Sony Ericsson Xperia Active: mens sana in corpore sano

Sony Ericsson Xperia Active: mens sana in corpore sano

Telefoanele nu mai sunt doar un simplu instrument de comunicare. Fiecare producător încearcă să acapareze anumite nişe oferind facilităţi speciale pentru satisfacerea diverselor hobby-uri. În cazul de faţă, Sony Ericsson propune smartphone-ul Xperia Active amatorilor de sporturi în aer liber.

Sony Ericsson Xperia Active

Design – nu pătrunde praf, nu pătrunde apă

Compact şi uşor (92 x 55 x 16,5mm; 111 grame), cu un corp rezistent la pătrunderile de praf şi apă în interior, complementat de accesorii dedicate (armband pentru prinderea dispozitivului pe braţ) şi cu aplicaţii speciale pentru o mulţime de activităţi fizice (jogging, ciclism, înot, drumeţii ş.a.m.d.), Sony Ericsson Xperia Active poate fi considerat un companion sportiv de nădejde.

Componentele interioare şi sloturile SIM şi microSD sunt protejate de un capac secundar etanş. Abia apoi, peste acesta, se prinde capacul de pe spate care defineşte corpul terminalului. Pachetul include şi un capac interschimbabil de rezervă.

Interfaţa microUSB şi jack-ul audio sunt şi ele protejate de două căpăcele cu garnituri ce oferă etanşeitate dispozitivului. Obiectivul camerei este bine înfundat, aşa încât spargerea sau zgârierea acestuia este puţin probabilă. Din păcate, cavitatea destul de accentuată în care este poziţionat face dificilă curăţarea lui de praf.

Sony Ericsson Xperia Active

În fine, suprafaţa frontală care acoperă ecranul beneficiază de tratament special împotriva zgârieturilor. Chiar dacă nu poartă brand-ul Gorilla Glass, aceasta s-a dovedit de calitate pe parcursul testelor, teste care au inclus şi o scăpare neintenţionată pe zgură.

Înainte de a trece la partea de hardware şi software, trebuie să spunem că Xperia Active este mai mult decât un simplu telefon rezistent la apă. El poate fi folosit cu încredere în piscină, când înoţi. Nu recomandăm totuşi utilizarea lui la adâncimi mari – la scuba diving spre exemplu.

Aşadar, iată un companion mobil căruia nu trebuie să-i porţi de grijă că se scurtcircuitează sau crapă. Atenţie însă, Xperia Active nu are şi protecţie împotriva furturilor.

Hardware şi software

Pe partea de hardware, Sony Ericsson Xperia Active nu iese cu nimic în comun, fiind un smartphone cu performanţe de clasă medie. Principalele dotări sunt:

  • Ecran capacitiv de 3 inch, 320 x 480 pixeli, tehnologie BRAVIA Engine;
  • Cameră de 5 MP, autofocus, LED Flash, video HD 720p;
  • CPU single core 1 GHz, 512 MB RAM, GPU Adreno 205;
  • 1 GB memorie internă (320 MB disponibili pentru utilizator), slot microSD (card de 2 GB inclus);
  • HSDPA, Wi-Fi (DLNA, hotspot), Bluetooth;
  • GPS, A-GPS;
  • Baterie Li-Ion 1200 mAh.

Sony Ericsson Xperia Active

Camera foto, deşi nu caută utilizatori pretenţioşi, reuşeşte să producă fotografii şi clipuri decente.

Sample photo Xperia Active

Calitatea audio, un factor important pentru cei care aleargă cu căştile pe urechi, este ireproşabilă. La fel şi player-ul Walkman preinstalat. Căştile incluse în pachet sunt şi ele de calitate. Alături de ele mai găsiţi armband-ul pentru prinderea telefonului pe braţ, o carcasă suplimentară, strap, card de 2 GB, cablu de date şi încarcător.

Software-ul este centrat în jurul sistemului Android Gingerbread, cu menţiunea că Sony Ericsson (acum doar Sony) a promis un update la Android ICS ce va avea loc în prima jumătate a acestui an.

Interfaţa de navigare poate stârni confuzii printre utilizatorii care nu au mai folosit smartphone-uri Sony Ericsson cu Android, aceasta fiind special customizată de către producător. Remarcabile sunt cele patru colţuri cu scurtături către aplicaţii, dar şi software-urile preinstalate Timescape şi Mediascape.

Sony Ericsson Xperia Active

Special pentru amatorii de sport, Xperia Active vine cu iMapMyFitness+, o aplicaţie care foloseşte receptorul GPS şi reţeaua GSM pentru a detecta precis poziţia ta în spaţiu. În funcţie de timp şi de caracteristicile tale fizice (înălţime, greutate, vârstă), se deduc şi restul parametrilor specifici unei activităţi ce implică mişcare: viteză (maximă, medie), tempo, nivel de efort, număr de calorii arse etc. Aplicaţia include şi un program de nutriţie adecvat sportivilor şi celor interesaţi de o dietă sănătoasă. Antrenamentele tale pot fi salvate şi împărtăşite cu prietenii din reţelele sociale.

Cei care doresc alternative, au la dispoziţie o mulţime de aplicaţii similare în Android Market, cele mai populare fiind Sports Tracker şi Endomondo.

Autonomie

Autonomia, în ciuda bateriei destul de modeste, de 1200 mAh, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Xperia Active duce lejer două zile utilizat inclusiv cu aplicaţiile de fitness bazate pe GPS. Sigur, vorbim de o utilizare medie de 30 de minute pe zi în acest mod, alături de convorbiri (30 de minute), muzică (o oră) şi Internet (o oră).

Sony Ericsson Xperia Active

Plusuri şi minusuri

[+] Design excelent pentru amatorii de sporturi, inclusiv înot.

[+] Cameră foto bună;

[+] Calitate audio impecabilă;

[+] Pachet bogat în accesorii: căşti in-ear, armband, strap şi carcasă suplimentară;

[+] Aplicaţii de fitness preinstalate;

[+] Autonomie satisfăcătoare;

[+] Promisiunea unui update la Android ICS;

[-] Ecranul are o rezoluţie destul de modestă (320 x 480 pixeli), totuşi acceptabilă prin prisma dimensiunii de 3 inch a diagonalei.

Sony Ericsson Xperia Active

Concluzie: Xperia Active este un smartphone care ne-a surprins într-un mod cât se poate de plăcut şi pe care îl recomandăm celor care vor să-şi monitorizeze activităţile fizice. Deşi aspectul nu este unul care să-ţi ia ochii, corpul rezistent şi etanş face toţi banii. La fel şi hardware-ul care, fără să impresioneze prin cifre şi tehnologii, îşi face treaba mai mult decât satisfăcător: poze decente, sunet excelent, navigare fluentă. Preţul la liber este în jur de 1000 de lei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News