Sony Xperia i1 ‘Honami’ – primul smartphone cu funcţie de filmare 4K?

Sony Xperia i1 'Honami' - primul smartphone cu funcţie de filmare 4K?

Cu nume de cod Honami, noul vârf de gamă Sony promite performanţe foto impresionante, dar şi ceva în plus faţă de competitorii Nokia 808 PureView şi Lumia 1020. Acel ceva ar putea fi funcţia de filmare cu rezoluţie 4K, introdusă în premieră pe un dispozitiv din categoria smartphone.

Sony Xperia i1 'Honami' - primul smartphone cu funcţie de filmare 4K?

Astfel, dacă slide-urile de prezentare încărcate în paginile reţelei de socializare Weibo se dovedesc a a fi autentice, utilizatorii Sony Xperia i1 vor fi primii care se pot lăuda cu filmuleţe 4K obţinute cu telefonul mobil. Performanţa ar urma să fie atinsă cu ajutorul chipsetului Snapdragon 800, cunoscut drept primul procesor SoC capabil să înregistreze şi să redea material video în format 4K/30fps (3840×2160), respectiv 2K/60fps (2560 x 2048). În mod surprinzător, rezoluţia anunţată pentru funcţia de filmare oferită de Sony Xperia i1 este puţin în afara formatului 4K, respectiv 4000×2000 pixeli.

Tipul de compresie video şi rata de eşantionare este un alt aspect care trebuie lămurit. Ştiind că secvenţele video la rezoluţie 4K conţin de 4 ori mai multe detalii decât cele filmate la rezoluţie Full HD, spaţiul ocupat în memoria dispozitivului poate fi o reală problemă, dacă algoritmul de compresie foloseşte o rată de eşationare prea mare. Pe de altă parte, aplicarea unei compresii prea conservatoare în idea de a reduce dimensiunea fişierelor rezultate poate avea consecinţe nedorite asupra calităţii imaginii, anulând practic beneficiile rezoluţiei mărite.

Ţinând cont de entuziasmul afişat de Sony pentru noua gamă de televizoare 4K, lansarea unui smartphone 4K este ca şi inevitabilă, iar modelul Sony Xperia i1 ‘Honami’ pare să fie un canditat ideal pentru acest rol.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult