Sony Xperia Z – Android-ul din sticlă cu ecran full HD

Sony Xperia Z - Android-ul din sticlă cu ecran full HD

Unul dintre dispozitivele care au strălucit anul acesta la CES a fost Sony Xperia Z. El face parte dintr-o ligă foarte selectă la momentul actual: aceea a telefoanelor mobile cu ecrane full HD. Sony a făcut multe eforturi pentru ca terminalul lor de top să ajungă în centrul atenţiei. Designul are un rol important aici, însă şi hardware-ul lui Xperia Z iese în faţă. Vom vedea în continuare ce impresii ne-a lăsat monilitul din sticlă.

Sony Xperia Z - ecran de 5” cu rezoluţie full HD

Construcţie

Indiferent de culoarea carcasei, Xperia Z impresionează la prima vedere. Producătorul a pus câte un panou de sticlă rezistentă pe ambele feţe ale smartphone-ului. În cazul unui impact foarte dur cu solul, o folie aplicată pe sticlă va menţine bucăţile sparte. Un prim lucru care iese în evidenţă atunci când admiri telefonul este butonul de pornire. Acesta este mare, argintiu şi amplasat pe latura din dreapta, într-un loc destul de comod pentru mână. Când ai versiunea neagră a lui Xperia Z, butonul te ajută să orientezi telefonul atunci când îl iei în mână. Sub acest buton de pornire se găseşte butonul pentru volum, subţire şi foarte fin lucrat. Aşa cum se poate observa, lipseşte declanşatorul pentru camera foto.

Niciun port sau conector al lui Sony Xperia Z nu este vizibil. Toate sunt acoperite cu capace de plastic, dotate cu mici garnituri de cauciuc. Xperia Z este un smartphone rezistent la apă şi praf, conform standardului IP67. El poate să supravieţuiască la 1 m adâncime timp de 30 de minute. Pe latura din stânga avem slot-ul microSD şi conectorul microUSB, pe latura superioară a fost amplasat jack-ul audio, iar pe latura din dreapta, lână butonul de pornire, se află slot-ul microSIM. Cartela se introduce în telefon cu ajutorul unei tăviţe de plastic.

Sony Xperia Z - un terminal cu un design foarte atrăgător

S-ar putea să existe utilizatori care să nu fie de acord cu toate acele capace care trebuie desfăcute de fiecare dată când pui telefonul la încărcat sau conectezi headset-ul. Trebuie spus că acele capace sunt fixate de carcasă cu o bandă de plastic flexibilă ce pare foarte rezistentă. Pentru simetrie, casca şi microfonul de pe faţa lui Sony Xperia Z sunt amplasate în spatele unor grile foarte mici. La o examinare atentă se poate observa că perforaţiile ei sunt foarte fine şi precis realizate. Difuzorul smartphone-ului se află pe latura din dreapta, în partea de jos. El are un volum maxim mediocru, dar trebuie să ţinem cont că este rezistent la apă. Microfoanele telefonului sunt amplasate pe latura inferioară şi pe spate, lângă camera foto.

Pe latura stângă a terminalului se pot observa două contacte metalice. Ele sunt folosite pentru încărcarea bateriei atunci când Xperia Z este pus într-un dock compatibil. În cazul în care cineva doreşte să susţină telefonul cu lanyard, în colţul din dreapta jos al carcasei se găseşte o buclă pentru aceasta. Un abţibild de pe spatele smartphone-ului ne indică unde se află modulul NFC. Sony Xperia Z are imprimate pe latura inferioară şi în partea de jos a capacului de pe spate o serie de coduri de bare şi numere de identificare. Ele nu sunt deranjante, nici chiar în cazul carcasei de culoare neagră.

Sony Xperia Z - headset-ul de calitate din pachet

În pachet

Smartphone-ul de la Sony este livrat într-o cutie de mici dimensiuni. Ea include un cablu microUSB, o încărcător de priză cu mufă USB ce oferă un curent de 1,5 A şi un headset stereo MH-EX300AP. Acesta din urmă este de tip in-ear, însă are difuzoare clasice de 13 mm, iar sunetul este direcţionat printr-un canal. Vom vorbi ulterior de calitatea sunetului.

Specificaţii

  • Ecran: 5”, 1080×1920, TFT LCD
  • Sistem de operare: Android 4.1.2
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ 8064
  • Procesor: 1,5 GHz, quad core Krait
  • GPU: Adreno 320
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB, 12 GB accesibil
  • Card: microSD
  • LTE/3G: Cat. 3 / HSDPA 42 Mbps
  • WiFi: 802.11a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP
  • USB: microUSB cu MHL
  • Cameră foto: 13 MP, autofocus, LED
  • Filmare video: 1920×1080, 30 fps, focalizare continuă, stabilizare digitală
  • Cameră video secundară: 2,2 MP, 1080p cu 30 fps
  • Baterie: 2.330 mAh
  • Dimensiuni: 139 x 71 x 7,8 mm
  • Greutate: 146 g

Sony Xperia Z - capace cu garnituri

Ecranul

Sony Xperia Z avea posibilitatea să strălucească la acest capitol. Ecranul din dotare este unul impresionant din punct de vedere al rezoluţiei şi al sharpness-ului. Din păcate, el are şi puncte slabe. Cu o densitate de pixeli de 443 ppi şi Bravia Engine 2, imaginile şi textul sunt foarte fine, chiar şi atunci când priviţi telefonul de aproape. Un coating foarte bun reduce mult reflexiile luminoase, iar ecranul este foarte vizibil în soare puternic. Când luminozitatea ecranului este maximă, negrul este puţin luminos, iar contrastul este mai mic decât al altor terminale de top de pe piaţă. Culorile nu sunt atât de vii precum am fi vrut, iar orice panou AMOLED va arăta mult mai bine decât cel al lui Xperia Z. Pe de altă parte, cei care nu apreciază culorile suprasaturate se vor înţelege bine cu acest ecran.

Principala problemă a ecranului lui Sony Xperia Z este legată de unghiurile de vizibilitate. Ecranul arată bine atunci când îl priveşti direct. Dacă ieşi dintr-un unghi de 90 de grade, orizontal sau vertical, culorile devin şterse, iar contrastul scade foarte puternic. Şi mai trist este faptul că Sony a folosit două panouri diferite pentru Xperia Z. Modelele vândute în Japonia au un ecran ceva mai bun, cu unghiuri de vizibilitate mai bune. El nu este de tip IPS ori AMOLED, însă culorile arată mai bine atunci când ecranul este privit din unghi.

Sony Xperia Z - un ecran cu o densitate mare pixeli

Am avut posibilitatea să vedem la MWC 2013 cei doi rivali actuali ai lui Sony Xperia Z, telefoanele HTC One şi LG Optimus G Pro. Amândouă aveau panouri mai bune, cel puţin la prima vedere, decât ale topului de gamă Sony. Samsung Galaxy S IV este aşteptat în curând şi cu siguranţă că va avea tot un panoul Full HD impresionant. De-a lungul timpului am fost surprinşi de încăpăţânarea Sony de-a folosi panouri modeste. Este adevărat că ele nu arată rău deloc, dar de fiecare dată au fost eclipsate de ceea ce oferă competiţia.

Sistemul de operare şi performanţele

Cu un hardware de ultimă generaţie, Sony Xperia Z se mişcă aproape impecabil. Sistemul de operare rulat este Android 4.1.2 şi este prima dată când vedem această versiune pe un terminal Sony. Producătorul a ales să păstreze tot o interfaţă minimalistă şi are o mare bilă albă la acest capitol. Ecranul pentru deblocare este puţin diferit de cel de pe modelele cu ICS. Deblocarea se face cu un gest vertical, de sus în jos sau de jos în sus. În jumătatea superioară a ecranului se află slider-ul orizontal cu care eram obişnuiţi până acum, însă el deschide acum playerul audio sau camera foto. Din păcate, el nu poate fi folosit bine dacă telefonul este manevrat cu o singură mână.

Sony Xperia Z are o interfaţă minimalistă pentru Android

Interfaţa lui Xperia Z are cinci ecrane principale. O atingere prelungită pe unul din ele activează meniul aferent în care pot fi şterse sau adăugate alte ecrane şi pot fi adăugate widget-uri. Trecerea de la un ecran la altul se face printr-un subtil efect 3D. La baza ecranului găsim patru aplicaţii sau folder-e de aplicaţii fixe. Zona de notificări include patru comutatoare pentru sunet, Bluetooth, WiFi şi date, precum şi un buton rapid pentru setări. Sony Xperia Z nu mai are butoane fizice, sub ecran. Cele trei butoane sunt acum integrate la baza ecranului.

AnTuTu – 20715
Quadrant – 7759
Vellamo HTML5 – 2209

Browser-ul

Sistemul de operare Android 4.1.2 vine cu un nou browser standard – versiunea mobilă a lui Google Chrome, care putea fi instalată până acum din magazinul Play. Din multe puncte de vedere, acest browser este unul din cele mai bune de pe piaţă. În plus, el are avantajul că poate fi sincronizat cu versiunea desktop pe care o foloseşte utilizatorul. Chrome pentru Android oferă navigare prin tab-uri, navigare în mod incognito şi trimiterea unui link de pe telefon către versiunea desktop şi invers.

Multimedia

Pentru Android 4.1.2, Sony a pregătit câteva modificări la nivel de software. Galeria standard Android a fost eliminată şi înlocuită cu Album, care afişează thumbnail-uri ce poti fi redimensionate prin pinch-and-zoom. Cei care folosesc funcţia de geotagging a imaginilor vor putea să le vadă localizat, fie pe o hartă clasică, fie pe un glob pământesc 3D. Playerul video al lui Xperia Z se numeşte acum Movies şi oferă un suport foarte bun pentru aproape toate codec-urile cunoscute. Interfaţa este minimalistă, iar aplicaţia foloseşte serverele Gracenote pentru a descărca informaţii despre clipurile redate.

Sony Xperia Z - ecran foarte vizibil în lumină puternică

Walkman

Sony deţine brand-ul Walkman, pe care l-a portat în foarte multe aplicaţii şi dispozitive. Playerul audio are acest nume de când producătorul japonez a început să deţină exclusiv Sony Ericsson. Interfaţa seamănă cu cea pe care am văzut-o şi la modele anterioare, însă are acum câteva efecte audio în plus. Atunci când playerul este pornit şi rulează, el poate fi controlat cu un widget în ecranul de deblocare. Ieşirea audio a telefonului este excelentă, iar headset-ul inclus în pachet o va pune în valoare. Acesta are mici probleme cu redarea înaltelor, însă are o fidelitate peste medie şi un volum bun.

Camera foto

Un prim lucru care se remarcă atunci când deschizi aplicaţia camerei foto este prezenţa a două butoane pe latura din dreapta. Alături de declanşator se află acum şi un buton dedicat pentru filmare. Atunci când filmezi, poţi apăsa declanşatorul ca să salvezi o imagine. Aplicaţia oferă o serie întreagă de facilităţi, cu ar fi smile shutter şi HDR. Unul din modurile ce poate fi selectat este Superior Auto, care se hazardează să recunoască tipul scenei şi să modifice setările corespunzător. Utilizatorul mai are aici acces la niciun parametru. În acest mod, rezoluţia imaginilor va fi de 12 MP. În modul Auto standard, utilizatorul poate ajusta anumite funcţii.

Poză 13 MP Poză 13 MP
Macro Interior, fără blitz
Interior, cu blitz Interior, fără blitz

Calitatea imaginilor capturate cu Sony Xperia Z la rezoluţie maximă este comparabilă cu cea a altor telefoane de top de la momentul lansării. Senzorul cu mulţi megapixeli oferă imagini cu destul de mult zgomot, însă detaliile sunt bine redate. În unele cazuri, camerele foto de top cu 8 MP, cum ar fi cea a lui Galaxy S III sau Lumia 920 se vor descurca mai bine decât Xperia Z. Dacă redimensionaţi pozele cu rezoluţia de 4128×3096 pixeli, imaginea rezultată va fi destul de atractivă. În condiţii de lumină slabă, zgomotul devine foarte puternic şi detaliile au mult de suferit. În modul macro, lentila permite focalizarea la o distanţă minimă de aproximativ 10 cm.

Clip 1080p – 76 MB

Autonomia

La o utilizare intensă, cu conexiunea 3G activată şi sincronizare automată pe mail şi Facebook, cu două ore de browsing, două ore de redare audio şi o oră de jocuri, bateria lui Sony Xperia Z poate să ţină zi întreagă. Cu o utilizare uşoară, în timpul căreia au fost activate setările Stamina mode şi Location-based Wi-Fi, bateria s-a descărcat în două zile şi jumătate. El a fost folosit o jumătate de oră pe zi pentru apeluri, o oră pentru navigare pe Internet folosind conexiunea wireless sau cea 3G şi o oră pentru redare audio.

Sony Xperia Z - carcasă de 7,9 mm

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia Z va ajunge în curând, pe canale oficiale, pe piaţa din România. Preţul său la liber va fi de 600-650 €.

Concluzie

Din multe puncte de vedere, Sony Xperia Z este un terminal spectaculos. Designul monolitic pare să fie minimalist, însă atenţia la detalii a inginerilor de la Sony a fost specific japoneză. Mai multe elemente ale carcasei sugerează procese de producţie foarte fine. În plus, carcasa este rezistentă la apă şi praf, o facilitate ce poate fi importantă pentru unii utilizatori. Ce-i drept ea vine cu un mic dezavantaj: capacele pe care trebuie să le desfaci pentru a ajunge la conectori.

Din punct de vedere al performanţei, Sony Xperia Z este un performer redutabil la momentul redactării acestui material. El stă în top alături de alte smartphone-uri high end. Sistemul de operare Jelly Bean are o interfaţă minimalistă, dar care oferă o serie întreagă de funcţii noi. Acestea fiind spuse, Xperia Z este un smartphone foarte rapid.

Sony Xperia Z - multă atenţie la detalii

Călcâiul lui Ahile este ecranul. La prima vedere, el va impresiona prin claritate şi densitatea de pixeli. În plus, este foarte vizibil în lumină puternică. Din păcate, unghiurile de vizibilitate sunt reduse, iar culorile nu sunt atât de vii precum ne-am fi dorit. Dacă Sony ar fi folosit un panou mai bun, Xperia Z ar fi devenit foarte repede unul dintre cele mai dorite smartphone-uri cu ecran full HD. Preţul iniţial al telefonului este competitiv şi ne aşteptăm să scadă puţin odată cu apariţia altor competitori.

Părţi pozitive

design spectaculos, cu multă atenţie la detalii
rezistent la apă şi praf
hardware performant
Android Jelly Bean cu interfaţă minimalistă
cameră foto capabilă
autonomie bună
headset de calitate în pachet

Părţi negative

unghiurile de vizibilitate ale ecranului sunt reduse
culorile nu sunt destul de vii
difuzorul are un volum modest

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult