Sony Xperia E1 – revenirea butonului Walkman, pe un terminal accesibil

10.05.2014
Sony Xperia E1 - revenirea butonului Walkman, pe un terminal accesibil

Vremurile butoanelor fizice pentru controlul redării audio au apus. Sony Ericsson a promovat terminale cu această facilitate, dar el nu mai există ca producător. Muzica a rămas o prioritate pentru Sony, însă un smartphone sub brandul Walkman s-a lăsat aşteptat. Xperia E1 nu a fost prezentat ca fiind un telefon Walkman, însă a readus butonul binecunoscut. Încă de la momentul lansării am fost foarte curios să văd ce utilitate a decis producătorul să-i dea. Tind să cred că smartphone-ul de faţă este un model de test. În funcţie de cât de bine va fi primit Xperia E1 pe piaţă, Sony ar putea lansa pe viitor şi alte modele cu buton Walkman, eventual din segmentele mai scumpe.

Sony Xperia E1 - cele trei versiuni ale carcasei

Construcţie

Sony Xperia E1 este un terminal accesibil şi asta se poate observa imediat după ce l-ai scos din cutie. Plasticul este mat şi are o textură fină. Marginile sunt rotunjite şi se simte bine în mână, în ciuda faptului că pare puţin butucănos. Vă recomandăm să nu alegeţi, dacă se poate, versiunea neagră a terminalului. Ea nu are probleme în mod special, dar benzile laterale, ce ne trimit cu gândul la designul lui Xperia Z, nu ies deloc în evidenţă. Ele au o nuanţă închisă, prea puţin diferită de cea a restului carcasei. Dacă nu vă împăcaţi cu versiunea violet, cumpăraţi-o măcar pe cea cu carcasă albă.

Butonul de pornire este rotund şi amplasat la mijloc pe latura dreaptă, alături de butoanele pentru volum. Ele sunt din plastic, specific unui smartphone ieftin. Butonul Walkman au fost amplasat pe latura superioară, spre dreapta. Alături de el se află jack-ul audio. Celălalt conector al smartphone-ului, mufa microUSB, se găseşte pe latura stângă, în partea de sus. Pe spatele lui Sony Xperia E1 găsim singura cameră foto a telefonului, fără LED pentru iluminarea cadrului. Zona inferioară este dominată de o grilă.

Sony Xperia E1 - grila difuzorului

Sony s-a lăudat că acest smartphone este unul din cele mai gălăgioase ale sale. Nu am avut un aparat ca să măsurăm decibelii, însă recunoaştem că telefonul este uşor de auzit în medii zgomotoase, dacă difuzorul nu este acoperit. Avem câte ceva de spus despre el, însă. Am menţionat mai sus grila generoasă de pe spatele lui Xperia. Ei bine, difuzorul nu are aceleaşi dimensiuni. El este mult mai mic şi a fost amplasat într-o parte. Grila are mai mult un rol de design decât unul practic. În plus, este o deschidere pe unde poate intra praf sub capac.

Deşi Sony ar fi putut să păstreze butoanele tactile de sub ecran, n-a făcut-o. Ele au fost integrate în interfaţă. Deasupra panoului găsim casca, senzorul de luminozitate şi senzorul de prezenţă. Camera frontală, prezentă la Xperia E, a dispărut la Xperia E1. Am apreciat însă felul în care sticla rezistentă ce protejează ecranul iese puţin în exteriorul carcasei şi este şlefuită pe margini. Deasupra ecranului a fost pus un LED de stare, însă telefonul mai are unul sub ecran. El se aprinde doar în unele aplicaţii, cum ar fi Album şi Walkman şi redă culoarea predominantă de pe ecran.

Sony Xperia E1 - ce se ascunde sub capac

Smartphone-ul este unul accesibil, însă producătorul s-a deranjat puţin în privinţa designului şi finisajelor. Sub capac găsim o baterie de 1.700 mAh, iar sub ea se află slot-ul mini SIM. În cazul versiunii Xperia E1 dual, sub baterie sunt două slot-uri pentru SIM. Cardul microSD poate fi conectat la un slot aflat lângă baterie şi nu necesită scoaterea acesteia.

În pachet

Terminalul este livrat cu un încărcător cu mufă USB de 850 mAh, un cablu microUSB şi un headset stereo. El are o calitate audio decentă pentru cei ce nu sunt foarte pretenţioşi.

Sony Xperia E1 - accesoriile din pachet

Specificaţii

  • Ecran: 4.0”, 480×800, TFT, sticlă rezistentă
  • Sistem de operare: Android 4.3
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 200
  • Procesor: 1,2 GHz, dual core
  • GPU: Adreno 302
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 4 GB, 2 GB disponibili
  • Card: microSD
  • SIM: miniSIM
  • 3G: HSDPA 21 Mbps
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP
  • Cameră foto: 3,15 MP, focus fix
  • Filmare video: 800×600, 30 fps
  • Cameră video secundară:
  • Baterie: 1.700 mAh
  • Dimensiuni: 118 x 62 x 12 mm
  • Greutate: 122 g

Ecranul

Acesta este unul din punctele slabe ale lui Sony Xperia E1 şi n-o spun pentru că matricea ar fi TN sau are o rezoluţie mică. Da, unghiurile optime de vizibilitate sunt înguste, însă nu putem avea aşteptări prea mari de la cel mai ieftin smartphone din oferta Sony. Cât despre rezoluţie, ea este relativ decentă dacă ţinem cont de diagonala ecranului. Problema principală a ţinut de senzorul tactil. Unele atingeri mai rapide nu sunt înregistrate. În cazul unor apeluri, am fost nevoit să repet gestul pe ecran pentru răspuns, deoarece el nu a fost înregistrat. La finalul apelului, când doream să apăs pe butonul roşu, lung, mi se deschidea zona de notificări.

Sony Xperia E1 - se observă iluminarea de sub ecran

Nu pot spune că Xperia E1 este dificil de utilizat. Aceste probleme apar suficient de des pentru a fi observate. Calitatea imaginii este bună pentru o matrice TN. Culorile sunt puţin atenuate, iar contrastul nu iese în evidenţă. Luminozitatea maximă este acceptabilă în lumină naturală puternică. Aşa cum spuneam, butoanele sistemului de operare au fost mutate de sub ecran în interfaţă. Având un ecran cu rezoluţie modestă, nu cred că aceasta a fost o alegere inspirată.

Sistemul de operare şi interfaţa

Sony Xperia E1 rulează Android 4.3 cu interfaţa binecunoscută. Acesta este un plus faţă de alte smartphone-uri ieftine cu Android ce folosesc interfaţa standard a sistemului de operare. De-a lungul timpului, am observat că interfaţa folosită de Sony nu afectează performanţele terminalelor entry level. Ea aduce suficiente facilităţi pentru a o face atractivă. În zona de notificări utilizatorul poate să amplaseze două rânduri de butoane pentru comenzi rapide. Numărul de ecrane principale poate fi modificat, iar sertarul de aplicaţii are o serie întreagă de opţiuni de căutare şi ordonare. În aplicaţii, banda butoanelor de la baza ecranului este neagră, însă în interfaţă şi meniuri ea este transparentă.

Sony Xperia E1 - ecranul principal şi meniul Settings

Performanţe

Deşi foloseşte un chipset entry level de la Qualcomm, Sony Xperia E1 are performanţe decente. Snapdragon 200 este mai performant decât multe soluţii accesibile de la MediaTek sau alţi producători mai puţin cunoscuţi. În plus, rezoluţia redusă a ecranului ajută chipset-ul. În unele aplicaţii pretenţioase, smartphone-ul va avea momente în care se va bloca puţin. Nu sunt probleme însă la navigarea prin fluxul de noutăţi din Facebook sau pe diverse site-uri. Memoria limitată îşi va face simţită prezenţa în unele momente, dar sistemul de operare o optimizează destul de bine.

AnTuTu – 12.813
Vellamo HTML 5 – 1.605
Geekbench 2 – 862
3DMark 2013 Ice Storm Unlimited – 3.601
GFXBench 3.0 T-Rex onscreen – 12,8 fps

Multimedia

A sosit momentul să vorbim despre butonul Walkman pe care Sony l-a readus în atenţia noastră cu Xperia E1. După câteva încercări, am descoperit că el se comportă exact ca butonul headset-ului atunci când utilizatorul ascultă muzică. Mai precis, cu o apăsare pui pauză melodiei şi cu două apăsări consecutive mergi la melodia următoare. Când ecranul este închis, o apăsare prelungă îţi deschide ecranul de deblocare, dar cu widget-ul playerului audio vizibil. În interfaţă, o apăsare lungă porneşte aplicaţia Walkman. Vă veţi intreba de ce mai avem nevoie de acest buton dacă el se găseşte deja pe aproape orice headset. În primul rând, el are mai multe funcţii, aşa cum tocmai am văzut. Apoi, nu toţi utilizatori ascultă muzică folosind headset-ul din pachet. Dacă au o pereche de căşti standard, ei o pot folosi şi au control asupra melodiilor fără a porni ecranul.

Sony Xperia E1 - butonul Walkman de pe latura superioară

Ieşirea audio a telefonului este bună, însă este posibil ca ea să nu-i mulţumească pe cei foarte pretenţioşi. Pe de altă parte, Sony nu putea să includă cel mai bun hardware audio într-un smartphone accesibil. Aplicaţia Walkman este una din cele mai bune pentru redarea melodiilor. O spune un utilizator care-a testat multe playere gratuite. Doar unele aplicaţii contra cost vor oferi facilităţi similare cu cele oferite de Walkman. Xperia E1 va fi apreciat de cei ce ascultă multă muzică. Playerul video al smartphone-ului se descurcă destul de bine cu cele mai multe clipuri, însă nu le-a rulat pe toate. La nevoie, utilizatorul poate instala un alt player video din Play Store.

Sony Xperia E1 - aplicaţia Walkman şi ecranul pentru deblocare

Camera foto

Dacă te uiţi pe lista de specificaţii, înţelegi repede ce fel de cameră foto oferă Sony Xperia E1. Este acel modul foto cu care să bifezi prezenţa pe o fişă de dotări. Calitatea imaginii este slabă, detaliile fiind foarte estompate. Obiectivul distorsionează, iar plaja dinamică este îngustă. La interior, imaginile se transformă în pasteluri, zgomotul de imagine fiind redus, dar cu pierderea detaliilor. Filmarea este şi ea modestă. În ciuda faptului că este oferită opţiunea de filmare la rezoluţie SVGA (800×600), ea nu aduce un spor de calitate. La toate acestea se adaugă şi faptul că punctul de focus este fix.

Poză test Poză test

Filmare VGA – 6 MB

Autonomia

Folosit aproximativ o oră în fiecare zi pentru convorbiri, navigare pe Internet şi redare audio, Sony Xperia E1 oferă o autonomie de 2-3 zile. Dacă modulele 3G şi WiFi sunt active tot timpul şi utilizatorul foloseşte mai multe conturi cu push, autonomia poate să scadă la o zi.

Preţ şi disponibilitate

Cu un preţ de 600 de lei pe piaţa românească, smartphone-ul se plasează destul de bine printre celelalte modele accesibile ale producătorilor conscraţi. Modelul Xperia E1 Dual are un preţ similar.

Concluzie

Am încercat să înţeleg de ce Sony a ales să readucă butonul Walkman pe cel mai accesibil terminal din oferta companiei. Pentru cei ce ascultă multă muzică şi folosesc perechea preferată de căşti, el este cu siguranţă util. Împreună cu aplicaţia aferentă, smartphone-ul Xperia E1 poate deveni un MP3 player avansat, cu funcţiei de telefonie. Calitatea materialelor carcasei nu iese în evidenţă, însă telefonul este solid şi bine construit. De asemenea, el stă bine în mână şi poate să atragă privirile dacă alegeţi altă culoare în afară de negru.

Sony Xperia E1 - revenirea butonului Walkman

Fiind cel mai ieftin model din ofertă, Sony Xperia E1 are un ecran modest şi o cameră foto dezamăgitoare. Autonomia ar trebui să fie decentă pentru un utilizator obişnuit, iar difuzorul puternic de pe spate va fi uşor remarcat. Preţul smartphone-ului este competitiv în segmentul entry level, iar intrarea lui în oferta unui operator de telefonie îl poate face şi mai atractiv pentru cei ce doresc un terminal ieftin cu care să asculte muzica preferată.

Părţi pozitive

buton Walkman cu funcţii utile
performanţe bune pentru segmentul entry level
difuzor puternic
compact şi bine finisat

Părţi negative

camera foto
puţină memorie RAM
unele probleme cu panoul tactil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News