Sony se pregăteşte pentru un viitor fără telefoane, televizoare şi echipamente audio/video

Sony se pregăteşte pentru un viitor fără telefoane, televizoare şi echipamente audio/video

Compania Sony trece printr-o perioadă dificilă, divizia sa de telefonie mobilă confruntându-se cu concurenţa acerbă a producătorilor chinezi şi devenind o piatră de moară care generează pierderi ameţitoare. Spre surprinderea tuturor, Sony a reuşit să vândă mai multe terminale Xperia decât estima şi chiar a obţinut un profit în cursul trimestrului recent încheiat, însă anul fiscal curent se va încheia tot cu pierderi mari, iar managerul Kazuo Hirai vorbeşte deja de un viitor fără telefoane, televizoare şi echipamente audio/video.

În toamna anului trecut, compania Sony a anunţat că va încheia anul fiscal curent cu pierderi de patru ori mai mari decât cele estimate şi că va înregistra cu roşu ameţitoarea sumă de 2,1 miliarde de dolari. Între timp însă, compania s-a bucurat de un interes sporit pentru terminalele Xperia în cursul ultimelor trei luni ale anului trecut, iar această evoluţie i-a permis să treacă pe profit. Cu o floare nu se face însă primăvară, iar anul fiscal se va încheia cu pierderi estimate de circa 1,4 miliarde de dolari în timp ce divizia de telefonie mobilă va rămâne o sursă de pierderi abisale care îi pune probleme managerului Kazuo Hirai.

Dezagregarea companiei Sony a început acum un an, când oficialii companiei au anunţat vânzarea diviziei de PC-uri şi transformarea diviziei de televizoare într-o entitate separată care va funcţiona ca subsidiară. Acest regretabil proces nu s-a oprit însă aici, managerul Kazuo Hirai anunţând ieri seară că şi divizia de echipamente audio şi video va părăsi structura Sony si va deveni la rândul ei doar o subsidiară. Prin această restructurare, conducerea companiei crede că fiecare dintre aceste noi subsidiare se va putea concentra pe propriile sale afaceri şi va lăsa compania-mamă să se ocupe de sectoarele care sunt încă profitabile în acest moment: PlayStation, Sony Pictures, Sony Music si divizia de senzori foto pentru camere şi terminale mobile. În urma acestei schimbări, Kazuo Hirai crede că va putea atinge un profit de 4,2 miliarde în cursul următorilor trei ani, însă schimbările nu se vor opri aici.

Managerul Sony a declarat că analizează în acest moment posibilitatea separării altor divizii din cadrul Sony, fără a da însă vreun indiciu suplimentar, şi că analizează oportunitatea vânzării subsidiarei TV precum şi pe cea a separării sau vânzării diviziei de telefonie mobilă. Compania Sony se luptă cu pierderi de mai bine de zece ani, situaţia sa fiind redresată de ocazionalele fluctuaţii pozitive, iar planul One Sony al managerului Kazuo Hirai nu pare să fi reuşit până acum să găsească o soluţie viabilă pentru redresare. Dacă acţionariatul va continua această campanie de separări şi vânzări, este posibil ca planul de redresare anunţat ieri seară să se dovedească viabil, însă în acelaşi timp, simpatizanţii companiei Sony vor vedea cum compania pe care o îndrăgesc a încetat să mai fie un gigant al electronicii de larg consum.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News