Sony Xperia Z1 Compact – în căutarea smartphone-ului perfect cu Android

Sony Xperia Z1 Compact - în căutarea smartphone-ului perfect cu Android

Nu ştiu câţi se aşteptau că acest smartphone să se numească Sony Xperia Z1 Compact. În Japonia el a fost lansat cu numele Xperia Z1f, însă aceasta nu era o opţiune pentru piaţa internaţională. Cei mai mulţi, inclusiv subsemnatul ar fi pariat pe denumirea Xperia Z1 mini. De ce? El urma, în teorie cel puţin, să concureze cu Galaxy S4 Mini şi One Mini. Sony nu a dorit să fie văzut ca un concurent al smartphone-urilor de la Samsung şi HTC. Noul Xperia Z1 Compact este într-o clasă a a sa şi vom explica în continuare de ce.

Sony Xperia Z1 Compact - topul de gamă intrat la apă

Construcţie

Dacă ai văzut un Sony Xperia Z1, atunci se poate spune că l-ai văzut şi pe Xperia Z1 Compact. Cei ce nu sunt familiari cu dimensiunile modelelor ar putea să le confunde. Construcţia este aproape identică şi este una excelentă. La fel ca fratele mai mare, modelul compact are o ramă metalică dintr-o singură bucată. Ecranul telefonului este acoperit cu sticlă rezistentă, protejată la rândul ei de o folie aplicată din fabrică. În partea din spate nu mai avem sticlă, ci un capac din plastic, însă şi acesta este protejat cu o folie. Carcasa este rezistentă la apă, iar cei ce doresc mai multe detalii pot căuta informaţii despre certificarea IP 58. Conectorii şi slot-urile sunt protejate de capace cu garnitură de cauciuc. Excepţie face jack-ul audio. El nu are nevoie de capac, însă producătorul nu recomandă folosirea lui timp de 30 minute după ce telefonul a fost scos din apă.

Butoanele lui Sony Xperia Z1 Compact sunt amplasate pe latura dreaptă. Butonul de pornire şi cele pentru volum sunt foarte uşor de apăsat, fiind amplasate în dreptul degetului mare. Mi-ar fi plăcut ca între ele să fi fost lăsat un spaţiu puţin mai mare. Butonul dedicat pentru camera foto este puţin cam mic. În comparaţie cu Xperia Z1, capacele cu garnitură sunt amplasate doar pe latura stângă. Difuzorul terminalului se află în spatele unei grile de pe latura inferioară, alături de un microfon.

Dacă ne uităm cu atenţie la zona de deasupra ecranului, putem să de dăm seama cu ce a fost umplut acel spaţiu şi să înţelegem spre exemplu de ce mufa audio a fost pusă în acea poziţie. Spaţiul este ocupat, de la stânga spre dreapta de mufa microUSB, mufa audio, casca şi microfonul secundar, modulul foto principal şi respectiv camera frontală. Fanta îngustă din faţă, unde se află casca, adăposteşte şi LED-ul de stare. Acesta luminează întreaga deschidere şi o face destul de bine, fiind vizibil din aproape orice unghi. Din păcate, el nu este vizibil şi prin fanta de pe spate, unde se află cel de-al doilea microfon al lui Xperia Z1 Compact.

Sony Xperia Z1 Compact - butoanele pe o singură latură

Un smartphone cu dimensiuni aproape perfecte

Telefonul are un ecran de 4.3” şi asta înseamnă că el stă foarte bine în mână. Se vede că Sony s-a chinuit puţin să pună cam tot ce era mai bun pe piaţă într-un format atât de mic. Telefonul are o grosime de 9,5 mm, mai mare decât a multor terminale de top de la ora actuală. În plus, rama laterală a ecranului este destul de groasă. Cu toate acestea Xperia Z1 Compactă stă foarte bine în mână, iar degetul mare poate acoperi întreg ecranul fără să schimbi poziţia telefonului. Da, iPhone 5 are un format puţin mai ergonomic, dar şi ecranul are o diagonală mai mică. Din cele de mai sus şi din cele pe care le vom vedea în continuare, vom observa că telefonul de la Sony reprezintă o alternativă viabilă pentru cei ce doresc formatul iPhone-ului, dar cu sistemul de operare Android.

Xperia Z1 Compact comparat cu iPhone 5

În pachet

Din păcate, telefonul testat de noi nu a venit într-un pachet comercial şi nu putem spune nimic în legătură cu headset-ul oferit de Sony. În pachet am găsit doar un încărcător de 1,5 A şi un cablu microUSB.

Specificaţii

  • Ecran: 4.3”, 720×1280, Triluminous
  • Sistem de operare: Android 4.3 (viitor upgrade la 4.4.2)
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800
  • Procesor: 2,2 GHz, quad core, Krait 400
  • GPU: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB (11,7 GB disponibili)
  • Card: microSD
  • 3G/4G: HSDPA 42 Mbps / Cat.4 100 Mbps
  • WiFi: 802.11a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP
  • GPS: da, cu suport GLONASS
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 20,7 MP, 1/2.3”, autofocus, LED
  • Filmare video: 1920×1080, 30 fps, HDR
  • Cameră video secundară: 2 MP, filmare 1080p
  • Altele: rezistent la apa (IP58), NFC
  • Baterie: 2.300 mAh
  • Dimensiuni: 127 x 65 x 9,5 mm
  • Greutate: 137 g

Sony Xperia Z1 Compact - capacele cu garnituri

Ecranul

Nu ne place s-o spunem, dar Sony nu s-a ridicat până acum la nivelul concurenţei în ceea ce priveşte ecranul. Panourile folosite pentru topurile de gamă au culori foarte bune, luminozitate şi contrast peste medie, însă unghiurile de vizibilitate lasă de dorit. Puse alături de panouri AMOLED sau IPS, ele pot părea inferioare unui ochi neformat. Xperia Z1 Compact stă mult mai bine decât modelele anterioare. Doar atunci când panoul este privit din unghiuri extreme imagine devine uşor ştearsă.

Rezoluţia de 720×1280 pixeli nu trebuie criticată. Acest ecran are o densitate mai mare de pixeli decât a ecranul lui iPhone 5S. Ochiul utilizatorului de rând nu poate diferenţia pixelii pe ecran, iar acest lucru este suficient pentru aproape orice aplicaţie. Producătorii vor continua să vină cu ecrane cu densităţi mai mari de pixeli, însă utilitatea lor devine îndoielnică de la un anumit punct. În plus, o rezoluţie mai mare va necesita o putere de procesare grafică mai mare în jocuri.

Ecranul acestui smartphone poate fi folosit cu mănuşi. Această facilitate nu este însă disponibilă tot timpul. Ea trebuie accesată din meniul Settings dedicat ecranului. Când utilizatorul alege iluminarea automată a ecranului în funcţie de lumina ambientală, profilul oferit de producător nu este atât de agresiv ca la alte modele de top testate. Nu vă veţi bucura de calitatea imaginii ecranului dacă nu-l dezactivaţi.

Sony Xperia Z1 Compact are un ecran demn de un top de gamă

Sistemul de operare

Smartphone-ul Sony Xperia Z1 Compact rulează sistemul de operare Android 4.3 cu o interfaţă personalizată. Aceasta este destul de minimalistă şi am apreciat-o şi la alte modele ale producătorului. Opţiunile pentru ordonarea aplicaţiilor în sertarul cu aplicaţii sunt accesibile cu un gest de la marginea din stânga a ecranului. Meniul Settings are un fundal alb, o structură clasică şi vine cu o serie întreagă de opţiuni în plus. Se remarcă cele pentru Power Management şi cele ce asigură conectivitatea cu diverse accesorii şi dispozitive Sony.

Smartphone-ul vine cu câteva aplicaţii interesante preinstalate. Printre ele se numără Pixlr Exress, Sketch, Socialife şi Reader by Sony. Xperia Z1 Compact este un terminal certificat PlayStation şi are acces la portalul PlayStation Mobile. De asemenea, utilizatorii pot accesa serviciul Xperia Care şi portalul de aplicaţii Sony Select.

Xperia Z1 Compact - difuzorul şi microfonul sunt în spatele grilei

Performanţe

Cu cel mai performant chipset de pe piaţă, era de aşteptat ca smartphone-ul Xperia Z1 Compact să domine în testele sintetice. Cu greu găseşi to aplicaţie sau joc care să ruleze greu pe acest terminal. Atunci când am rulat testele, carcasa s-a încălzit puţin în partea din spate, un comportament normal ţinând cont că adăposteşte un procesor quad core cu frecvenţa maximă de 2,2 GHz. Mai jos găsiţi o listă cu testele de performanţă rulate de Sony Xperia Z1 Compact.

Vellamo HTML5 – 2.994
AnTuTu – 34.483
Quadrant – 21.466
GFXBench T-Rex (onscreen / offscreen) – 34 fps / 22 fps
3DMark Ice Storm Unlimited – 19.312
Geekbench 2 – 4.106
Browsermark 2 – 2.515

Sony Xperia Z1 Compact - interfaţa

Multimedia

Performanţele multimedia ale smartphone-ului sunt în principiu indentice cu cele ale modelului mai mare testat anul trecut. Playerele video şi audio sunt foarte capabile. Sunt sigur că utilizatorii pasionaţii de muzică vor aprecia facilităţile Walkman. Ieşirea audio este excelentă, însă volumul maxim nu este foarte puternic. Difuzorul integrat nu se remarcă nici el la capitolul volum. Acesta era un lucru oarecum de aşteptat, deoarece vorbim despre un difuzor rezistent la apă. În medii zgomotoase este posibil să mai pierdeţi un apel sau două. În plus, convorbirile purtate cu difuzorul activ nu sunt chiar atât de clare.

Camera foto

Sony Xperia Z1 Compact vine cu modulul foto oferit de topul de gamă. Producătorul nu a redus numărul funcţiilor şi nu a impus vreo limitare, aşa cum a făcut HTC în cazul lui One mini. Teoretic, avem parte de aceleaşi performanţe foto oferite de Xperia Z1. Nu-mi place s-o spun, dar camera foto cu senzor de 20,7 MP de la Sony promite mult, dar nu se comportă pe măsură. Avem acelaşi zgomot de imagine puternic, specific unor pixeli foarte mici. Calitatea imaginii în condiţii de lumină slabă este modestă. În plus, utilizatorii chiar nu au nevoie de imagini de 20 MP.

Sony Xperia Z1 Compact - modul Manual

Ar fi fost de apreciat dacă Sony călca puţin pe urmele Nokia, oferind o imagine cu rezoluţie mai mică, dar cu o calitate foto foarte bună, obţinută prin tehnici avansate de procesare. Modul Manual este interesant, însă ajustările oferite sunt limitate. Filmarea are o calitate bună, dată fiind rata de compresie mare de 17-18 Mbps în cazul clipurilor 1080p. Stabilizarea SteadyShot de care dispune telefonul este de tip digital şi va îngusta câmpul vizual atunci când este activată.

Auto, ISO 50, F2.0, 1/100 s, 8 MP Auto, ISO 80, F2.0, 1/50 s, 8 MP
Manual, ISO 64, F2.0, 1/100 s, 20 MP Manual, ISO 50, F2.0, 1/32 s, 8 MP
ISO 250, F2.0, 1/50 s, 8 MP ISO 800, F2.0, 1/8 s, 8 MP

Filmare 1920×1080 fără stabilizare – 61 MB
Filmare 1280×720 cu HDR – 53 MB

Autonomia

Performanţele la acest capitol depind foarte mult de nevoile fiecărui utilizator. Testele realizate de noi pot fi doar orientative pentru cei ce folosesc diferit smartphone-ul. Într-un test de anduranţă realizat cu Xperia Z1 Compact, bateria de 2.300 mAh s-a descărcat după patru zile şi jumătate. În această perioadă, terminalul a fost folosit o oră pe zi pentru apeluri şi navigare pe Internet folosind conexiunile WiFi şi 3G. Luminozitatea ecranului a fost setată pe modul auto. Folosit intens, cu mai multe conturi cu push, smartphone-ul necesită reîncărcare spre finalul celei de-a doua zi. Cu luminozitate ecranului fixată la 70%, smartphone-ul de la Sony a redat un film 720p timp de 13 ore, fiind folosită o pereche de căşti pentru sunet.

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia Z1 Compact a început să-şi facă apariţia pe unele pieţe din Europa, aşa încât ar trebui să ajungă în curând şi la noi. Conform producătorului, modelul de faţă ar trebui să se plaseze din punct de vedere al preţului între Xperia Z şi Xperia Z1. El ar putea costa aproximativ 2.000 lei, un preţ mai mult decât competitiv dacă ne gândim la faptul că este un top de gamă compact.

Sony Xperia Z1 Compact - mufa audio nu are nevoie de capac

Concluzie

Conceptul de smartphone perfect este atât de personal încât este foarte greu să dau un verdict în cazul lui Sony Xperia Z1 Compact. Din multe puncte de vedere el poate fi considerat la ora actuală smartphone-ul perfect cu Android. Telefonul are cel mai performant chipset de pe piaţă, vine dotat cu un ecran excelent, are o carcasă bine construită şi rezistentă la apă, oferă o autonomie bună şi stă foarte bine în mână.

Pe de altă parte, camera foto nu impresionează, în mod special datorită numărului mare de MP ai senzorului. Trecând peste asta, Sony Xperia Z1 Compact oferă o experienţă excelentă utilizatorului ce doreşte un smartphone performant, dar cu ecran mai mic. Preţul este şi el destul de atractiv, ţinând cont că terminalul de faţă are performanţe similare cu ale lui Galaxy Note 3 de la Samsung. Am găsit oare smartphone-ul perfect? Nu ştiu, dar cred că suntem pe-aproape.

Sony Xperia Z1 Compact - recomandat de Go4it.ro

Părţi pozitive

smartphone foarte performant
ecran cu o calitate bună a imaginii
carcasă rezistentă la apă şi praf
uşor de folosit cu o singură mână
autonomie bună

Părţi negative

camera foto nu impresionează

Urmărește Go4IT.ro pe Google News