot de memorie
+ dimensiuni reduse
+ fotografii mai bune decât era de aşteptat

– ecran dificil de citit în lumină
– slotul de memorie nu este hot swap

Urmărește Go4IT.ro pe Google News