StoreDot a prezentat prototipul unei baterii pentru telefon care se încarcă în 30 de secunde

StoreDot a prezentat prototipul unei baterii pentru telefon care se încarcă în 30 de secunde

Ecranele cu acurateţe coloristică mai bună şi densitate mai mare, procesoarele mai puternice sau camerele foto îmbunătăţite implementate în telefoanele mobile reprezintă nişte paşi atractivi pentru potenţialii cumpărători, însă toate aceste componente pun o presiune tot mai mare pe comunele baterii Litiu-Ion. La lista promisiunilor de îmbunătăţire a bateriilor care au fost făcute în ultimii ani se adaugă acum încă una, noua tehnologie încercând să rezolve parţial problema autonomiei nu prin creşterea simţitoare a capacităţii de stocare, ci prin reducerea  semnificativă a timpul de încărcare.

Demonstrată în cadrul simpozionului Think Next organizat de către Microsoft, tehnologia StoreDot este dezvoltată de către compania israeliană cu acelaşi nume şi stă la baza unui nou tip de baterie. Folosind materiale bio-organice atât pentru electrozi cât şi pentru electrolitul care asigură transferul intern de sarcină între aceştia, bateria nu oferă deocamdată capacităţi de stocare mai mari decât modelele actuale Litiu-Ion, însă promite un timp de încărcare mult mai scurt.

În cadrul demonstraţiei făcută cu ocazia prezentării noului produs, inginerii StoreDot au prezentat o baterie alternativă pentru un telefon mobil comun: Galaxy S III. Ceva mai mare şi cu o capacitate inferioară bateriei originale, noul model dezvoltat de către israelieni a permis însă încărcarea telefonului de la 0 la 100% în numai 30 de secunde. Acest aspect nu rezolvă problema celor care doresc să stea departe de priză cât mai mult timp posibil, însă cei obişnuiţi să-şi reîncarce telefoanele sau alte echipamente portabile peste zi vor beneficia din plin de avantajul de a nu mai admira indicatorul de încărcare timp de o oră sau mai bine.

StoreDot afirmă că noua compoziţie chimică a bateriilor permite încărcarea extrem de rapidă a acestui tip de baterie, aceasta descărcându-se însă într-un ritm similar celui oferit de bateriile obişnuite Litiu-Ion. În plus, materialele organice folosite sunt uşor de găsit în natură, preţul de producţie nu va fi nici el foarte ridicat.

Mai problematică este, cel puţin în acest moment, problema încărcătorului special. Acesta are dimensiuni foarte mari şi este de două ori mai scump decât încărcătoarele standard, dar compania speră să îmbunătăţească acest aspect. În plus, circuitele electrice din telefoanele mobile vor trebui reproiectate pentru a face faţă curentului cu intensitate mare din timpul încărcării, ceea ce ar putea fi iar problematic şi/sau costisitor.

O companie aflată abia la început, StoreDot a primit deja o finanţare de 6 milioane de dolari din partea unui producător importante de telefoane din Asia al cărui nume nu a fost specificat. Producţia de masă va începe abia undeva către finele lui 2016, deci va trebui să ne înarmăm cu răbdare.   

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News