Sony Xperia Z3 review

09.10.2014
Sony Xperia Z3 review
Captură foto şi video

Sony Xperia Z3 foloseşte un senzor Exmor RS de 1/2,3” cu rezoluţie de 20 MP, la fel ca predecesorii săi Z1 şi Z2. Unul dintre cele mai mari modele de senzor implementate pe un telefon mobil, acesta este depăşit doar de modulele foto din Nokia 808 PureView şi Nokia Lumia 1020. Senzorul este însoţit de un obiectiv luminos cu diafragmă F/2.0, această combinaţie promiţând o captură foto performantă.

Sony Xperia Z3: camera foto cu senzor de 20,7 MP şi obiectivul din seria G cu F/2.0

După cum se observă din imaginile ataşate, camera foto din Xperia Z3 stă bine la multe capitole. Captura se remarcă prin culorile naturale frumoase, contrastul şi luminozitatea bune, expunerea corectă şi dinamica suficient de amplă. Nivelul zgomotului de imagine este cam mare, acesta afectând din fericire doar luminanţa, nu şi mult mai deranjanta crominanţă. Obiectivul se remarcă prin distorsiunile şi aberaţiile reduse, chiar şi colţurile extreme ale imaginilor având o claritate suficient de bună.

Din păcate, Sony ratează lamentabil să exploateze potenţialul bun al perechii senzor-obiectiv şi foloseşte aceeaşi procesare mediocră ca până acum. Combinaţia dintre algoritmul nesatisfăcător de filtrare a zgomotului şi  rutinele agresive de sharpening generează imagini sub aşteptări, acestea remarcându-se negativ prin exagerarea vizibil artificială a detaliilor, prin zgomotul de imagine insuficient de bine filtrat şi, ocazional, prin apariţia unor zone în care post-procesarea dă rateu iar imaginea pare mâzgălită.

Comportamentul în lumină slabă este neaşteptat de bun, camera reuşind să obţină timpi de expunere suficient de mici fără a urca sensibilitatea mai sus de ISO 1600 si fără a beneficia de ajutorul unui sistem de stabilizare optic. Deşi claritatea imaginilor este mai mult decât mulţumitoare la o primă vedere, problemele de procesare reclamate la captura diurnă sunt mult accentuate de nivelul mai ridicat de zgomot, iar slăbiciunea algoritmilor de procesare folosiţi de Sony este şi mai evidentă.

La fel ca Nokia, Sony s-a gândit să fructifice rezoluţia mare a senzorului şi să folosească un mod de oversampling. Modul Inteligent Auto capturează imagini la o rezoluţie de 8 MP, însă, cum Sony nu a dezvăluit dacă a implementat vreun algoritm specializat de procesare, probabil că Xperia Z3 face doar o simplă redimensionare. Japonezii nu au exploatat suficient de bine nici ideea zoom-ului fără pierderi de calitate prin decuparea unei porţiuni din senzor pe care am văzut-o la lucru pe Lumia 1020 sau Lumia 930. Camera oferă o astfel de facilitate în modul de lucru Inteligent Auto, însă nivelul de zoom nu este blocat doar în gama non-destructivă, iar punctul de trecere la oribilul zoom-ul digital nu este semnalizat corespunzător şi va genera multe rateuri.

Din fericire, captura video nu suferă de aceste deficienţe, cadrele fluxurilor video fiind lipsite de agresiva procesare şi artefactele neplăcute provocate de aceasta. Fluxul video oferă culori frumoase, un nivel bun de detalii şi o focalizare continuă precisă şi rapidă, singurele deficienţe fiind supra-expunerea ocazională şi unele mici artefacte de compresie. Xperia Z3 oferă şi captură video la rezoluţie UHD şi bitrate de 60 Mbps, însă aceasta suferă de aceeaşi problemă ca la Xperia Z2: supraîncălzirea şi oprirea automată a înregistrării după 6-7 minute.

Eşantion video Full HD (ZIP, 172MB)

Eşantion video UHD (ZIP, 282MB)

Aplicaţia camerei foto se remarcă viteza bună de focalizare şi prin multitudinea de moduri suplimentare de captură, lista acestora incluzând filmare cu încetinitorul (720p/120), captură foto în rafală cu Best Shot, Panorama şi streaming direct către YouTube sau Facebook. Posibilităţile de control avansat a capturii foto sunt însă destul de limitate, aplicaţia oferind doar opţiuni pentru ajustarea sensibilităţii, a balansului de alb şi a modului de măsurare a expunerii.

Camera oferă şi o gamă variată de şabloane pentru captură (peisaj, nocturn, sportiv etc), însă acestea sunt accesibile doar atunci când camera este setată pe captura la 8 MP (cum sau fără Inteligent Auto).

Părţi pozitive

dimensiuni şi design
autonomie excelentă
ecran
performanţe software
redare media
carcasă rezistentă la praf şi apă

Părţi negative

cameră foto subminată de procesarea slabă
preţ
fidelitatea neimpresionantă a difuzoarelor
carcasă alunecoasă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News